hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Tízmillió dolláros likvidálás
Csecsenföldi forgatókönyvek

2005. 03. 22.
Annak ellenére, hogy már egy hét eltelt Aszlan Maszhadov, a csecsen szeparatisták vezetőjének halála óta, még mindig nem tisztázottak az eset körülményei. Az orosz média hírei igencsak ellentmondásosak ezzel a témával kapcsolatosan. Elemzésük során kiderül, hogy legalább ötféle verzió létezik a halálesetre vonatkozóan, és legalább háromféle a csecsenföldi helyzet további alakulására. 



Csecsen lobogók, orosz vádak Fotó: Reuters

A Nyugat által törvényes elnöknek tartott Maszhadov haláláról szóló első változat Ramzan Kadirov miniszterelnök-helyettestől származik, és kissé komolytalanul hangzik: "A testőre gondatlanul bánt a fegyverével, és véletlenül lelőtte őt." A 2004 májusában meggyilkolt csecsen elnök, Ahmat Kadirov fia nem rejti véka alá örömét a gerillavezér halála fölött: ő is, mint Oroszországban sokan, biztosra veszi, hogy az apja halálát okozó bombát épp Maszhadov utasítására rejtették el a grozniji stadionban – talán bosszúként amiatt, hogy helyette az idősebb Kadirovot választották elnökké. Mikor Kadirov a merényletben életét vesztette, fia, Ramzan, ellenségének nyilvánította Maszhadovot, Baszajevet és társaikat, és még jobban közeledett Moszkva felé. Ahogy egy napokban vele készült interjúban nyilatkozta: "Allahhoz imádkozom, de a Kremlnek szolgálok." Majd hozzátette: "Az operatív akciók többségében együttműködünk a szövetségi erőkkel. A zsoldosok vezetőit – nemcsak Maszhadovot, hanem Hattabot, Abu-al-Validot és másokat is – közösen likvidáltuk.

Ifjabb Kadirov verziója szerint tehát a Maszhadov elleni akcióban a szövetségiekhez átállt csecsenek is részt vettek. "Az elmúlt év során 257 banditát tartóztattunk le, 140-et pedig kivégeztünk" – dicsekedett a Komszomolszkaja Pravda riporterének, kiemelve ugyanakkor, hogy a Maszhadov-akció célja nem likvidálás volt, hanem élve történő kézre kerítés. A szintén csecsen forrásból táplálkozó második verzió így szól: "A Maszhadovval együtt körbezárt gerillák meg akarták adni magukat, azonban ő ragaszkodott ahhoz, hogy tartsanak ki »az utolsó töltényig« – és ekkor egyikük lelőtte a parancsnokot." 

"A volt elnök robbanás közben vesztette életét" – állítja a harmadik, a szövetségi erők által hangoztatott változat. A katonák szerint ahhoz, hogy hozzáférjenek a rejtőző gerillákhoz, fel kellett robbantaniuk a ház alatti betonbunkert – ennek lett áldozata Maszhadov. Itt csak az nem egészen világos, hogyan maradt életben a vele lévő három gerilla. Mellesleg az utolsó híradások nem is három, hanem négy életben maradt személyről szólnak.

Egy másik, szintén hivatalos forrásokra hivatkozó változat szerint igaz ugyan, hogy a vezért a bunkerben érte a halál, de nem a fal berobbantásakor, hanem gránátok miatt, amelyeket azért dobtak a rejtekhelyre, mert Maszhadov nem akarta megadni magát.

Az utolsó – ötödik – verzió az összes eddigit cáfolja. A Kommerszant nev? orosz lap riportere, aki a helyszínen, Tolsztoj-jurtban járt, a következőket írta: "A helybéliek nem hiszik, hogy Maszhadov az ő békés kis falujukban halt meg; szerintük őt már holtan szállították ide." A települést mindkét orosz–csecsen háború idején elkerülték a harcok. Lakosai nem támogatták sem Dudajev, sem utódja, Maszhadov szeparatista törekvéseit. Utóbbi haláláról csak a televízióból értesültek, ők maguk semmit sem láttak vagy hallottak a történtekből. Az emberek nem hiszik, hogy a volt elnök náluk, egy gerillákkal sosem szimpatizáló faluban rejtőzött volna el – írja a Kommerszant. Ezen utolsó és egyben legnépszerűbb verzió értelmében Maszhadovot már holtan szállították ide: vagy a gerillák temetni, vagy a szövetségiek egy sikeres akció imitálása céljából. 

Akárki és akárhol ölte is meg a volt elnököt, a hatástalanítására irányuló hadművelet sikeresnek mondható. Arról azonban már megoszlanak a vélemények, hogy ez az akció hozzásegíti-e a szövetségi erőket a csecsenföldi és az észak-kaukázusi helyzet feletti kontrollhoz. Némelyek szerint minden kétséget kizáróan, hiszen most már szó sem lehet a csecsen szeparatisták mozgalmának legitimitásáról, mivel a mozgalmat csak terroristák képviselik. Egyikük sem számíthat arra, hogy Moszkva tárgyalóasztalhoz ül velük. Terroristákkal nem tárgyalnak: vagy foglyul ejtik, vagy likvidálják őket. Mivel Maszhadov – akit Nyugaton oly kitartóan legitim elnökként tartottak számon – nincs többé, várhatóan erősen megcsappan majd a felkelők határon túli támogatottsága is. A szeparatisták soraiban nem valószínű, hogy megmarad az egység, ami szintén gyengíti pozíciójukat. Mások azonban úgy vélik: Maszhadov halála semmiben sem hoz változást, minden marad a régiben. 

Van egy harmadik vélemény is, amelyet főként ellenzéki politikusok és újságírók hangoztatnak. A Novaja Gazeta így foglalja össze: "Maszhadov majdnem egymaga, utolsó erejéből tartotta vissza saját szélsőségeseit. Ez utóbbiak meggyőződése szerint Oroszországgal minden lehetséges eszköz igénybevételével harcolni kell, beleértve a Beszlánban látottakat is. Most nincs, aki visszatartsa ezeket. A csecsen ellen állásban a vezető szerep ezek után a maszhadovi mérsékelt módszerek fő ellenzőjének a kezében összpontosul. Az ő neve: Baszajev ."

Baszajev mögött az iszlám radikálisok állnak. Így hát a csecsenföldi háború könnyen kiéleződhet. Ahogy a szkeptikusok fogalmaznak: végképp kompromisszum nélkülivé válhat. Újabb merényletek, újabb hadműveletek várhatók. Ha e verzió hangoztatóinak van igaza, akkor a szövetségieknek és a velük együttműködő ifjabb Kadirov- féle csecseneknek nincs más választásuk, mint hogy mielőbb elkapják vagy kilőjék Baszajevet. Maszhadov halála után, úgy tűnik, végképp lezárult a gerillákkal való tárgyalások és békülések útja.

Informátorokat keres a Kreml

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!