hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Jön az őrök embere
Elnökválasztás Iránban

2005. 06. 21.
Néhány nappal az iráni elnökválasztás előtt a sebtében készített, nem hivatalos közvélemény-kutatások vajmi kevés támpontot adtak az elemzőknek ahhoz, hogy biztonsággal megjósolhassák, ki lesz a leköszönő Khatami elnök utóda. Az idei választás a szakértők szerint számtalan bizonytalansági tényezőt rejtett magában: a korábbi trendekkel ellentétben most az utolsó pillanatig nem lehetett megjósolni a biztos befutót, de még maguk a szavazók sem voltak biztosak abban, hogy egyáltalán elmennek-e voksolni. A – lapzártánk után lezajló – választást illetően előzetesen egy dolog volt biztos: a győztes csak a keményvonalas vallási vezetőkből álló Őrök Tanácsa által jóváhagyott jelöltek közül kerülhetett ki.



A reformernek tartott jelölt, Musztafa Moin támogatói. Leterítenék a perzsa szőnyeget Fotó: Reuters

Az eredetileg jelentkező több száz jelölt közül a parlament és a legfőbb bírói hatalom fölött álló Őrök Tanácsa végül mindössze hatnak engedélyezte a választáson való indulását. Köztük az első számú esélyesnek tartott pályázó a 71 éves Akbar Hasemi Rafszandzsani volt, aki 1989 és 1997 között már két elnöki ciklust is letöltött. A második és harmadik legesélyesebb jelölt a reformista Musztafa Moin – korábbi oktatási miniszter –, valamint a fiatal 

és ambiciózus Mohammed Bakir Kalibaf, a forradalmi őrség egykori tisztje volt. A felmérések alapján azonban úgy tűnt, egyik jelölt sem lesz képes megszerezni a szavazatok ötven százalékát, amiből azt lehetett sejteni, hogy a két legtöbb szavazatot szerző jelölt között – példátlan módon – ezúttal egy második fordulóra is sor kerül majd.

A veterán Rafszandzsani korábbi teljesítményét az idősebb generáció gyengének értékeli, mivel nem valósított meg gazdasági és politikai reformokat, így a régi-új jelölt most megcélozta a városi fiatalokat is. Sokan azonban mégis úgy ítélték meg, hogy Rafszandzsani nagyobb mértékű támogatásra számíthat vidéken, hiszen az iszlám forradalom alatt és után betöltött szerepei miatt neve még a legtávolabbi falvakban is ismert. A volt elnök befolyásos támogatókat tudhat maga mögött: a tehetős nagykereskedők és gyárosok körében népszerű, de a Reza imám szentélyét működtető befolyásos – és egyes becslések szerint több milliárd dolláros vagyont kezelő – alapítvány pártfogását is élvezi.

Az egyébként konzervatív Rafszandzsani a mostani kampány során olyan reformistának állította be magát, aki képes a konzervatív vallási vezetőkkel politikai csatákat vívni, és aki rendelkezik a kényes kérdések – mint például az atomprogram – megtárgyalásához szükséges diplomáciai érzékkel és nemzetközi tapasztalattal. A volt elnök azt állította: megválasztása esetén folytatná Irán nukleáris programját, de hangsúlyozta, hogy nem törekedne atomfegyver gyártására. Rafszandzsani támogatja Irán regionális hatalmi törekvéseit, a hírhedt – Izraelig is elérő – Shahab-3 rakéták fejlesztését és a szomszédos Irak síita vallási vezetőit is. Ugyanakkor kilátásba helyezte az Egyesült Államokkal való feszült viszony enyhítését is.

Az egyszerű polgárok és kiskereskedők körében azonban egy másik nevet emlegettek gyakrabban a szavazók: nevezetesen Mohammed Bakir Kalibafét. A 41 éves jelölt a forradalmi őrség egykori tisztje volt, aki a kampány során ügyes fogásokkal rendőri és pilóta múltjára hivatkozva próbálta magához "édesgetni" a reformokra és változásra éhes fiatal szavazókat, akiknek száma nem elhanyagolható Iránban. A választásra jogosult közel 48 millió fő 70 százalékát a 30 év alatti szavazók teszik ki, a választási korhatár pedig 15 év. Nem véletlen, hogy az iráni bazárban sokan úgy vélik: eljött az idő, hogy az ország fiatalabb vezetőket válasszon. A Khamenei ajatollahhoz közel álló Kalibaf ezért próbálta magát most lelkes modernistaként beállítani, ám erőfeszítéseit némileg beárnyékolta az a tény, hogy a közelmúltban kiderült: maga is elítélte a néhány évvel ezelőtti diáklázadásokat.



Akbar Hasemi Rafszandzsani. Volt már elnök Fotó: Reuters

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!