hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Puskaporos népgyűlés
Nem díszlövések voltak

2005. 03. 22.
Robbantások zaja mellett tette le az esküt a 275 fős iraki nemzetgyűlés. Hat héttel a választások után az új kormány még nem körvonalazódott ugyan, de az Egyesült Iraki Szövetség és a kurdok elviekben már minden fontos kérdésben egyetértésre jutottak. Irak ideiglenes külügyminisztere szerint a nemzetgyűlés összeülése hivatalosan is jelzi, hogy a "demokratikus folyamat folytatódik".



Egy szemtanú beszámolója a robbantásokról Bagdadban 

"Az új kormány összetételével és megalakításával kapcsolatos megállapodást még nem véglegesítettük, de a nemzetgyűlés összehívása mindenképpen új lendületet ad majd ahhoz, hogy gyorsabban haladjunk előre…" – tette hozzá a miniszter. A kulcskérdésekben azonban a felek már megegyezésre jutottak: elnökként Dzsamil Talabanit támogatják, aki az ország történetében az első kurd származású politikus lesz e pozícióban. A miniszterelnöki posztra az előzetes jelzéseknek megfelelően Ibrahim al-Dzsafarit jelölik. A nemzetgyűlés első feladata a parlament elnökének megválasztása lesz, majd ezt követően ki kell jelölniük az Elnöki Tanácsot, amely az elnökből és két alelnökből áll majd. Mindkettőt csak kétharmados többséggel tudják majd elfogadtatni. Az Elnöki Tanács tesz javaslatot a miniszterelnök személyére, aminek jóváhagyásához szintén kétharmados többségre lesz szükség.

Talabani a nemzetgyűlés előtt elmondott beszédében hangsúlyozta, hogy 50 év óta először választhatott szabadon parlamentet az iraki nép, és ennek a nemzetgyűlésnek a demokrácia és a szabadság alapjaira kell felépítenie az iraki államot. "Irak soha nem lesz stabil ország nemzeti egység nélkül." Asraf Kazi az ENSZ különleges iraki nagykövete a nemzetgyűlés előtt elmondott beszédében kiemelte: "történelem születik a szemeink előtt", és azt is hozzátette, hogy az ENSZ kész segítséget nyújtani az alakuló kormánynak ebben a történelmi pillanatban. Miközben az iraki lázadók támadásai tovább folytatódnak, Olaszország miniszterelnöke bejelentette: az Irakban állomásozó 3000 fős olasz kontingens kivonása idén szeptemberben megkezdődhet. Silvio Berlusconi Tony Blair brit miniszterelnökkel tartott megbeszélése után úgy nyilatkozott: a csapatkivonás az iraki biztonsági erők állapotától is függ majd.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!