hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nem sokat vívódott
Schmitt Pál is elfogadta az alelnökjelöltséget

2003. 04. 28.
Elfogadta Orbán Viktor volt kormányfő felkérését a Fidesz alelnökjelöltségére Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, aki sajtótájékoztatón kijelentette: eddig távol tartotta magát a politikától, de elérkezett az idő, hogy ezt felülvizsgálja, és függetlenségét felajánlja a Fidesznek. 

Tervei szerint a Fidesz országos választmányának május 10-ei ülésén lépne be a bővülő és megújuló pártba. Kitért arra is, hogy a jelenleg társadalmi munkában betöltött különböző tisztségeiről, azaz a MOB elnöki, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság protokollfőnöki és a Világ Olimpikonjai Szervezete elnöki posztjáról egyelőre nem kíván lemondani. Egy kérdésre válaszolva elmondta: jelenleg két ingatlan kiadásából szerez jövedelmet, illetve olimpiai bajnokként életjáradékot is kap. Beszámolt arról, hogy – megválasztása esetén – a Fidesz alelnöki posztját is társadalmi munkában látná el.

Schmitt Pál, aki rendkívüli kihívásnak és az életében bekövetkező nagy fordulatnak nevezte a tisztséget, úgy vélte: az újonnan alakuló párt több lesz, mint párt, és a szövetség "mennyiségileg és minőségileg is sokkal többet kínál majd".

"Több tagja, több feladata és nagyobb felelőssége is lesz" – tette hozzá a Fideszről szólva, megjegyezve: a minőségi változás abban fog jelentkezni, hogy az emberek megtalálhatják majd a számukra megfelelő együttműködési lehetőségeket és fórumokat. Kijelentette: eddig is úgy végezte munkáját, hogy nem tett pártpolitikai szempontok alapján különbséget az emberek között. Leszögezte, nyitottságát továbbra is meg akarja őrizni.

Pokorni Zoltán frakcióvezető-helyettes, aki már korábban jelezte, hogy elfogadja a felkérést az alelnökjelöltségre, elmondta, a Fideszt újraalakítják, átépítik, hogy ne csak pártként, hanem a polgári 

Magyarország szövetségeként tudjon működni.

A fideszes politikus szerint a létrejövő szövetség a napi politikai kérdések mellett szakmai, ágazati kérdésekkel és a mindennapok problémáival is foglalkozna. A Fidesznek az a dolga, hogy felnőjön ahhoz a szerephez, amit a választók kijelöltek neki – fogalmazott. Pokorni Zoltán szavai szerint a Fidesznek kis, közepesen szervezett pártból néppárttá, szövetséggé kell válnia. Kitért arra, tapasztalataik szerint az elmúlt négy év nagyon sok embert győzött meg arról, hogy vonzó az a jól körülhatárolható értékrend, ami kormányzásuk alatt valósult meg.


MSZP: Döntsön Schmitt

Schmitt Pálnak döntenie kell: ha bízik választott pártjában és a politikai pályafutást választja, akkor a politikafelettiséget megkövetelő egyéb társadalmi megbízatásairól lemond – nyilatkozta Nyakó István. Az MSZP szóvivője szerint az a politikai függetlenség, amelyet Schmitt Pál az ellenzéki párt alelnöki posztjáért cserébe felajánlott, nem létezik, hiszen "ismeretes, hogy a Fidesz és más jobboldali szerveződések támogatásával indult a tavalyi önkormányzati választáson főpolgármester-jelöltként". A szóvivő úgy fogalmazott: Schmitt Pál szeret több vasat a tűzben tartani, mert tavaly ősszel a berni nagyköveti posztot akarta megtartani, miközben a főpolgármesteri címért kampányolt. Vélhetően akkor sem bízott a Fidesz győzelmében – tette hozzá.

Nyakó István hangsúlyozta, Schmitt Pál keddi sajtótájékoztatóján azt jelezte, hogy meg kívánja tartani a MOB elnöki posztját, holott "köztudott, hogy – csakúgy, mint egy nagyköveti poszt esetében – a politikai szerepvállalástól teljesen idegen az olimpiai eszme szellemisége".

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!