hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2005. 03. 18. (IX/11) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Madrid árnyai Londonban

A brit parlament alsó- és felsőháza közel egy héten keresztül "dobálta" egymásnak az új terrorellenes törvénytervezetet, mígnem egy példa nélküli hosszúságú – közel harmincórás – ülés végén a kormány által felkínált engedmények fejében a Lordok Háza beadta a derekát, és jóváhagyta a tervezetet. Az új törvényt azonban már a munkáspárti többséggel bíró alsóházon is rendkívül nehezen, csak engedmények árán sikerült átpréselni, hiszen az számos politikus és emberi jogi szervezet szerint alapvető polgári jogokat csorbít. 

Made in China

Határozatot fogadott el a kínai parlament, amelyben felhatalmazza Pekinget katonai erők bevetésére annak érdekében, hogy megakadályozza Tajvan függetlenségének kikiáltását.

Puskaporos népgyűlés

Robbantások zaja mellett tette le az esküt a 275 fős iraki nemzetgyűlés. Hat héttel a választások után az új kormány még nem körvonalazódott ugyan, de az Egyesült Iraki Szövetség és a kurdok elviekben már minden fontos kérdésben egyetértésre jutottak. Irak ideiglenes külügyminisztere szerint a nemzetgyűlés összeülése hivatalosan is jelzi, hogy a "demokratikus folyamat folytatódik".

Tízmillió dolláros likvidálás

Annak ellenére, hogy már egy hét eltelt Aszlan Maszhadov, a csecsen szeparatisták vezetőjének halála óta, még mindig nem tisztázottak az eset körülményei. Az orosz média hírei igencsak ellentmondásosak ezzel a témával kapcsolatosan. Elemzésük során kiderül, hogy legalább ötféle verzió létezik a halálesetre vonatkozóan, és legalább háromféle a csecsenföldi helyzet további alakulására. 

A repülés sebezhető pontjai

A közelmúltban egy olyan érdekes kormányjelentés került napvilágra, amely azt taglalja, hogy a biztonság fokozására fordított óriási összegek ellenére az amerikai légi forgalom továbbra is sebezhető maradt az al-Kaida vagy más terrorcsoport esetleges támadása esetén. A magánrepülőgépek és a helikopterek ugyanis minden bizonnyal kényelmes célpontokat kínálnak a terroristáknak. Az FBI és a belbiztonsági minisztérium három héttel ezelőtt kiadott 24 oldalas rendkívüli jelentése utalásokat tett, miszerint az al-Kaida tervbe vette bérelt repülőgépek, helikopterek és egyéb magánjelleg? légijárművek elrablását, mivel ezeket sokkal kevésbé őrzik, mint a kereskedelmi légiflottát. Mindezek ellenére a légiforgalmi társaságok gépei is "valószín? céltáblái maradnak a terroristák terveinek" – szögezi le a közlemény, hozzáfűzve: a jelek szerint az al-Kaida tanulmányozza és kísérletek tárgyává teszi az amerikai biztonsági intézkedéseket, hogy "feltárja azok gyengeségeit".

Belföld

Pártos március idusa

Ebben az évben a kormányfő kapta a legtöbbet. Na nem kitüntetésekből, hanem szidalmazásból. A Múzeumkertben füttyögő ellentüntetőknek oda is szólt: "Magyarországot tehetjük az indulat, a harcos füttyök országává, vagy a béke, a nyugalom szigetévé." Schmitt Pál a nemzetrontó, nemzetet megosztó miniszterelnökről beszélt, a MIÉP elnöke pedig megkérte hallgatóságát, ne pfújoljon minden alkalommal, amikor kiejti a kormányfő nevét, mert akkor nem tudja elmondani a beszédét. 

Egy párt, három pártelnökjelölt

Az SZDSZ hétvégi országos tisztújító küldöttgyűlése már a 2006-os választási kampány előkészületének tekinthető. A ringbe a jelenlegi elnök mellett Fodor Gábor és Kis Zoltán szállt be, és mindannyian tudják: az üzenet mellé arcok kellenek, hogy a jelenlegi igen csekély támogatottságot az ötszázalékos parlamenti határ fölé tornászhassák. 

Az érdekel, mire kíváncsiak az emberek

– Mi lesz a feladata a testületben? – Rá szeretnénk döbbenteni az embereket arra, hogy nem a kivonulás, a tartózkodás, a közélettől való távolmaradás a helyes válasz a demokrácia zavaraira, hanem a részvétel. Ehhez a részvételhez pedig programot és intézményeket kell kitalálni, létrehozni. Fontosnak tartjuk, hogy az a társadalmi béke, ami jellemezte az egész magyar átalakulást, továbbra is fennmaradjon, ráadásul az összefogás erőforrássá váljék.  Ebben a közös gondolkozásban vállaltam szerepet, az ismereteimet, tapasztalataimat hasznosítandó. Emellett nekem is rendelkezésre áll nagyon sok közéleti fórum. Ahol tehetem – nem elsősorban a médiumokon keresztül, hanem az emberekkel való közvetlen kapcsolatban – megpróbálom érvényesíteni ezeket a gondolatokat. 

Hit és értékek

A két lator

Két olyan rendkívüli bűncselekmény is történt az elmúlt héten az Egyesült Államokban, amely felett a média azóta sem tud napirendre térni. A wisconsini és az atlantai ámokfutók esetében közös vonás, hogy mindkettőjük keresztény célpontot választott magának. Ám míg az istentiszteleti lövöldözésnek tragédia lett a vége, a második esetben a menekülő tömeggyilkos a túszul ejtett hölgy bizonyságtétele nyomán megadta magát a rendőrségnek.

Vakrepülés a mélységbe

Martin Scorsese nevének és a filmért kapott öt Oscarnak köszönhetően valószínűleg sokan váltanak majd jegyet, hogy megnézzék az Aviator cím? filmet, amely a huszadik század Amerikájának egyik leghíresebb és leghírhedtebb személyéről, a multimilliomos Howard Hughesról szól. A film megtekintése után is nyitott marad a kérdés, hogy ki volt valójában Howard Hughes: bőkez? filantróp, zseniális feltaláló vagy egy közveszélyes őrült.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!