hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Képmutató egyházi kampány
Körlevél a híveknek

2002. 03. 24.
Nyilvánosságra hozta a Magyar Katolikus Püspöki Kar aktuális választási körlevelét, melyet az előző hétvégén már minden katolikus templomban felolvastak. Bár az egyház vezetése önkorlátozásra hivatkozva nem nevezett meg egyetlen pártot sem, a megadott szempontok kísértetiesen emlékeztetnek a Fidesz programjára.

A katolikus egyház nem először siet a Fidesz segítségére kampány idején. Mint emlékezetes, 1998-ban a látványos átalakuláson keresztülmenő párt választási programja már együtt utazott az országban a püspöki kar akkori körlevelével, melyről Veres András, a püspöki konferencia titkára azt nyilatkozta lapunknak, hogy az "mindegyik párt számára hozzáférhető volt, bárki más ugyanígy használhatta volna". Nem titkolta azt sem, hogy a 2002-es választások előtt hasonlóan fognak cselekedni. Így is lett.

"A keresztény értékeket képviselő pártokra kell szavazni" – mondta el Veres András püspök hét eleji sajtótájékoztatóján, és körlevelükből azt is megtudhatjuk, melyek ezek. A teljes élet és a család szentsége, valamint a gyerekvállalás ugyan keresztény értékeknek nevezhetők, de hogy a fiatalok lakáshoz jutása, az egészséges nemzeti öntudat, a határon túl élő magyarság kérdése miért az, a főpapok titka marad. A "hit- és erkölcsoktatás szabadságának" emlegetése mögött nyilvánvalóan a hittan védett időbe emelése rejlik, az "Egyház szabad működésének lehetősége" pedig valamiért egyes számban íródott. Mivel a levél kiemeli annak fontosságát, hogy szavazatainkat "ne vesztegessük el esélytelen jelöltekre", értelemszerűen marad a két nagy tömb – kérdés, melyikre gondolhattak a püspöki karban. A szocialisták szerint rájuk, mert mint azt nyilatkozatukban is megfogalmazták, programjuk tökéletesen megfelel a hívők figyelmébe ajánlott értékeknek. Veres András, a püspöki konferencia titkára szerint viszont "szándékosan nem neveztek meg egyetlen pártot sem", hiszen "nem kívánnak beleavatkozni a pártpolitikába". A püspöki kar a politizálásnak még az árnyékát is igyekszik elhárítani magától, mikor titkáruk kijelenti: levelükből "mindenki azt a következtetést vonja le, amit akar", és ha a vázolt szempontokból történetesen a Fidesz körvonalai bontakoznának ki, ők "nem ellenezhetik a hívekben kialakuló pártpreferenciát". A szószéki politizálás körül kialakult polémia megkoronázásaként Veres András elmondta, hogy egy papnak senki sem tilthatja meg, hogy a körlevél alapján – akár nevesítve is – értelmezze a helyes politikai irányt hallgatósága számára. 

Míg a katolikus egyház vezetése ódzkodott megnevezni "kedvenc" pártját, megtette helyette Molnár Alajos, Nyergesújfalu–Bajot–Mogyorósbánya plébánosa. A lelkésznek sikerült olyan érvanyagot összeállítania Orbán Viktorék mellett, hogy az – az index.hu szerint – méltó "utózenekara" lehetett a püspöki kar levelének az Esztergom–Budapesti Főegyházmegyében. Molnár atya a következő felvezetéssel sürget összefogásra "lelkibeteg hazánkért": "Én azért fogok szavazni a most is kormányon lévőkre, mert…" Érvelésében a "nyílt egyházüldözéstől" sem mentes ellenzék csak ígérget, míg a "hatalmon lévők tettekkel igazolták már bizalmunkat".

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!