hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2005. 06. 17. (IX/24) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Jön az őrök embere

Néhány nappal az iráni elnökválasztás előtt a sebtében készített, nem hivatalos közvélemény-kutatások vajmi kevés támpontot adtak az elemzőknek ahhoz, hogy biztonsággal megjósolhassák, ki lesz a leköszönő Khatami elnök utóda. Az idei választás a szakértők szerint számtalan bizonytalansági tényezőt rejtett magában: a korábbi trendekkel ellentétben most az utolsó pillanatig nem lehetett megjósolni a biztos befutót, de még maguk a szavazók sem voltak biztosak abban, hogy egyáltalán elmennek-e voksolni. A – lapzártánk után lezajló – választást illetően előzetesen egy dolog volt biztos: a győztes csak a keményvonalas vallási vezetőkből álló Őrök Tanácsa által jóváhagyott jelöltek közül kerülhetett ki.

Találkozás Európa peremén

Tisztázódnak a keleti frontvonalak? Ezzel a kérdéssel került az európai sajtó reflektorfényébe Viktor Juscsenko ukrán elnök múlt heti törökországi látogatása. A kérdés jogosságához nem férhetett kétség, hiszen Juscsenko ankarai nyilatkozatai szerint a Törökország és Ukrajna között lezajlott tárgyalásokon nemcsak a kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséről esett szó, hanem arról is, hogy a két keleti hatalom együtt, majdani EU-tagországként hogyan járulhat majd hozzá a kontinens egységéhez.

Bűvészmutatvány

Wolfgang Schüssel kancellár politikai bűvészmutatvánnyal felérő módon kívánta megünnepelni Ausztria legújabbkori történelmének három legjelentősebb évfordulóját (1945, Ausztria újraalakulása, 1955, az államszerződés aláírása és semlegességének kinyilvánítása, és 1995, az Európai Unióba való belépése). A megemlékezés során igyekezett úgy eljárni, hogy külföldön azt a benyomást keltse: Ausztria egy modern demokrácia, de belföldön se bántsa meg szélsőjobboldali szövetségeseit. 

Belföld

Kutyasorsok

Hajdú Sándor

Szabaddemokrata nyitás a Fidesz felé?

A Fidesz nem ősellenség, az MSZP-től viszont el kell távolodni – hangzott el információink szerint egy vidéki SZDSZ-es jelöltfelkészítő programon. A szabaddemokraták elismerik, hogy önállóbb arculattal kívánnak készülni 2006-ra, de a Fidesszel "nehezen tudják elképzelni" az együttműködést. Ugyanakkor hozzáteszik: a nagyobbik ellenzéki párt soha nem volt ősellenség. A Fideszben heves elutasítással reagáltak az együttműködés lehetőségére, szerintük az SZDSZ – amely most menekülni igyekszik a koalíció süllyedő hajójáról – morális szempontból többet ártott az országnak, mint az MSZP.

Ridegen őszinte

A köztársaságielnök-választás során alkalmazott "vakond hadművelet" úgy tűnik, végleg elmérgesítette a Fidesz és az MDF viszonyát. A kisebbik ellenzéki pártban nem látnak esélyt arra, hogy választási együttműködést hozzanak tető alá a Fidesszel, amely egyébként inkább a MDF-ből kivált Nemzeti Fórummal tette meg ezt.

Gyalázatos rombolás

Mintegy százharminc sírt rongáltak meg a Kozma utcai zsidótemetőben, Budapesten. A sírköveket felborították, illetve összetörték. A temetőt vasárnap zárták be ünnep miatt, és csak szerdán reggel nyitották ki, ekkor vették észre a rongálást. Gergényi Péter budapesti rendőrfőkapitány félmillió forintos nyomravezetői díjat ajánlott fel annak, aki érdemi információval szolgál a sírrongálás elkövetőiről.

Elszabotált nyilvánosság?

Mádl Ferenc szerint alkotmányellenesek a május 30-án elfogadott úgynevezett ügynöktörvény egyes rendelkezései, ezért a tervezetet véleményezésre megküldte az Alkotmánybírósághoz. Varga László nyilvánosságpárti történész szerint már a parlamenti viták során látszott, hogy az MSZP és a Fidesz is egyaránt arra játszik, hogy működőképes törvény helyett egymás nyakába varrják az előre sejtett kudarcot. 

Hit és értékek

Utazás a Föld középpontja felé

Nem Jules Verne regénye tette fel először azt a kérdést, hogy mi található a Föld középpontjában, de az Utazás a Föld Középpontjába cím? regény volt az első olyan könyv, amely tömegekben keltette fel az érdeklődést a Föld középpontja iránt. Verne hősei az utazás végén egy önálló és egzotikus világot találnak a Föld alatt, de a különböző mitológiáknak és a Bibliának is van válasza arra, hogy mi van a Földben a talpunk alatt mintegy hatezer kilométernyire. A következő hónapokban az Empire State Buildingnél huszonötször hosszabb fúróval japán tudósok vágnak neki, hogy egy, a Föld középpontjáig tartó távolság szempontjából kicsi, de fontos lépést tegyenek a Föld középpontja felé.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!