hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2005. 07. 15. (IX/28) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Kígyók a keblükön

Hatalmas előrelépést tettek meg a brit biztonsági erők az elmúlt egy héten a robbantással kapcsolatos nyomozás során. Ez idő alatt a titkosszolgálatoknak nemcsak sejtéseik, hanem konkrét információik lettek a tettesekről, akikről gyakorlatilag már minden lényegeset tudni. A hatóságok a helyszínen talált jogosítványok, bankkártyák és egy bejelentés nyomán – az egyik merénylő édesanyja a rendőrségtől kért segítséget, hogy keressék meg az eltűnt fiát – tudták visszafejteni a szálakat, amelyek Leedsbe vezettek. Itt megtalálták a bombakészítő műhelyt, ahol a Balkánról vagy Kelet-Európából származó robbanószert találtak.

Váratlan kormányválság Romániában

Románia uniós sorsa a következő hónapokban kell hogy eldőljön a novemberi országjelentéssel, de a bukaresti politikusok most mással foglalkoznak: egyik pillanatról a másikra, többségük számára váratlanul robbant ki a kormányválság. Talán mégis van valami összefüggés az unió és a bukaresti krízis között: aki a kockázatos folyamatot kezdeményezte, úgy gondolhatta, Románia 2007-ben úgysem lesz tag. Vagy azért, mert az unió úgysem akarja annyira a bővítést, vagy azért, mert Románia úgysem tudja teljesíteni a felvételi követelményeket. Nos, most már szinte biztosan nem, ha valóban hónapokra nem lesz rendes kormánya az országnak. 

Dennis, a komisz

Alighogy befejezte tombolását a Dennis nev? hurrikán a karibi térségben és a Mexikói-öbölben, máris egy újabb, az idei szezonban már az ötödik trópusi vihar indult meg a nyomában. Az Emily névre keresztelt vihar könynyen hurrikánná fejlődhet, ami kétségkívül igazolná a tudósok előrejelzéseit, hiszen ők a tavalyi évhez hasonlóan az idén is az átlagnál több viharra számítanak. Ennek ellenére egy áprilisban készített felmérés szerint az Egyesült Államok leginkább veszélyeztetett államaiban a lakosságnak több mint a fele véli úgy, hogy vele nem történhet meg az, amit a televízió képernyőjén lát.

Elcsépelt szavak

Újabb öngyilkos merényletet hajtott végre az Iszlám Dzsihád nev? palesztin terrorszervezet az izraeli Netanyában. A robbantás során négy izraeli vesztette életét, további kilencvenen pedig megsérültek. A merényletet annál a helybéli forgalmas bevásárlóközpontnál hajtották végre, ahol 2001 májusában is sor került már egy hasonló akcióra: akkor öt ember vesztette életét.  A mostani szerencsés túlélők között volt egy középkorú izraeli hölgy is, aki épp a londoni robbantások okozta sokkot próbálta kipihenni hazájában.

Kígyók a keblükön

A "brit cionista keresztes kormányzat ellen" elkövetett londoni merényletért a "Titkos Szervezet – Európai al-Kaida" vállalta a felelősséget. 2001. szeptember 11. után a brit kormány és a titkosszolgálat (MI-5) fokozta a Londonban nagy számban csoportosuló radikális iszlám terrorszónokok és terroristák elleni fellépést. Becslésük szerint a 1,6 milliós muszlim lakosság kevesebb mint 1 százaléka érintett a terrorizmusban. Ez körülbelül 16 ezer terroristát jelent.

Halálos cinizmus

A londoni robbantások tettesei után való nyomozásban már látszanak annak a kamera- és megfigyelőrendszernek az eredményei, amelyek által London a világ egyik legjobban bekamerázott városa. 

Ne legyen kettős mérce

Hogyan értékelték az egész világot megrázó londoni tragédiát Oroszországban, amely már nem egyszer volt kénytelen átélni hasonló helyzeteket?

