hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Tocsik vesztett
Újabb ítélethirdetés a privatizációs botrányban

2002. 03. 24.
Fordult a kocka a Tocsik-ügyben. A Legfelsőbb Bíróság által korábban megszüntetett elsőfokú ítélet akkor az ÁPV Rt. egykori vezérkarának, illetve Tocsik Mártának hozott megkönnyebbülést, és az MSZP és az SZDSZ érintettjeit marasztalta el. Az új eljárás – mely csak időzítésében váltotta be a hozzá fűzött kormányzati reményeket – azonban pont utóbbiaknak kedvez, míg a jogásznőt és társait végrehajtandó és felfüggesztett szabadságvesztéssel súlytja. Az ítélet nem jogerős. 



Tocsik Márta. Egyedül maradt Fotó: V. Sz.

Szokai Imre, az ÁPV Rt. egykori elnöke négy év hat hónapot, Liszkai Péter, a társaság jogtanácsosa három év hat hónapot, Tocsik Márta négy év börtönbüntetést és 640 milliós vagyonelkobzást kapott hűtlen kezelés miatt. Az rt. igazgatóságának három tagja felfüggesztett szabadságvesztéssel zárt, míg Boldvai László, az MSZP országgyűlési képviselője és Budai György SZDSZ-hez közelálló üzletember esetében a bíróság nem állapította meg a zsarolás tényét. A most elítélt vádlottak négy éve már egyszer befejezettnek hihették az eljárást, mikor is a Fővárosi Bíróság mindannyiukat felmentette bűncselekmény hiányában, mert úgy ítélte meg, hogy nem kára, hanem 10 milliárdnyi megtakarítása keletkezett az ÁPV Rt.-nek. A Legfelsőbb Bíróság azonban megsemmisítette az elsőfokú ítéletet, és 2000-ben új eljárást rendelt el.

A történet 1996-ig nyúlik vissza, amikor is Tocsik Márta 804 milliós sikerdíjat vett fel az ÁPV Rt.-nek nyújtott segítség nyomán. A bíróság szerint munkának nem nevezhető tevékenysége abban állt, hogy a jogásznő megspórolt pár milliárdot a társaságnak az önkormányzatokkal a belterületi földek értékesítése ügyében folytatott tárgyalásai során.

Horn Gyulát konstruktívnak minősíthető hozzáállás jellemezte a rohamosan dagadó botrány tekintetében. Suchmann Tamás privatizációs minisztert például azonnali hatállyal lapátra tették, és mint azt e heti nyilatkozatában olvashatjuk, a miniszterelnök támogatásával indult ügyészségi nyomozás az ügyben és állt fel parlamenti bizottság is Deutsch Tamás fideszes politikus vezetésével. A botrány köznép számára is értelmezhető szálát az jelentette, hogy a két kormányzó párt is gyanúba keveredett, mint akik részesültek e busás haszonból. Ennek alapját Tocsik Márta "pizsamás vallomásként" elhíresült, azóta visszavont állításai szolgáltatták, amely szerint Boldvai László MSZP-s képviselő és Budai György SZDSZ-es üzletember fejenként 25 százalékot kért a sikerdíjból az általuk megnevezett Arány Rt., illetve Utilitas elnevezés? cégeknek átultalni az ÁPV Rt. koalíciós vezetésére hivatkozva. A Fővárosi Bíróság még 1999-ban bűnösnek mondta ki a két férfit, és felfüggesztett fogházbüntetést szabott ki rájuk, de – az ügyben kizárólag az ő szerencséjükre – új eljárást rendelt el a másodfokon eljáró szerv, így – bár az ügyész immár zsarolással gyanúsította őket a befolyással való üzérkedés helyett – bűncselekmény hiányában szabad emberként térhettek nyugovóra. Legalábbis egy ideig, mivel a Főügyészség szóvivője bejelentette, hogy az ügyészség mind a kilenc vádlott esetében fellebbez. 


Pártiránymutatás a bíráknak?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!