hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A repülés sebezhető pontjai
Megrendült bizalom

2005. 03. 22.
A közelmúltban egy olyan érdekes kormányjelentés került napvilágra, amely azt taglalja, hogy a biztonság fokozására fordított óriási összegek ellenére az amerikai légi forgalom továbbra is sebezhető maradt az al-Kaida vagy más terrorcsoport esetleges támadása esetén. A magánrepülőgépek és a helikopterek ugyanis minden bizonnyal kényelmes célpontokat kínálnak a terroristáknak. Az FBI és a belbiztonsági minisztérium három héttel ezelőtt kiadott 24 oldalas rendkívüli jelentése utalásokat tett, miszerint az al-Kaida tervbe vette bérelt repülőgépek, helikopterek és egyéb magánjelleg? légijárművek elrablását, mivel ezeket sokkal kevésbé őrzik, mint a kereskedelmi légiflottát. Mindezek ellenére a légiforgalmi társaságok gépei is "valószín? céltáblái maradnak a terroristák terveinek" – szögezi le a közlemény, hozzáfűzve: a jelek szerint az al-Kaida tanulmányozza és kísérletek tárgyává teszi az amerikai biztonsági intézkedéseket, hogy "feltárja azok gyengeségeit".

A szeptember 11-ei terrortámadások óta a légi forgalom kapta a belbiztonsági beruházások oroszlánrészét. A 12 milliárd dollárt is meghaladták a robbanóanyagokat feltáró berendezések fejlesztésére, a páncélozott hajófülkeajtók felszerelésére, valamint a szövetségi nyomozók és légi marsallok fizetésére fordított összegek. A törvényhozás egyes tagjai, sőt biztonsági szakértők is úgy vélik: a repülőgépeket annyira megerősítették, hogy most már ideje az anyagiakat olyan egyéb sebezhető területekre fordítani, mint például a kikötők és az erőművek védelme. A vasúti biztonság megerősítése céljából a demokraták – épp a madridi vonatrobbantás évfordulójára emlékezve – 1,1 milliárd dolláros tervet akarnak keresztülvinni bizonyos "kirívóan" sebezhető pontok megszüntetése érdekében. Ennek ellenére a légiforgalmi felmérések a szeptember 11-e előtt és után történt rendellenességek tükrében igazolják a terrorelhárítás illetékeseinek nézeteit, amelyek szerint a légi forgalom továbbra is egy újabb átütő támadás célpontja lehet – épp az ilyen terrorcselekmények látványossága miatt. 

Az említett jelentés, amely voltaképpen csak szövetségi és állami terrorelhárítók, illetve légiforgalmi vezetők számára készült, figyelmeztetést tartalmaz, és leszögezi: a biztonság fokozása a szeptember 11-ei támadások óta ugyan "csökkentette, de nem szüntette meg" a hasonló cselekmények eshetőségét. "A látványos terrortámadásokkal óriási támogatást szereznek az elkövetők szimpatizánsaiktól és védnökeiktől. A terroristák géprablásai vagy az utasszállítókon végrehajtott robbantásai nyomán keletkező közfélelem szintén erős ösztönzésül szolgál azoknak a csoportoknak, amelyek előbbre kívánják vinni ügyüket" – fogalmaz a jelentés. A dokumentum részletezi a részvénytársaságok hőlégsugaras utasszállítóinak és az egyéb, nem járatszerű, privát repülőgépeket érintő, "nagyrészt szabályozatlan" légi forgalomnak a sebezhető pontjait is. "Amint a biztonsági intézkedések javulnak a nagy kereskedelmi légikikötőkben, a terroristák esetleg azt a megoldást választják, hogy bérelnek vagy lopnak más gépeket a kisebb repülőterekről, ahol a biztonság csekély vagy nem is létezik" – hangsúlyozza a jelentés. Majd hozzáteszi: az al-Kaida "valószínűleg fontolóra vette a helikopterek alkalmazását is (…) A helikopterek könyny? irányíthatósága és »fenyegetésmentes megjelenése« még városok feletti alacsony repülés esetén is kívánatos eszközzé teszi őket az öngyilkos merényleteket végrehajtó, vagy mérgeket permetező terroristák szemében. Szövetségi illetékesek közölték: számos lépést tettek a helikopterek, bérelt repülőgépek és magánjelleg? légijárművek biztonságának fokozása érdekében válaszul a hírszerzés által észlelt fenyegetésekre, hasonlóan a tavaly augusztusi intézkedésekhez, amikor is ideiglenes biztonsági őrséget rendeltek ki, és fokozott utasvizsgálatokat foganatosítottak a New York-i városnézőhelikopter-forgalom fokozott védelmére."

Bush elnök 2006-os költségvetésében 5,6 milliárd dollár kiutalását javasolta a belbiztonsági minisztérium Közlekedésbiztonsági Hivatala (KBH) számára, amelyből 1,45 milliárdot a csomagok átvizsgálására fordítanának. Decemberben egy kongresszusi nyomozók által készített jelentés azonban úgy találta, a KBH "elsődlegesen a kereskedelmi légi forgalom biztonságának növelésére összpontosította a figyelmét". Rámutatott, hogy ez a szerv nem érti meg azokat a kockázatokat, amelyek a kis magánrepülőgépeket fenyegetik, nem ad ki fontosabb tájékoztatást a fennálló veszélyekről a nem kereskedelmi jelleg? repülőterek számára, valamint nem tudja biztosítani, hogy a bérléssel foglalkozó légiforgalmi vállalatok és pilótaiskolák betartsák a biztonsági előírásokat. A másik jelentős hiányosság az, hogy a konténerek tartalmát csak felületesen vagy egyáltalán nem vizsgálják át, valamint a csomagokat kezelő személyzet átvilágítása sem éri el a kellő mértéket. A légiforgalmi pilóták egyesületének egyik vezetője felvetette: "Amennyiben átvilágítjuk az utasokat, minden bizonnyal szükség van az árusok, valamint a repülőgépekhez és csomagokhoz hozzáférhetőséggel rendelkező alkalmazottak átvizsgálására is." Majd hozzátette: a rakományok ellenőrzés nélkül hagyása "katasztrófákhoz vezethet". Példaként felhozott egy esetet, amikor tavaly egy férfi csomagban elszállítatta magát New Yorkból Dallasba. A dolog azonban sajnos nem ilyen egyszer?: amint nem lehet minden ember mellé egy-egy rendőrt állítani, úgy minden egyes csomagot és zsebet sem lehet átvilágítani. Bármennyire is szeretnénk elérni, a teljes biztonság egyelőre nem létező fogalom.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!