hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Arafat ragaszkodna a terrorhoz
Békeszándékot ígér az új palesztin kormány

2003. 04. 28.
A szövetségesek iraki győzelme és Szaddám Huszein bukása új lehetőséget kínál az izraeli-palesztin válság megoldására. Ariel Saron izraeli kormányfő a múlt héten kijelentette, hogy a zsidó állam igyekszik kihasználni ezt a lehetőséget, még akkor is, ha fájdalmas kompromiszszumot kell kötnie. Izrael nem kívánja a palesztinok lakta területeket igazgatni, mert az túlságosan nagy gazdasági, politikai és erkölcsi terhet jelentene számára. A labda most a palesztinok térfelén pattog. 



Abu Mázen, az új palesztin miniszterelnök (balról), Jasszer Arafat és Omar Szulejmán, az egyiptomi közvetítő

Az Egyesült Államokból, az ENSZ-ből, az Európai Unióból és Oroszországból álló kvartett béketervét az új palesztin kormány megalakításához kötötte. Az új kinevezett miniszterelnök Mahmoud Abbasznak (vagy másik nevén: Abu Mázen) heteken át, eleinte négyszemközti, majd közvetítőkkel folytatott tárgyalásokon sem sikerült megállapodnia Jasszer Arafattal, a Palesztin Hatóság elnökével. Pedig Arafat jóváhagyására a miniszterelnöknek feltétlenül szüksége volt, hiszen támogatása nélkül nem kaphatta volna meg a Palesztin Törvényhozó Testület jóváhagyását. A nyugati vezetők, elsősorban Tony Blair brit és José-Maria Aznar spanyol miniszterelnök, az Európai Unió képviseletében Miguel Moratinosz különmegbízott és az Egyesült Államok azonban ragaszkodtak a – szerintük egyedül elfogadható – Abu Mázen személyéhez. Amerikai részről világossá tették Arafat számára azt, hogy a kormányalakítás esetleges kudarca miatt egyedül őt terheli a felelősség.

Órákkal a szerdai határidő előtt azonban Omar Szulejmánnak, az egyiptomi hírszerzés főnökének sikerült a megállapodást tető alá hoznia. A megegyezés szerint a belügyminiszteri tárcát Abu Mázen kapja, és Muhamas Dahlannak jut a palesztin biztonsági szervek feletti felügyelet feladata. Szulejmán egyben biztosította Arafatot – aki ellenezte Dahlan kinevezését –, hogy ő marad a palesztin nép vitathatatlan vezetője. 

A kialkudott kompromisszum pontos részletei lapzártakor még nem ismeretesek, de valószínű, hogy Abu Mázen, bár kormányt tudott alakítani, ám miniszterelnökként nem rendelkezik teljes jogkörrel. Arafat a teljes hatalmi jogkört, közte a palesztin erőszak- és terrorszervezetek irányítását a miniszterelnöknek ugyanis nem volt hajlandó átadni. Abu Mázen önálló jogosítványokat követelt és természetesen azt szerette volna, ha döntéseit Arafat nem bírálhatná felül. Arafat nem értett egyet Abu Mázen tervével, aki – az izraeli napilapok egységes véleménye szerint – fel akarja számolni a közvetlen befolyása alatt álló terrorszervezetet, az "Al-Aksza Mártírjai Brigádját" és szembe akar szállni a Hamasszal és az Iszlám Dzsiháddal is. Annál is inkább, hiszen Izrael csak abban az esetben hajlandó a kvartett tervei szerinti béketárgyalásokra, ha a palesztin erőszakcselekmények teljesen megszűnnek. Ez pedig elképzelhetetlen a terrorszervezetek feloszlatása és az illegálisan birtokukban lévő fegyverek begyűjtése nélkül. Abu Mázen ragaszkodott tehát ahhoz, hogy a félkatonai szervezetek lefegyverzése kizárólag az ő hatáskörében legyen, míg Arafat visszautasította ezt a követelést. 

Arafat ragaszkodik eredeti koncepciójához, hogy a palesztin államot a fegyveres terror eszközével hozza létre. Abu Mázen talán azon kevés palesztin politikusok egyike, akik szerint az "Al-Aksza intifáda" nem érte el célját és békés úton a palesztinok messzebbre juthattak volna.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!