hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Budapestre ért a varsói gyors

2002. 04. 14.
Elsöprő erej? győzelmet aratott az ellenzék Budapesten, ahol az 1990-es önkormányzati választások óta a szocialista–liberális politikusok nyerték a mandátumok túlnyomó többségét. 1994-hez hasonlóan – amikor a 32 körzetből mindössze négyben nyert a jobboldal – két hét múlva a Fidesz–MDF-nek három-négy jelöltje végezhet első helyen. Demszky Gábor szerint a Fidesz a választást a fővárosban vesztette el: "Vezetői most a budapesti médiát okolják ezért. Pedig csak magukat okolhatják. Így jár mindenki, aki hadat üzen Budapestnek."



Demszky Gábor a választás éjszakáján. Ősszel újra indul Fotó: Sz?cs Ferenc

Demszky Gábor véleménye szerint Orbán hadat üzent a fővárosnak 1998 őszén, és ebbe bukott bele. Azt hitte, "kiéhezteti" a fővárost, ehelyett a főváros, ha nehezen is, de talpon maradt, és a budapestiek megbuktatták az erőszakos rezsimet. A főpolgármester lapunknak elmondta: "Meggyőződésem, hogy az új kormány tudja, mit köszönhet Budapestnek, és azt is, hogy mivel tartozik neki. Remélem, hogy a legrövidebb időn belül megszünteti az eddigi politikai diszkriminációt, és ezáltal lehetővé teszi a főváros normális fejlődését és működését." – mondta a szabad demokrata politikus. A főpolgármester lapunknak azt is kijelentette: ősszel újra indul a főpolgármesteri székért.

Gy. Németh Erzsébet, a budapesti szocialista frakció vezetője szerint a fővárosiak ítéletet mondtak az Orbán-kormány négyéves politikája felett, amelynek során Budapestet bűnös városként kezelte. Demszky Gábor főpolgármester szerint "az Orbán-kormány felmondott vagy megszegett minden érvényes szerződést, legyen szó metróról, Nemzeti Színházról, az Erzsébet tér átadásáról. Április 7-én ezért a magyar – közöttük is kiemelten a budapesti – választópolgárok felmondtak az Orbán-kormánynak. A felmondás azonban pecsét nélkül nem érvényes. Ezért április 21-én a második fordulóban mindenkinek újra el kell menni szavazni az SZDSZ és az MSZP jelöltjeire, hogy végleg megpecsételődjék az Orbán-kormány sorsa. Akkor a megosztás, gyűlölködés és félelem légköre helyett újra normális, nyugodt, békés évek várnak ránk, baloldali, liberális vagy konzervatív szemléletű, budapesti és vidéki magyarokra egyaránt." 

A Fidesz főváros-ellenessége továbbra is talány. Nem világos, hogy egy hideg politikai manőver volt, amelynek során azzal számoltak, hogy a választások megnyeréséhez elegendő a vidék támogatása, vagy pedig mélyebb érzelmi okai is vannak. Gy. Németh Erzsébet szerint inkább az utóbbiról van szó. A frakcióvezető asszony szerint a Fidesz nem tudta elviselni, hogy az 1998-as tavaszi sikerek után ősszel a főváros ismét a szocialista–liberális koalíciót akarta a város élén látni. Ezután állíttatta le a kormány a négyes metró építését. A szocialista politikus szerint ebben a történetben az a legszomorúbb, hogy ha a kormány nem lehetetleníti el az építkezést, ma már folyna az állomások kiépítése, 2003-tól pedig már utazni lehetett volna a metrón. A frakcióvezető szerint a Medgyessy-kormány első lépései közé tartozik majd a metró építésének megkezdése.


A főváros atmoszférája

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!