hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az önpusztítás trendjei
Rizikófaktor a szabadidő

2003. 05. 12.
Az elkövetett öngyilkosságok tekintetében fekete hétvégének bizonyult a május 1-jét követő négynapos munkaszünet. A víkend alatt négyen követtek el öngyilkosságot: hárman metrószerelvény alá vetették magukat, egy asszony gyógyszereket szedett be. A képet tovább sötétíti, hogy a napokban egy ismert bankár fiának holttestét is megtalálták, aki szerelmi bánatában a Dunába ölte magát. 

A hétvégén találtak rá a Duna 22. kerületi szakaszán a három hete eltűnt A. Zoltán holttestére. A Postabank egykori vezérigazgató-helyettesének fia három hete tűnt el, és a jelek már az első perctől kezdve öngyilkosságra vagy balesetre utaltak, hisz ha elrabolták volna a fiút, hamarosan jelentkezniük kellett volna a tetteseknek a váltságdíjért a milliárdos apánál. Ez azonban nem történt meg, viszont időközben előkerült a fiú Alfa Romeo 147-es típusú autója a Műegyetem előtti parkolóban. A rendőrség számára az is hamar kiderült, hogy A. Zoltánt nem sokkal eltűnése előtt elhagyta barátnője, ami a fiút erősen megviselte. Az orvosszakértő első véleménye szerint szinte teljes mértékben kizárható a bűncselekmény ténye: a fiú hátizsákjában köveket találtak, ami ritka módszere az öngyilkosságnak.

A május 1-jét követő pénteken és szombaton huszonnégy óra leforgása alatt hárman követtek el öngyilkosságot Budapesten, ráadásul hasonló módon. Péntek este egy húszéves férfi ugrott a metrószerelvény alá a Kálvin téren, és azonnal meghalt. Másnap délelőtt a Moszkva téren – vélhetően szintén öngyilkossági szándékkal – egy idős férfi lépett a metró alá, akit súlyos sérülésekkel szállítottak kórházba. Délután pedig egy harmincéves férfi került a sínek közé a Határ úton, ő szintén meghalt. Ez utóbbi esetnél az életmentő árammentesítést követően tűz keletkezett a szerelvény egyik kocsijában, és a háromszáz utast a rendőrség éppen a helyszínen tartózkodó cirkáló egysége segítségével sikerült kimenteni. A BKV fődiszpécsere az Index internetes újságnak elmondta: tapasztalataik szerint az esetek halmozódásáért a média is felelős lehet, hiszen a televíziók kiemelten foglalkoztak a péntek esti gázolással, ami ösztönzően hathatott az öngyilkosságot fontolókra.

A hosszú víkend utolsó napján kirándulók találtak rá egy ismeretlen nő holttestére a Mecsek egyik népszerű kirándulóhelyén. Mint kiderült: a negyvenöt éves pécsi asszony – akit férje azonosított – gyógyszereket szedett be, valószínűleg öngyilkossági szándékkal.

"Évszázados tapasztalat, hogy ünnepek idején, illetve ilyen több napos szabadnappal járó időszakokban a napi rutinból kikerülő emberek figyelmének központjába könnyebben kerülnek saját lelki és családi problémáik" – magyarázza az öngyilkosságok számának hirtelen megugrását az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet főigazgatója. Mint Nagy Zoltán mondja, az ember belső békességét, harmóniáját az anyagi dolgok csak kis mértékben határozzák meg, azokat elsősorban pszichológiai, pszichiátriai, szociológiai tényezők befolyásolják, vagyis a depresszió ellen az anyagi jólét sem nyújt védelmet. A szakértő szerint az elmúlt tíz évben határozott előrelépés tapasztalható az öngyilkosság elleni küzdelemben. (A nyolcvanas években százezer lakosból évente negyvenöten követtek el öngyilkosságot, jelenleg harmincnál is kevesebben – így ebben a tekintetben már nem vagyunk világelsők.) A főigazgató szerint ez az időközben megindult prevenciós programoknak köszönhető, illetve annak, hogy ma már a depressziót sokkal inkább betegségként kezelik, és korábban fel is ismerik.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!