Belföld

Ezer bordély városa

Kovács Viktor rendőr százados, az Ifjúságvédelmi Alosztály volt parancsnoka úgy érzi, hogy öt évvel ezelőtt "szent tehenet fogott, amely aztán visszarúgott". Vagy mégsem volt az olyan szent? Tény, hogy a százados sikeres bűnüldözést folytatott a fiatalkorúakat érintő ügyekben, többek között szexuális jelleg? bűncselekmények feltárásában és visszaszorításában. Mindaddig, amíg egy politikussal, Lévay Leventével – Kispest korábbi polgármesterével – került összetűzésbe. Lévayt Kovács százados fellépése nyomán a Fővárosi Ítélőtábla jogerősen 10 hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte kiskorúakat ábrázoló pornográf felvételek internetes terjesztéséért. Az azóta őrnaggyá lett Kovács viszont olyan tortúrán ment keresztül, hogy eredeti foglalkozását abbahagyta, és más jelleg? munka után nézett. Annak ellenére, hogy lenne mit tennie a rendőri szakmában, hiszen csak az ő ideje alatt több mint ezer kupleráj működött a fővárosban. A bíróság végül minden vádpont alól felmentette a hivatali visszaélés vádjával ellene indított, Lévay által kezdeményezett eljárásban, sőt, 2005-ben becsületsértés ügyében is pert nyert a volt politikussal szemben. 

A gátemelés gátja

"Ebédtájban láttam, hogy szalad a patakhoz a sok cigány. Én is kimentem, mert azt hittem, hogy verekedés van, de nem az volt, hanem a víz jött. Tíz perc alatt elöntötte a telepet" – meséli kálváriáját a középkorú Mida Károly, aki ekkortól családjával – feleségével, hétéves ikergyermekeivel és huszonkét éves fiával – a rokonoknál tölti napjait.

Egy híján húsz

A sajtóban folytatódik a harc Orbán Viktor múlt heti meghallgatása után, mivel kiderült, hogy a vizsgálóbizottság szocialista elnökét korábban egy gazdasági ügyben elmarasztalták. Répássy Róbert, a Fidesz országgyűlési frakcióvezető-helyettese szerint "a szocialisták által létrehívott bizottság élére olyan elnököt kellett volna találni, aki feddhetetlen, nem úgy, mint a jelenlegi elnök, Molnár László". Nyakó István szocialista szóvivő ellenben úgy véli: "A bizottság olyan fájó pontra tapintott munkája során, hogy azonnal megtámadták annak baloldali elnökét."

Hit és értékek

Parasztapostolok a magyar irodalomban

A 20. század első felében szerte az országban beszéltek az emberek olyan "hívőkről" – nazarénusokról, baptistákról, szombatistákról, adventistákról, metodistákról –, majd az első világháború után olyan "reszketősökről", azaz pünkösdiekről is, akik erkölcsi tartásukkal, hitükkel és szokatlan gondolkodásmódjukkal nagyon elütöttek a szegény, megnyomorított magyar parasztságtól. A Nyugat első nemzedékéből Móricz Zsigmond, Kodolányi János, Juhász Gyula, Sinka István, Tamási Áron, Tömörkény István, sőt korábban két arisztokrata szerző, Eötvös Károly és Justh Zsigmond is mind kapcsolatba kerültek a különféle ébredési mozgalmakkal és szépirodalmi alkotásaikban teret adtak a témának.  A krisztusi hit a magyar irodalmi kánonba csak szórványosan került be – annak ellenére, hogy jelentéktelen falvakban is ekkorra már hat-nyolc különféle hitvalló protestáns gyülekezet működött. A pesti irodalmi körök, azaz olyan urbánus szerzők, mint Ignotus, Ady, Babits vagy Kosztolányi figyelmét elkerülte a jelenség, hiszen ők a Párizsból jövő városi irodalom tanulmányozásában és követésében látták a magyar irodalom megújulásának esélyét. Összeállításunkban néhány olyan gyöngyszemet mutatunk be, amely a vidéki Magyarország képéhez tartozó egykori "parasztapostoloknak" kíván emléket állítani.

HÁTTÉR

Megvezetettek

– Kalandos az élettörténete, hiszen 1967-es, magánrepülőn történő disszidálása óta bejárta a világot, dolgozott például Ausztriában és Iránban, Nigériában és Svájcban. A rendszerváltás után hazajött, és alapított a Balaton-felvidéken egy prosperáló pincészetet, és egyáltalán nem mellékes, hogy számon tartják mint a száz leggazdagabb magyar egyikét. Mindig lehangolóan beszélt a politikusokról, a közelmúltban mégis politikára adta a fejét, a most alakult Magyar Gazda és Polgár Párt elnöke lett.

Mit kíván a nemzeti érdek?

Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor múlt heti tévévitája után joggal merül fel a kérdés: milyen állam kell nekünk, magyaroknak? Mindenható, atyáskodó, vagy távolságtartó, semleges? Egyáltalán, van-e lehetőségünk választani valamelyikből, vagy végeredményben mindkét politikai oldal kis eltéréssel ugyanarról beszél, miközben cseppet sem érdekelt a kialakult struktúrák újragondolásában. Sőt lehet, hogy Európa is így van ezzel?

