hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A Mécs-bizottság szivárgása
Újra kísért a múlt

2003. 05. 12.
Államtitoksértés alapos gyanújával nyomozást rendelt el a Fővárosi Főügyészség a Mécs-bizottság által vizsgált állambiztonsági adatok ügyében. Korábban Répássy Róbert fideszes képviselő feljelentését követően a rendőrség Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatósága megtagadta a nyomozást. A képviselő a Heteknek elmondta, hogy a történet a közvélemény manipulációjáról szól. 

A Mécs-bizottság tavaly a rendszerváltozás óta hivatalban volt kormányok tagjainak állambiztonsági múltját vizsgálta, a grémium a munkáját botrányos körülmények között zárta. Még kormánypárti körökben is többen teljes kudarcnak tartották a Mécs Imre által vezetett bizottság tevékenységét, különösen azt, hogy ellentmondásos körülmények között kerültek nyilvánosságra konzervatív politikusokat dehonesztáló adatok, amelyekről aztán később kiderült, hogy nem felelnek meg a valóságnak. Illetve az is előfordult, hogy olyan szigorúan titkos minősítés? adatok kerültek napvilágra, amelyeket még a bizottság tagjai sem ismerhettek. Répássy Róbert ekkor tett feljelentést ismeretlen tettes ellen, a nyomozást azonban a rendőrség megtagadta, amely határozattal szemben panasszal élt a képviselő. Az ügyészség ennek a panasznak adott helyt a napokban.

Mint Répássy Róbert lapunknak elmondta: nagyon különös, hogy a rendőrség számtalan fontos, politikai szállal is rendelkező ügyben nyomozásokat szüntetett meg, miközben a felülvizsgálat során az ügyészég alapos indokokra való hivatkozással újra elrendeli azokat. A politikus a konkrét ügy kapcsán sajnálatosnak nevezte, hogy a 80 évre titkosított adatokkal akkoriban visszaéltek, illetve bizniszeltek bizonyos lapok és újságírók. Szerinte az ügy könnyen felderíthető, hiszen az újságíróknak – mivel államtitoksértés bűncselekménye történt – kötelező a forrásuk megnevezése. Répássy Róbert egyébként úgy véli, hogy a magyar sajtó becsületéről szól ez az eljárás, hiszen nem a korrekt tájékoztatásról, hanem a közvélemény félrevezetéséről szóltak az inkriminált kiszivárogtatások. 

Mécs Imre szabaddemokrata képviselő, a bizottság egykori elnöke lapunknak kifejtette: tiszta lelkiismerettel áll a vizsgálat elé, mert meggyőződése, hogy a bizottság munkatársai nem követtek el adatkezelési hibákat.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!