hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Pártos március idusa
Nemzeti ünnep 2005.

2005. 03. 22.
Ebben az évben a kormányfő kapta a legtöbbet. Na nem kitüntetésekből, hanem szidalmazásból. A Múzeumkertben füttyögő ellentüntetőknek oda is szólt: "Magyarországot tehetjük az indulat, a harcos füttyök országává, vagy a béke, a nyugalom szigetévé." Schmitt Pál a nemzetrontó, nemzetet megosztó miniszterelnökről beszélt, a MIÉP elnöke pedig megkérte hallgatóságát, ne pfújoljon minden alkalommal, amikor kiejti a kormányfő nevét, mert akkor nem tudja elmondani a beszédét. 



Gyurcsány Ferenc a Nemzeti Múzeumnál. Állta a sarat Fotó: Kacziba Zsolt

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a Nemzeti Múzeum lépcsőjén valósággal ódákat zengett Magyarországhoz, mely csupán azért nem nyújthatott feledhetetlen esztétikai élményt, mert mondandóját torka szakadtából volt kénytelen előadni. A szónoki emelvénnyel szemben, a körúton felsorakozott negyvenfős, jobbára fiatalokból álló csoportosulás ugyanis sípokkal, dudákkal, és válogatott szitokszavakkal tett erőszakot az ünnepi beszéden, és az azt hallgatni igyekvő sok ezer fős tömegen. A "Mondjon le!" és a "Megint hazudsz!" ütemes kántálását még csak-csak sikerült túlkiabálnia a kormányfőnek, de a sípkórussal szemben tehetetlennek bizonyult. Igaz, a rendbontást fél méterről szemlélő rendőrök is. Az otthoni tévéfotelt választók bizonyára többet hallhattak a rend, biztonság, béke, nyugalom, párbeszéd, megértés hazájáról, mint a helyszínre fáradók, lemaradtak viszont a szemétlapátra celluxszal erősített "lapátra vele" feliratról. 

Néhány hajlottabb korú baloldali érzelm? megemlékező tett ugyan célzásokat az árpádsávos lobogót lengető zajbrigád távozási útvonalára, de azok feslett erkölcsű, radikális baloldali hajadonnak titulálták amazok édesanyját. "És vannak mások, akik tele vannak indulattal. De ők is a mieink" – hallatszott alig észlelhetően a kompromisszumkereső államférfi próbálkozása. 

Gyurcsány beszéde kifejezetten rövidre sikerült, és miután lelépett a színről, kezdetét vette a nemzeti esztrádműsor, olykor kifejezetten színvonalas betétekkel. Az ellentüntetőket láthatóan meglepte a gyors váltás, így néhányuk a körülöttük álló embereket kezdte el fennhangon provokálni, mondván, énekeljék el az Internacionálét. 

Schmitt: a megosztottság fenyeget

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!