hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Bűvészmutatvány
Szélsőjobb politikusok Ausztriában

2005. 06. 21.
Wolfgang Schüssel kancellár politikai bűvészmutatvánnyal felérő módon kívánta megünnepelni Ausztria legújabbkori történelmének három legjelentősebb évfordulóját (1945, Ausztria újraalakulása, 1955, az államszerződés aláírása és semlegességének kinyilvánítása, és 1995, az Európai Unióba való belépése). A megemlékezés során igyekezett úgy eljárni, hogy külföldön azt a benyomást keltse: Ausztria egy modern demokrácia, de belföldön se bántsa meg szélsőjobboldali szövetségeseit. 



John Gudenus, a kételkedő. Náci hívószavak Fotó: Reuters

Csakhogy a szélsőjobboldali nyugalmazott ezredes John Gudenus, a Bundesrat, a szövetségi parlament tagja megint kételkedett a náci népirtásban, Siegfried Kampl, ugyancsak a Bundesrat tagja pedig ugyanott kijelentette, hogy 1945 után Ausztriában "brutális náciüldözés" folyt. Mindkét ügy botrányt kavart. Gudenus elhagyta az Osztrák Szabadságpártot (FPÖ), Kampl pedig a Haider vezette Szövetség Ausztria Jövőjéért (BZÖ) mozgalmat. A kancellár pedig könnyekkel a szemében jelentette ki, hogy aki a náci bűnöket bagatellizálja, annak nincs helye a demokratikus intézményekben. A könnyek azonban hamar megszáradtak, és a kancellár továbbra is azokkal a pártokkal működik együtt a koalícióban, amelyek vezetői szimpátiát mutatnak Gudenus és Kampl iránt. 

Siegfried Kampl az apjára, Franz Kamplra hivatkozott, aki 1934-től az akkor illegális náci párt tagja lett, és a háború alatt századosként szolgálta Hitler ügyét. 1945 júliusától 1947 júliusáig brit internáló táborban volt, 1948 osztrák bíróság ítélte 10 hónap börtönre, amiért feljelentette a Gestapónak egyik szomszédját, mert az valamit mondott a nácik ellen. Franz Kampl azonban egy napot sem ült börtönben, mert büntetését a brit internálásra való tekintettel elengedték. Siegfried Kampl beszédében az ellen tiltakozott, hogy a Wehrmachtból dezertálóknak adják meg ugyanazokat a szociális jogokat, mint a volt SS-eseknek és német katonáknak.

Gudenus ellen a bécsi államügyészség vizsgálatot rendelt el, de egyhamar cinikusan úgy döntött, hogy kétkedni szabad. Erre Gudenus még rátett egy lapáttal, mondván, hogy a "harmadik birodalomban" nem voltak gázkamrák, csak Lengyelországban. A bécsi államügyészség most már komolyabban vette kijelentését, és mentessége megszüntetését követeli ebben az ügyben. A véletlen úgy hozta, hogy Siegfried Kampl július elsejétől lett volna a Bundesrat elnöke, és így az államelnök, a parlament elnöke után, Ausztria harmadik méltósága. Ez ártott volna az ország külföldi megítélésének, ennek megakadályozására az osztrák parlament egyhangúan megváltoztatta az alkotmányt.

Jörg Haider – akiről Schüssel kancellár még nem régen azt állította, hogy "konstruktív személyiség" – védelmében vette barátját, Siegfried Kamplt, és az osztrák TV-ben kijelentette, hogy "nácigyerekként" trauma érte, amikor anyjának, "volt koncentrációs tábori foglyok előtt padlót kellett mosnia", amiért a náci párt aktivistája volt. Schüssel kancellár politikai bűvészmutatvánnyal felérő kísérlete, hogy elterelje a figyelmet szélsőjobboldali szövetségeseiről, nem sikerülhetett. Októberben Burgenland, Stájerország és Bécs fog választani, ami jó alkalom lesz a konzervatív néppárt és a két szélsőjobboldali pártocska népszerűségének megítélésére.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!