hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Heves vita az átalakításról
Csökkenhet a csatlakozók befolyása

2003. 05. 12.
Miután az Európai Konvenció több mint egy évig olyan emelkedett témákról tanácskozott, mint Isten és a vallás helye az Európai Unió új alkotmányában, az elmúlt héten nagyon is földi gondok felé kellett fordítania a figyelmét – írja a Newsweek brüsszeli tudósítója. A Valéry Giscard d\'Estaing volt francia elnök vezette konvenció 2002 februárja óta ülésezik azzal a céllal, hogy a huszonöt tagállamúra bővülő unió új szerkezetét meghatározza.



Giscard d\'Estaing, az európai alkotmány atyja. Utolsó simítások Fotó: Reuters

Alig két hónappal azelőtt, hogy a testületnek nyilvánosságra kell hoznia alkotmánytervezetét, Giscard d\'Estaing azzal bőszítette fel munkatársait, hogy egyoldalúan nyilvánosságra hozta az EU intézményeinek radikális átalakítására vonatkozó javaslatát, amely – szemben a kisebb tagállamok érdekeivel – még több hatalmat helyezne a nagy nemzeti kormányok, Párizs, London, Berlin és Madrid kezébe. 

A kis tagállamok ellenzik a francia exelnök javaslatát, amely az EU-elnökség jelenlegi rendszerét – mely szerint az EU-tagországok kormányfői félévente váltják egymást az unió elnöki tisztjében – állandó EU-elnöki tiszttel váltaná fel. A kisebb tagálla-mok, köztük a 2004 tavaszán csatlakozók többsége attól tart, ily módon az unió ügyeire való befolyásuk elsődleges forrása szűkül. Érdekeik azt kívánják, hogy az elnökség forgó rendszere fennmaradjon, és a nagy államokkal szemben védelmezze érdekeiket. 

Giscard tervében ez nem szerepel, ő úgy csökkentené az Európai Bizottság szerepét, hogy a kül- és biztonságpolitikát – ami sokak szerint az EU tevékenységének legfontosabb része lesz – szigorúan az Európa Tanács hatáskörébe helyezi. Sokak félelme, hogy az Európai Bizottság ily módon nem lesz több, mint a szociális és gazdasági ügyek adminisztratív intézője. 

Giscard tervei között szerepel egy új testület, az Európai Kongresszus felállítása is, amelyben a nemzeti parlamentek és az Európai Parlament tagjai kapnának helyet. A Kongresszus Giscard terve szerint alkalmanként ülésezne alkotmányos és politikai kérdésekben. Az Európai Parlament számos tagja – az unió egyedüli, közvetlen szavazással választott tisztségviselői – azonban aggodalmát fejezte ki, hogy a kongresszus átvenné szerepük egy részét. "Ez a terv aláásná az EU szervezetei közötti egyensúlyt – jelentette ki határozott állásfoglalásban az Európai Bizottság. – A tagállamokkal való egyenlőtlen bánásmódhoz vezetne, és veszélybe sodorná a köztük meglévő bizalmat."

A terv heves ellenzése Brüsszelben a szokásos reakciót váltotta ki: maratoni tárgyalás a legnagyobb vitát kiváltó javaslatok elutasításával vagy finomításával. Elvetették az Európai Kongresszus és az elnöki titkárság ötletét, amely az ellenzők félelmei szerint legfőbb vetélytársa lehetett volna a bizottságnak. A Giscard politikája iránti neheztelés azonban még nem múlt el. "Hónapokat töltöttünk azzal, hogy jelentéktelen dolgokról vitatkoztunk – jelentette ki Johannes Voggenhuber, a konvenció osztrák küldötte, az Európai Parlament képviselője. – Giscard elvesztette a többség bizalmát, és hiteltelenné tette a testületét." 

Kétségtelen, hogy a konvenciónak számos tennivalója akad a közeljövőben – az EU-nak mindenképpen modernizálnia kell döntéshozatali folyamatait, hogy képes legyen a hamarosan belépő új tagokkal való együttműködésre. Giscard, aki EU-külügyminiszteri poszt létesítéséért kampányol, a legenyhébb kifejezéssel élve is optimistának tűnik az iraki háború okozta megosztás fényében. A konvenció előtt komoly munka áll, vezetője azonban még a fellegekben jár – összegzi véleményét a Newsweek brüsszeli tudósítója.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!