hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A gátemelés gátja
Újabb vízözön Borsodban

2005. 07. 19.
"Ebédtájban láttam, hogy szalad a patakhoz a sok cigány. Én is kimentem, mert azt hittem, hogy verekedés van, de nem az volt, hanem a víz jött. Tíz perc alatt elöntötte a telepet" – meséli kálváriáját a középkorú Mida Károly, aki ekkortól családjával – feleségével, hétéves ikergyermekeivel és huszonkét éves fiával – a rokonoknál tölti napjait.



Főutca a cigánysoron. Nem észak Velencéje Fotó: Kaderják Csilla

– Volt itt már több árvíz is, de ekkora soha – teszi hozzá rezignáltan, miközben egy kilós kenyeret és két nagyméret? húskonzervet szorongat a hóna alatt, amit most osztottak valami segélyből. 

De mi is történt? Július 9-én, szombaton özönvízszer? eső zúdult a Borsod megyei Boldvára és a környező településekre (erről tanúskodik a Sajósenye és Boldva közötti mezőgazdasági terület tengerszer? állapota), ami önmagában még nem okozott volna ekkora bajt. Viszont a Boldva szélét átszelő s a telep mellett csordogáló Ördög-patak gátja nem bírta a hirtelen megemelkedett vízhozamot, s átszakadt, úgyhogy a dombról aláfolyó esővíz és a gátját vesztett áradat két oldalról közel négyszáz embert mosott ki az otthonából, s öntött el a cigánytelep kilencvennyolc házából kilencvenhatot! 

Aki nem tudott a rokonokhoz menni, az ment a művelődési házba meg a sportpálya öltözőibe. Ebben az évben ez a harmadik árvíz, az önkormányzat pedig már négy éve csak ígérgeti a gátemelést. 

– Itt nem vész van. Ez már katasztrófa – kapcsolódik be elkeseredve a beszélgetésbe Lázi Jenő. – Igaz, hogy a polgármester rendelte ki a polgári védelmet és a homokzsákokat, a baj viszont az, hogy a hivatalban ott vannak a
szivattyúk, de nem hozzák ide, pedig tizennyolc köbméter víz van a házamban – fejezi be egyre mérgesebben mondanivalóját.

Három guminadrágos cigányember jön ki a házak közül (ők is áldozatai az árnak), akik szintén a mentésben segédkeznek, úgyhogy megkérdezem: mennyi ház áll még vízben a harmadik napon? 

– Olyan hetven-nyolcvan – hangzik a lehangoló válasz, pedig a tűzoltóság két nagy teljesítmény?
szivattyúja megállás nélkül nyomja vissza a vizet a patakba. 

Szóba elegyedek Lázi Csabánéval. Körülötte sertepertél öt gyermeke, akik vidáman szemlélik a lehangoló tényállást. 

– Három éve már összedőlt a házunk, szintén árvíz miatt – mondja keserűen. – Hova menjünk öt gyerekkel?! Oda nem megyek, ahol a sok nép van! – vitatkozik saját magával. 

– A kultúrházba? – kérdezem tőle. 

– Igen, inkább megyek a domboldalra. A gyerekek félnek bemenni a házba. 

Beszélgetésünkbe bekapcsolódik a kilencéves Barbara is. 

– Azt mondják, hogy kapunk egy sátrat. 

– Ki mondja? 

– A polgármester. 

– Minek? 

– Benne lakni – válaszolja lelkesen, s látszik a csillogó fekete szemében, hogy képzeletben már bevackolta magát a sátorba. 

– Isten őrizz! – veszi vissza a szót a mama. 

– Hol alszanak ennyi gyerekkel? 

– A testvéremnél ott lent. Amikor összedőlt a házunk, ki állította helyre? Mi magunk – folytatja az önvitát. 

– Az önkormányzattól kaptak segítséget? 

– Semmit – feleli egyszerre az anyuka meg a gyerekek. 

– A polgármester ellopja az erre szánt pénzeket – kontrázik rá egy beszélgetésünket hallgató helybéli. 

– Volt már itt a polgármester? 

– Csak a víz széléig jött, oda már nem ment, ahol eddig ér a víz – mutat a nyolcéves fia háta közepére. 

– Ha lemegy az ár, mi lesz magukkal? 

– Hát ki tudja? A ház azután fog összedőlni, ha kiszárad. Tudja, ez kukoricaföld volt, és ezt adta ide a polgármester építkezni. Kilenc éve építettük a házunkat, és most csempéztük a konyhát. 

– Reped a fal az ajtó felett – veti közbe lakonikusan a tizenegy éves Balázs. 

Idáig érünk a beszélgetésben, amikor is "partra vetik" fotósunkat (helyiek segítségével fotózott az elöntött területeken), úgyhogy megkérem a családot, hadd fényképezzük le őket. Be is állnak a vízbe annak rendje-módja szerint, s a gyerekek vigyorognak, mint a vadalma. 

– Ríjatok! Ne nevessetek! – hallatszik a hozzáértő píártanács egy szemlélődő lánykától. 

Miután megvan a kép, irány a művelődési ház, ahol körülbelül száz fő kapott átmeneti szálláslehetőséget az önkormányzattól. Katonai sátor jelleg? a látvány. A falak mentén állnak az ágyak, a terem közepén az asztalok, s körülöttük a székek. Egyéb bútornak nincs hely. Vannak, akik éppen esznek, mások a bejáratnál cigarettáznak, sokan a gyerekekkel vannak elfoglalva, mivel az itt lévők zöme nő és gyerek. 

– Hány gyerek van itt? 

– Legalább hetven, a két hónapostól a tizennégy-tizenhat évesig. 

– Mit csinálnak itt egész nap? 

– Ülünk… Takarítunk… Tévézünk… – hangzik jobbról-balról a válasz. 

Egyébként nemrég oltották be hepatitisz ellen az összes telepi lakost, mivel a víz kimosta az udvari pöcegödrök és emésztők tartalmát, s az emberek a fekáliával
szennyezett vízben menekültek. 

A polgármesteri hivatalban érdeklődésünkre közlik, hogy a település első embere éppen most ment ki a telepre, úgyhogy irány
vissza. A polgármester akciójának oka pofonegyszer?: hat vagy hét írott és elektronikus sajtó képviselői téblábolnak a szélrózsa minden irányában kamerákkal, mikrofonokkal, diktafonokkal és noteszekkel. Éppen interjú közben csatlakozunk mi is Csabai Gyula polgármesterhez, s egy röpke szünetben felteszem első kérdésemet. 

– Azt mondják a helybéliek, hogy négy-öt éve csak ígérgeti az önkormányzat az árvíz elleni védelmet. 

– Ez így nem igaz. Három éve vagyok a polgármester, s ez alatt az idő alatt alakítottuk ki a vízelvezető árokrendszert. Ha az itt élők nem töltenék tele szeméttel, elvezetné a telepről a vizet. Ezt a nagy problémát pedig a gátszakadás okozta, de azt már helyreállították. 

– Milyen támogatást tud nyújtani az önkormányzat az embereknek? 

– A kárfelmérések alapján tudunk majd dönteni a segítségnyújtás mikéntjéről – feleli távozóban, mivel már lábán van a hosszú szárú gumicsizma, s elindul a házak közötti vízben, pótolva ezzel a helyiek szerinti mulasztását. Picit árnyalja a képet, hogy mindezt
a kamerák kereszttüzében teszi. 

Titkosszolgálati jelentés

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!