hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Made in China
Katonai határozat Tajvan ellen

2005. 03. 22.
Határozatot fogadott el a kínai parlament, amelyben felhatalmazza Pekinget katonai erők bevetésére annak érdekében, hogy megakadályozza Tajvan függetlenségének kikiáltását.



Tajvani tüntetők elégetik a kínai törvény másolatát. Tűzbe jöttek Fotó: Reuters

A törvény, amelyet elsöprő többséggel szavazott meg hétfőn a Népi Gyűlés, felhatalmazza a kínai végrehajtó hatalmat, hogy az egységesítés érdekében tett békés erőfeszítések sikertelensége esetén katonai támadást indítson a tajvani szeparatista törekvések megfékezésére. A kínai Kommunista Párt napilapja szerint a döntés "a kínai nép eltökélt szándékát jelzi az ország területi egységének védelmezésére, és arra, hogy bármi áron visszatartsa Tajvant az elszakadástól".

Kína már régóta fenyegeti Tajvant katonai támadással a hivatalos függetlenség kikiáltása esetén. Habár a kínai partoktól keletre fekvő, huszonhárommilliós szigetország az 1949-es kínai polgárháború óta önálló demokratikus kormánnyal rendelkezik, Peking nem hajlandó elismerni Tajvan szuverenitását, hanem a kommunista anyaország részének tekinti.

Ven Csia-pao kínai miniszterelnök tagadja, hogy a hétfői döntés a katonai konfliktus irányába tett első lépés lenne. "Ez a határozat nem a tajvani nép ellen született, hanem a felek közötti békés egységesítés, a régió stabilitása érdekében azáltal, hogy megfékezi a szeparatista erőket" – nyilatkozta Ven a szavazás után.

Elemzők szerint azonban az új törvény jelentősen növelheti a regionális feszültségeket. Tajvan határozottan elítélte a döntést, és a kínai–tajvani kapcsolatokat beárnyékoló "sötét felhőnek" nevezte. Csen Suj-pien tajvani kormányfő szerint az intézkedés "feljogosítja Kínát, hogy egyoldalúan döntsön Tajvan sorsáról, és nem veszi figyelembe a tajvaniak jogát a szabadsághoz és a demokráciához". 

A kormányfő ezért felszólította a sziget lakosait, hogy csatlakozzanak az új rendszabály elleni, március végére tervezett békés tiltakozáshoz.

A rendszabály az Egyesült Államok részéről is ellenállásba ütközött. Washington "szükségtelennek" nevezte a törvényt, és felszólította Pekinget a határozat megváltoztatására. George W. Bush amerikai elnök ígéretet tett Tajvan megsegítésére egy esetleges kínai támadás esetén. Washingtoni jelentések szerint az Egyesült Államok támogatja Tajvan függetlenségi törekvéseit, miközben erősen ellenzi az Európai Unió tervét, miszerint az felszámolná a Kínával szembeni tizenöt éves fegyverembargót. Amerika azzal érvel, hogy az európai modern fegyvereket Kína esetleg tajvani vagy amerikai erők ellen vetné be. Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter a héten kezdődő ázsiai útja során kínai vezetőkkel fog tárgyalni a helyzet megoldásáról.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!