hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2003. 04. 25. (VII/17) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Pánik Pekingben

"Nem látjuk az alagút végét" – jellemezte az atípusos tüdőgyulladás-járvány (SARS) helyzetet Julie Gerberding, az Egyesült Államok Járványügyi Központjának igazgatója. Gerberding annak ellenére pesszimista, hogy az Egyesült Államokban mindeddig csak 39 megbetegedést regisztráltak, és ezek közül egy sem volt halálos kimenetelű. Gerberding szerint a halálozási arány a korábban becsültnél – három és fél százaléknál – magasabb, és majdnem eléri a hat százalékot. Két brit mikrobiológus időközben azzal az elmélettel állt elő, hogy a kórokozó egyenesen az űrből érkezett. Kínában a járvány tetőzését nyárra várják, és arra számítanak, hogy az áldozatok száma elérheti az egymilliót is.

Chirac már másképp beszél

"Következményei vannak annak, ha valaki ilyen mértékben ellene szegül az Egyesült Államoknak" – jelentette ki Colin Powell amerikai külügyminiszter a PBS amerikai televíziós csatornán adott interjújában egy kérdésre válaszolva. Mint mondta, Párizsnak következményekkel kell számolnia amiatt, hogy megakadályozta, az Irak elleni amerikai-brit invázió nemzetközi jogi felhatalmazást kapjon az ENSZ Biztonsági Tanácsában. 

Nem kérnek belőlük

A Bush-kormány jelesre vizsgázott a háborús tervek kidolgozását és megvalósítását illetően, de a jelek azt mutatják, hogy elgondolásai a béke felé vezető lépések terén sok kívánnivalót hagynak maguk után. Az Ur városában tíz napja lezajlott értekezlet csupán annyi eredményt hozott, hogy a meghívottak között egyetértés született az országvezetés elkövetkező irányzatairól. Ezek azonban mindössze elvi határozatok voltak, amelyek megvalósításra várnak a gyakorlatban. 

Arafat ragaszkodna a terrorhoz

A szövetségesek iraki győzelme és Szaddám Huszein bukása új lehetőséget kínál az izraeli-palesztin válság megoldására. Ariel Saron izraeli kormányfő a múlt héten kijelentette, hogy a zsidó állam igyekszik kihasználni ezt a lehetőséget, még akkor is, ha fájdalmas kompromiszszumot kell kötnie. Izrael nem kívánja a palesztinok lakta területeket igazgatni, mert az túlságosan nagy gazdasági, politikai és erkölcsi terhet jelentene számára. A labda most a palesztinok térfelén pattog. 

Mosakodó diplomaták

Különleges élményben lehetett része a dán tévénézőknek a hét elején, amely azonban nem kis fejfájást okozott az ország koalíciós kormányának. A kedden vetített dokumentumfilm, amelyet a decemberi koppenhágai csúcsot megelőző, feszültségekkel teli hetekben forgattak, igencsak felbőszítheti Dánia EU-szövetségeseit. Mint ismeretes, az EU-tagországok képviselői a koppenhágai csúcson döntöttek tíz új ország 2004-es felvételéről. A dokumentumfilm kellemetlen jeleneteket mutat többek között Joschka Fischer német külügyminiszterrel kapcsolatban, és negatív színben tünteti fel az orosz és a francia elnököt is. 

Zsúfolt kórházak, fertőző pálcikák

Kínában az egészségügyi ellátás ingyenes, de a gyakorlatban ez azt jelenti, hogy hivatalos munkahelyhez van kötve a betegellátás. Akinek nincs munkahelye, annak fizetnie kell az ellátásért. Attól függetlenül, hogy kell-e fizetni vagy sem, a legjobb kórházak a nagyvárosokban, elsősorban Pekingben vannak. Ott élők elmondása szerint a pekingi fertőzésben az egyéb utasforgalmon kívül jelentős szerepet játszottak az orvosi ellátásra érkező fertőzöttek, és egy ideig a gyanútlan orvosok is. Személyesen meghallgatott élménybeszámoló szerint a kórházak zsúfoltak, és a fertőzés kockázatának minimalizálására a kapuban kérdezik ki a beteget, hogy milyen ügyben jött – annak érdekében, hogy biztonságos útvonalon kerüljön a megfelelő orvoshoz. 

Belföld

Nem sokat vívódott

Elfogadta Orbán Viktor volt kormányfő felkérését a Fidesz alelnökjelöltségére Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, aki sajtótájékoztatón kijelentette: eddig távol tartotta magát a politikától, de elérkezett az idő, hogy ezt felülvizsgálja, és függetlenségét felajánlja a Fidesznek. 

Wass, a hungarista

Komoly vita bontakozott ki azt követően, hogy az Orbán-beszédek színpadi hátterét képező művészek alternatív Kossuth-díjat adományoztak az öt éve elhunyt Wass Albert írónak. Amellett, hogy kortárs alkotói szerint érdemtelenül jutott az elismeréshez, sokkal zavaróbb körülmény, hogy elfelejtették közölni: Wass hungarista volt.

Számít-e a gyerek neme?

Ha a többedik gyermek vállalása esetén előre megválasztható lenne annak neme, az a hazai születésszám jelentős növekedését is elősegítené – állítja Czeizel Endre genetikus, akinek a szaktárcához benyújtott javaslata jelenleg nemcsak büntetőjogi akadályokba, hanem szakmai és etikai szempontból is elutasításba ütközik. 

Hit és értékek

Mosták kezüket

Jézus hamis vádak alapján történt elítélése és kivégzése a világtörténelem nem első, de nem is utolsó koncepciós pere volt. Jelentősége azonban egyedülálló: Jézus halála és feltámadása – a keresztény hitvallás szerint – az emberiség megváltását eredményezte. Bár a drámai történet "happy end"-del, Jézus Krisztus feltámadásával fejeződött be, ez azonban egyes-egyedül Isten beavatkozásának volt köszönhető. A per résztvevői között – a vádlotton kívül – egy sem akadt, aki pozitív szerepet játszott volna a történetben.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!