Okok és ügyek

London tiszteletre méltó higgadtsággal, mondhatnók angol hidegvérrel fogadta a múlt csütörtöki merényleteket, ami – bármennyire is tragikusan hangzik – nem meglepő, hiszen a biztonságpolitikával foglalkozó szakemberek, a titkosszolgálatok már 2001 szeptembere óta próbálják lélekben felkészíteni az angolokat is, amennyire ez egyáltalán lehetséges, hogy Európa, és konkrétan Nagy-Britannia is bármikor számíthat az al-Kaida valamely csoportjának merényleteire. 

Kritikus minimálbér

Nem aratott osztatlan sikert a 100 lépés adócsomagja a vállalkozók körében. A gazdasági szervezetek több ponton is bírálják a bejelentett elképzeléseket. Úgy vélik, rövid távon, egy-két év távlatában nem javítja a versenyképességet, az előnyök csak az ötéves terv egészében jelentenek előrelépést. Igazi veszélyforrásnak tartják többek között a minimálbér-emelés kényszerét.

Diák, meló

Növekszik a diplomás munkanélküliek száma. Ez nem jó hír, de tehetünk ellene! A "tuti állás" megszerzése érdekében érdemes a diákoknak már tanulmányaik alatt gyakorlatot szerezniük, ez ugyanis már a legtöbb állás betöltéséhez alapkövetelmény.

Nem a megoldás, hanem maga a probléma

A jelenleg Magyarországon élő, nigériai származású professzor számos nemzetközi konferencián és angol nyelv? publikációban vívta már ki a szakma elismerését. Udombana az emberi jogok és Afrika szabad kereskedelmének elkötelezett híve. Most a múlt héten zajlott skóciai G8-csúcstalálkozóról kérdeztük, ahol a világ vezetői azért gyűltek össze, hogy – többek között – megoldást találjanak a világ egyik legégetőbb szükségére, az afrikai szegénységre.

Csak átmeneti pánik a terror kapcsán

Bár a londoni robbantások hírére átmenetileg zuhanórepülésbe kezdtek az éppen nyitva tartó részvénypiacok, tartós hatása nem volt a terror újabb megnyilvánulásának. A hetet – a londonit is beleértve – valamennyi részvénypiac pluszban zárta, talán csak az angol font amúgy is megtépázott árfolyamán hagyott mélyebb nyomot a terrortámadás. Sem az angol, sem az európai központi bank nem nyúlt irányadó kamatlábához múlt heti ülésén, és az olaj ára is konszolidálódni látszik Dennis hurrikán elvonulása után.  A Budapesti Értéktőzsdén is folytatódott a csúcsdöntések szezonja, az index 1,8 százalékot emelkedve 19 532 ponton zárt.

A feleség is társ a gyógyításban

A magyar férfiak hét évvel kevesebbet élnek az európai átlagnál, és ennek a szomorú statisztikának az egyik forrása egy tipikusan férfiakat érintő betegség, a prosztatarák, amelyben Magyarországon évente 1300-an halnak meg, ez a tüdőrák után a második leggyakoribb halálok. Pedig ez a betegség – megfelelő szűrés és kezelés esetén – nagyon magas arányban gyógyítható, és egy Magyarországon újdonságnak, ám a fejlett világban már hagyományosnak számító műtéti eljárással a kellemetlen mellékhatások is jelentősen csökkenthetőek lettek. Nemrég Magyarországon járt Gerald Andriole, a St. Louis-i Washington Egyetem urológus professzora, a világ egyik első számú szaktekintélye a korszer? prosztatakezelések terén. A professzor, aki először 2004-ben járt Magyarországon, és segített a Debreceni Urológiai Klinikán az új eljárás bevezetésében, elmondta: a sikeres kezelésben az orvos mellett a család – elsősorban a házastárs – együttműködése az egyik legfontosabb tényező.

Szerepjáték gyermekáldozattal

Gyerekük halálát okozta egy játékfanatikus házaspár Koreában: délután négy órakor a fiatal házaspár elment a közeli internet-kávézóba, hogy idejüket kedvenc játékukkal, a világszerte kultusszá vált World of Warcrafttal (WoW) múlassák — a hálószobában hagyva mindössze négyhónapos kislányukat. 
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!