hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2002. 04. 12. (VI/15) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Beleszólni könnyű

Madridban közös nyilatkozatot fogadott el az Egyesült Nemzetek Szervezete, az Európai Unió, Oroszország, Spanyolország (az unió soros elnöke), valamint az Egyesült Államok az izraeli–palesztin ellenségeskedések beszüntetéséről. Josep Piquet spanyol, Ivanov orosz, Colin Powell amerikai és Javier Solana, az unió külügyminisztere, valamint Kofi Annan ENSZ-főtitkár nyilatkozatban szólította fel Izraelt, hogy azonnal vessen véget katonai hadműveleteinek. A nyilatkozat terrornak, morálisan visszataszítónak és jogellenesnek minősíti az ártatlan és fegyvertelen izraeli polgári személyek ellen végrehajtott palesztin merényleteket, amelyek semmilyen körülmények között nem igazolhatók. Jasszer Arafatnak le kell számolnia a terrorral, és meg kell kezdenie a biztonsági együttműködést Izraellel. A részt vevő külügyminiszterek támogatták Powell küldetését a tűzszünet megteremtésére, és állást foglaltak a térségről korábban hozott biztonsági tanácsi határozatok maradéktalan végrehajtása mellett. Nyilatkozatuk szerint a problémának nincs és nem is lehetséges katonai megoldása, a politikai rendezésnek pedig a Biztonsági Tanács határozatai alapján kell végbemennie. Így Izraelnek joga van a békés és biztonságos határok közötti létezésre, míg a palesztinoknak joga van a méltóságra és a függetlenségre. A nyilatkozat kiemeli a korábbi bejrúti csúcson elfogadott szaúdi ajánlatot, melynek alapján – a nyilatkozat szerint – rendezhető Izrael és az arab országok viszonya. 

Világraszóló választási forduló

A nemzetközi sajtó a magyar parlamenti választásokról szólva általában a magas részvételi arányt és a MIÉP kudarcát említi. Az elemzők felhívják arra is a figyelmet, hogy a MIÉP parlamentből való kiszorulásával egy nagy kerékkötőtől szabadult meg az ország az uniós csatlakozás felé vezető úton, ugyanakkor a szélsőjobboldali párt által képviselt szellemiség nem szorult ki teljesen a közéletből.

Csak pár óra hiányzott

Oszama bin Laden terroristavezér csak pár órával azelőtt tudott elmenekülni rejtekéből, hogy az FBI és Pakisztán közös kommandója rajtaütött a Pandzsab tartományban lévő búvóhelyén március végén. A vezér épségben és sértetlenül tervezi újabb terroristatámadásait a hírügynökségi jelentések szerint. 

Belelátni egymás lapjaiba

Magas beosztású amerikai kormányzati személyiségek szerint a Fehér Ház tájékoztatta Moszkvát, hogy Washington megnyirbál jó néhány új fegyverzetkorlátozási tervet, mivel Oroszország aggodalomra ad okot a vegyi és biológiai fegyvereket betiltó egyezmények betartása terén. Az idézett források hozzátették: egyes folyamatban lévő projektek is elveszítik a további megajánlásokat. Az amerikai törvények ugyanis megkívánják, hogy a kormány évről évre tanúsítsa, vajon Oroszország "elkötelezte-e magát" a szerződések előírásainak betartására. A külügyminisztérium táviratban közölte: az Egyesült Államok nem volt képes ennek igazolására, következésképpen a kormány nem indíthat újabb kezdeményezéseket, sem újabb összegeket nem utalhat ki a nukleáris, biológiai és vegyi fegyverek okozta veszélyt csökkentő programokra. A lépést sokan az Oroszország jóindulatában kételkedő fehér házi vezetők győzelmeként értékelik. A bírálók már hónapok óta keményebb álláspontért harcolnak Oroszországgal szemben a tömegpusztító fegyverek és a fegyverkorlátozási szerződések betartását illetően, jóllehet a kormány szerint a szóban forgó programok kedvező hatást gyakorolnak az amerikai nemzetbiztonságra. 

Belföld

Budapestre ért a varsói gyors

Elsöprő erej? győzelmet aratott az ellenzék Budapesten, ahol az 1990-es önkormányzati választások óta a szocialista–liberális politikusok nyerték a mandátumok túlnyomó többségét. 1994-hez hasonlóan – amikor a 32 körzetből mindössze négyben nyert a jobboldal – két hét múlva a Fidesz–MDF-nek három-négy jelöltje végezhet első helyen. Demszky Gábor szerint a Fidesz a választást a fővárosban vesztette el: "Vezetői most a budapesti médiát okolják ezért. Pedig csak magukat okolhatják. Így jár mindenki, aki hadat üzen Budapestnek."

Midesz vagy szofi?

"Anyu, mi a mideszre szavaztunk vagy a szofikra? Mert az óvó néni mindenkit megkérdezett ma, hogy kire szavaztak vasárnap a szülei, de én csak arra emlékeztem, hogy akkor kaptam tőletek azt a jó kisbuszt. Aztán hozzáteszi: azt is üzeni a Kati néni, hogy mindenkinek a mideszre kell szavazni, mert csak ők a jók. Anyu, mi az, hogy szavazni? És mi az, hogy egyéni jelölt?" Nem a konfliktusoktól kell a gyerekeket megóvni – véli Hajduska Marianna pszichiáter –, hanem meg kell őket tanítani azokat normálisan, higgadtan kezelni.

Izrael, nem vagy egyedül

Néhány száz magyar és palesztin tüntető a választások másnapján a Kossuth téren tiltakozott az izraeli kormány politikája ellen. Zászlóégetés – ellentétben a néhány nappal korábban a budapesti izraeli nagykövetség előtt tartott demonstrációtól – ezúttal nem volt, a résztvevőknek meg kellett elégedniük Chrudinák Alajosnak, a hetvenes és nyolcvanas évek veterán közel-keleti tudósítójának, ma a MIÉP vesztes kampánya egyik fő támogatójának szavaival.

Érthető frekvencia

Rút vétség lenne az igazság ellenében azt állítani, hogy a Fidesz beletörődött volna elsőfordulós választási kudarcába. A hírek szerint már vasárnap éjféltől beindult a vereség esetére legyártott forgatókönyvek megvalósítása: suttogó propaganda formájában a választók ijesztgetése a "komcsi rémmel" és a "sittesekkel", kör-SMS-ek, kör-e-mailek, csapatösszevonások a közszolgálati médiában, tömegdemonstrációk szervezése, a passzív választók elérésének kidolgozása, és még hosszan sorolhatnánk.

Hit és értékek

Kadhafi pénzeli az első klónembert

Világszerte nagy felzúdulást keltett Severino Antinori olasz szülész- professzor múlt heti bejelentése, miszerint hét hónap múlva meg fog születni az első klónozott ember. A nyolchetes terhes nő kilétét teljes titoktartás övezi csakúgy, mint az orvosi beavatkozásnak helyet adó ország nevét. 
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!