hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ridegen őszinte
Feszült Fidesz–MDF kapcsolat

2005. 06. 21.
A köztársaságielnök-választás során alkalmazott "vakond hadművelet" úgy tűnik, végleg elmérgesítette a Fidesz és az MDF viszonyát. A kisebbik ellenzéki pártban nem látnak esélyt arra, hogy választási együttműködést hozzanak tető alá a Fidesszel, amely egyébként inkább a MDF-ből kivált Nemzeti Fórummal tette meg ezt.



Balogh László képviselő. Szükség lesz rájuk, mint egy falat kenyérre Fotó: Vörös Szilárd

Bár Sólyom Lászlót elsőként az MDF jelölte a köztársasági elnöki posztra, a párt nem osztozhatott maradéktalanul az alkotmányjogász sikerében. A választás első fordulójában Szili Katalinra leadott három jobboldali voks kapcsán rendre magyarázkodásra kényszerült a "nagy leleplezést" kommunikáló, a kisebbik ellenzéki pártot a szocialistákkal való együttműködéssel és korrupcióval vádoló Fidesszel szemben. Később ugyan kiderült, hogy az MDF-ből kivált nemzeti fórumos képviselők állnak a megtévesztést célzó "stratégiai vakondozás" hátterében, ők viszont tagadják, hogy mindhárom szavazat tőlük származna.

"Sikerként könyveljük el a választás végeredményét, de az első forduló szabotálásával, majd a jobboldali szavazatok ellenőrzésével a Fidesz egészen példa nélküli »élménnyel« gazdagította a magyar közéletet. Ez a »cél szentesíti az eszközt« megoldás akkor sem helyes, ha a cél nemes volt, és sikerült elérni" – mondta lapunknak Csapody Miklós MDF-es képviselő. Úgy látja, hogy pártja azok után is a gyanú árnyékában maradt, hogy "a Fidesz technikai vakondja", a független Horváth Balázs bejelentette: a három átszavazó közülük való volt. "Ez a szám aztán kettőre olvadt, nyilván mert szóltak neki – ha tovább szólnának, már le is olvadna nullára" – fogalmazott Csapody, aki szerint a Fidesz taktikája világos: előbb saját h?béreseit átszavaztatta a másik oldalra, majd ezzel megvádolta az MDF-et.

A két párt kapcsolatáról a képviselő azt mondta: "eléggé rideg, de legalább őszinte". "Mi világossá tettük, hogy csak olyan politikai erővel tudunk együttműködni, amelyik az MDF értékeit tiszteletben tartja, gyakorlati programjának megvalósulásában közreműködik. A Fideszt viszont nem az elvek, hanem a saját érdekei vezérlik" – mondta. 

Két nappal a köztársaságielnök-választást követően a Fidesz választási együttműködési megállapodást írt alá az MDF-ből kiszakadt Nemzeti Fórummal. "Itt nem közös programról, hanem listahelyekről volt szó: ezek az emberek ki lettek fizetve" – reagált a megállapodás aláírására a Heteknek Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője. Szerinte a Fidesz célja, hogy az utolsó, a jobboldalon még létező pártot "eltakarítsa, mert mi nagyon az útjában vagyunk a Fidesznek".

A mérleg két nyelve

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!