hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2003. 05. 09. (VII/19) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Mert és nyert

A brit fogadóirodák szerint Tony Blairnek, a héten ötvenedik születésnapját ünneplő brit miniszterelnöknek jó esélye van arra, hogy tovább maradjon hivatalban, mint a jelenlegi rekordtartó Margaret Thatcher a maga tizenegy évével. A pozícióját hat éve betöltő Blair szemmel láthatóan megőrizte dinamizmusát és a helyesnek tartott ügyek iránti lelkesedését, de tudott újítani is: míg korábban politikai ellenfelei számára is igyekezett vonzó üzeneteket hangsúlyozni (a nevéhez fűződik például az "új közép" fogalma), most a közvéleménnyel és saját pártjával is kész konfrontálódni, mint tette ezt az iraki háború kapcsán. Sikerének titka személyes: az erkölcsi értékeket a politikából sem száműző hite és harmonikus családi élete. 

Milliárdos traktoros

Közel egymilliárd dollár érték? készpénzzel távozott az ország Központi Bankjából Szaddám Huszein egyik fia és az elnök egy közeli tanácsadója pár órával a Bagdad elleni amerikai támadás megindulása előtt – erősítették meg amerikai és iraki tisztviselők a The New York Times értesülését.  A történelem legnagyobb bankrablásának tekinthető pénzfelvétel Huszein elnök parancsára történt. Egy név nélkül nyilatkozó banktisztviselő szerint még napfelkelte előtt rendelték be a bankba, ahol Kuszaj Huszein semmilyen magyarázatot sem adott arra, hogy miért és hova szállítják a pénzt. "Igaz, ha Szaddám Huszeintől parancs érkezett, senki sem firtatott soha semmit" – tette hozzá.

Elfelejtett hősök

Vigyázat, külföldiek – az utóbbi években mind Magyarországon, mind Oroszországban gyakran találkozhattunk ezzel a könyvecskesorozattal, amely egy-egy népnek, köztük "ezeknek a furcsa oroszoknak" a szokásait, mentalitását ismerteti meg az érdeklődővel. Ez utóbbinak az Ünnepek cím? fejezetében olvashatóak a következők: "Oroszország határain kívül kevesen emlékeznek meg arról, hogy a második világháború idején 375 ezer brit, 251 ezer amerikai – és közel 30 millió szovjet ember halt meg. Az oroszok, kiváltképp a veteránok azonban emlékeznek, és igencsak kijönnek a sodrukból, amikor valaki vitatni próbálja a Szovjetunió szerepét a németek feletti győzelemben. A Győzelem Napját katonai díszfelvonulással ünneplik, amely a legnagyobb méret? téren, a moszkvai Vörös téren zajlik."

Heves vita az átalakításról

Miután az Európai Konvenció több mint egy évig olyan emelkedett témákról tanácskozott, mint Isten és a vallás helye az Európai Unió új alkotmányában, az elmúlt héten nagyon is földi gondok felé kellett fordítania a figyelmét – írja a Newsweek brüsszeli tudósítója. A Valéry Giscard d\'Estaing volt francia elnök vezette konvenció 2002 februárja óta ülésezik azzal a céllal, hogy a huszonöt tagállamúra bővülő unió új szerkezetét meghatározza.

Belföld

Médiakudarcok

A legfrissebb felmérések szerint kifulladtak a magyarországi valóságshow-k, és az MTV-nél tapasztalható műsorkísérletek – például Friderikusz műsorai – sem igazán váltották be a hozzájuk fűzött reményeket. A lapunknak nyilatkozó szakemberek úgy látják: nem a nézőkben van a hiba.

Kompenzált egyházak

830 millió forintos kompenzációs keretet osztottak szét a hét elején tizenöt egyház között az erről szóló megállapodás ünnepélyes aláírási ceremóniáján. A Parlamentben megrendezett eseményen Kiss Péter, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter egyúttal az új egyházügyi államtitkárt is bemutatta Gulyás Kálmán személyében. 

A Mécs-bizottság szivárgása

Államtitoksértés alapos gyanújával nyomozást rendelt el a Fővárosi Főügyészség a Mécs-bizottság által vizsgált állambiztonsági adatok ügyében. Korábban Répássy Róbert fideszes képviselő feljelentését követően a rendőrség Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatósága megtagadta a nyomozást. A képviselő a Heteknek elmondta, hogy a történet a közvélemény manipulációjáról szól. 

Egymillió hazai alkoholista

Az alkoholizmus egy betegség, amelyben közel 1 millió ember szenved hazánkban, és még több embert érint – személyesen vagy közvetve – a probléma, kiváltképpen a férfiakat. A Merck Kft. tanulmánya szerint Magyarországon a szenvedélybetegségek közül döntően nem a drog, hanem az alkoholfogyasztás és a dohányzás termeli a súlyos betegek tömegét. Őket sokszor évtizedekig is kezelni kell e szenvedélybetegségek következményeiként kialakult, többnyire krónikussá váló betegségek miatt. 

Az önpusztítás trendjei

Az elkövetett öngyilkosságok tekintetében fekete hétvégének bizonyult a május 1-jét követő négynapos munkaszünet. A víkend alatt négyen követtek el öngyilkosságot: hárman metrószerelvény alá vetették magukat, egy asszony gyógyszereket szedett be. A képet tovább sötétíti, hogy a napokban egy ismert bankár fiának holttestét is megtalálták, aki szerelmi bánatában a Dunába ölte magát. 

Gyerek helyett válság születik

Míg a népesség öregszik, azaz a várható átlagos élettartam világszerte nő, addig a népesség fogyása a kelet-európai térségben, Magyarországon pedig különösen tartósan jellemző. Az egyre több idős embert eltartani kényszerülő társadalom problémájára a gyerekvállalási kedv növekedése és a bevándorlás megélénkülése jelenthet megoldást, de a meglévő társadalmi és politikai viszonyok erősen korlátozzák e két tényező érvényesülését. 

Hit és értékek

A hang lánya

Sokan hiszik, hogy az Ószövetség utolsó prófétájával, Malakiással végleg lezárult a próféciák kora a zsidó történelemben. Ennek cáfolatát nyújtja egyebek mellett maga a kereszténység is, amely a több évszázados prófétai hagyomány folytatója és – részben – beteljesítője. Bár a prófétaság intézményes formában valóban nem élt tovább a Második Templom korszakában, a prófétálás, mint jelenség, továbbra is elevenen élt az ókori Izraelben.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!