hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kompenzált egyházak

2003. 05. 12.
830 millió forintos kompenzációs keretet osztottak szét a hét elején tizenöt egyház között az erről szóló megállapodás ünnepélyes aláírási ceremóniáján. A Parlamentben megrendezett eseményen Kiss Péter, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter egyúttal az új egyházügyi államtitkárt is bemutatta Gulyás Kálmán személyében. 

A közel egymilliárdos kiegészítő támogatás elosztásáról az Országgyűlés döntött, és azokat a felekezeteket érintette, amelyek az egyszázalékos adófelajánlások állami kiegészítésénél rosszul jártak. A "hátrány" bizonyos közösségek esetében abból adódott, hogy a jelenlegi kabinet nem léptette hatályba a Fidesz-kormány által megváltoztatott elosztási szisztémát, így azok az adófelajánlások száma és nem a népszámlálási adatok felhasználásával részesültek a pluszpénzből. Az alapintézmények működtetésére és a hitélet támogatására most juttatott 830 millió 88 százalékát, 730 millió forintot a Magyar Katolikus Egyház kapta, tradicionálisan protestáns testvéreik összesen 55 millióval lettek gazdagabbak, majd az izraeliták, három ortodox keresztény irányzat és hét kisebb létszámú gyülekezet következett.

Kiss Péter a rendezvényt követően elmondta, hogy a kedvezményezettek körének és az elosztás arányának kérdéséről már négy-öt hónapja zajlanak a konzultációk, a végeredmény konszenzussal született. A kancelláriaminiszter felhívta az egyházak képviselőinek figyelmét, hogy épp a napokban zajlik a 2004-es költségvetés koncepcionális tervezési fázisa, melynek az egyházakat érintő fejezeteinél számít hatékony támogatásukra a közös álláspont kialakításában.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!