hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Csak pár óra hiányzott
A szörnyeteg él és menekül

2002. 04. 14.
Oszama bin Laden terroristavezér csak pár órával azelőtt tudott elmenekülni rejtekéből, hogy az FBI és Pakisztán közös kommandója rajtaütött a Pandzsab tartományban lévő búvóhelyén március végén. A vezér épségben és sértetlenül tervezi újabb terroristatámadásait a hírügynökségi jelentések szerint. Indonéz kisgyerek Osama-pólóban tüntet. Meddig tart az egérút? Fotó: Reuters

Az al-Kaidához kapcsolódó Kaidat al-Dzsihad nev? iszlám szervezet által egy arab újsághoz eljuttatott levél tanúsága szerint a vezér külföldre szökött, jól van, és testvéreivel együtt "munkára" kész. 

Az FBI-alakulat már csak Abu Zubajdát, bin Laden helyettesét tudta elfogni, miután Laden, megunván háromnapos faiszalabadi tartózkodását, éppen kicsúszott az őt keresők keze közül. Zubajda súlyosan megsérült, amikor ő és az al-Kaida más harcosai megpróbáltak ellenállni a rajtaütő csapatnak. A támadást teljes titoktartás övezte: még a helyi rendőrség és a pakisztáni hatóságok sem ismerték az akció valódi célját. Az al-Kaida búvóhelyét a legújabb FBI-technikát alkalmazva sikerült felkutatni: műhold segítségével tudták lehallgatni a mobiltelefon-üzenetek váltását, melyek nyomán jelentették, hogy a célszemély már három napja egy bérelt házban tartózkodott a rajtaütés előtt. Miután kinyomozták a rejtekhelyet, az iszlamabadi FBI-vezetők légi úton érkező elit kommandó és tengeri kontingens kíséretében titokban szálltak le a faiszalabadi repülőtéren. Az éj leple alatt bin Laden rejtekhelye felé vették az utat. 

A bérelt házban lévők már csak akkor vették észre a rajtaütést, amikor az egész területet kordonnal vették körül, és a kommandósok és az elitalakulat tagjai átugráltak a falakon. Rövid tűzharcra is sor került a megmozdulás során.

Zubajda maga három golyót kapott, és súlyosan megsérült a mellkasán, karján és lábán. Őt és társait legyűrték és letartóztatták, de Zubajda kilétére csak jóval azután derült fény, hogy elkezdték kihallgatni a foglyokat. Az elsődleges célpont, bin Laden viszont pár órával a támadás előtt elmenekült, híven ahhoz a taktikájához, hogy nem marad sokáig egy helyen.

Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter még így is elégedett az eredménnyel, mivel szerinte legalább sikerült semlegesíteni a terroristavezért. "Ez nem a legjobb megoldás, de jobb, mint a semmi" – kommentálta Rumsfeld a támadást. Bush elnök viszont kijelentette, hogy "élve vagy halva" el kell fogni Amerika első számú ellenségét.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!