hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Egy híján húsz
Vádak és ellenvádak az Orbán-bizottság körül

2005. 07. 19.
A sajtóban folytatódik a harc Orbán Viktor múlt heti meghallgatása után, mivel kiderült, hogy a vizsgálóbizottság szocialista elnökét korábban egy gazdasági ügyben elmarasztalták. Répássy Róbert, a Fidesz országgyűlési frakcióvezető-helyettese szerint "a szocialisták által létrehívott bizottság élére olyan elnököt kellett volna találni, aki feddhetetlen, nem úgy, mint a jelenlegi elnök, Molnár László". Nyakó István szocialista szóvivő ellenben úgy véli: "A bizottság olyan fájó pontra tapintott munkája során, hogy azonnal megtámadták annak baloldali elnökét."

A bírósági ítélet és a parlamenti meghallgatás után sem nyugodtak meg a kedélyek a volt miniszterelnök ügyében. Mint ismeretes: a bíróság másodfokon a Tokaj-hegyalja Kft.-nek adott igazat az Élet és Irodalom cím? hetilappal szemben, mivel a lapban közölt időpontokban nem voltak hivatalos taggyűlések, az újságban közölt jegyzőkönyvek nem számítanak taggyűlési iratoknak. Így nem létező taggyűléseken – szól immáron a fideszes érvelés – Orbán Viktor nem is vehetett részt. A bizottsági meghallgatáson viszont Mayer Aranka, az ÉS koronatanúja továbbra is azt állította: jegyzőkönyvek készültek azokon a beszélgetéseken, melyeken a volt miniszterelnök is jelen volt, és ezeken a beszélgetéseken szó esett a kft. üzleti ügyeiről is. Érdekes, hogy a vita – továbbra is a tartalmi elemek mellőzésével – a médiában folytatódik, mivel a Fidesz szerint az ÉS újságírójának szavahihetősége és a bizottság szocialista elnökének hitelessége is erősen kétséges. 

Répássy Róbert az ÉS-ben megjelent írás szerzőjét, Rajnai Attilát hiteltelennek titulálta, mivel szerződés köti a Bács-Kiskun megyei önkormányzathoz, amely szocialista vezetésű. Emellett az Orbán családot kritizáló cikksorozat szerzőjét súlyos szakmai hiba, egy kitalált tudósítás miatt menesztették 2002-ben a kecskeméti központú Petőfi Népétől. "Ezért erősen kétségbe vonható Rajnai Attila hitelessége, hiszen már korábban is saját ötleteit írta le, az elhangzott állítások helyett" – tette hozzá. 

(Az újságíró védekezése a kritikával kapcsolatban: már akkor is munkaviszonyban állt az említett megyei önkormányzattal, mikor az még jobboldali vezetés? volt. A Petőfi Népénél történt hibáért nemcsak ő, hanem az ügyeletes szerkesztő is felelt, illetve mindössze annyi történt, hogy helytelenül írták le, hogy egy rendezvényen felszólalt egy fideszes politikus. Mivel a gyűlésen többször elmondták, hogy nemsokára érkezik Harrach Péter, ezért ő a lapzárta miatti sietségben tudósításába beírta, hogy a gyűlésen felszólalt az említett politikus is. Ezt a bizonytalanságot jelezte az ügyeletes szerkesztőnek, azonban végül nem érkezett meg a volt miniszter, a mondat viszont bennmaradt a tudósításban. Ezért a hibáért a lap főszerkesztője átmeneti időre felfüggesztette.)

"Mindenesetre az elmúlt hetek és hónapok eseményei egy, a volt miniszterelnök ellen folytatott MSZP-s háború részei, amelynek eszköze a lejárató kampány és maga a vizsgálóbizottság is" – állítja Répássy Róbert. A politikus a parlamenti bizottság munkájáról azt mondta, hogy kiderült: az eddigi vádak alaptalanok voltak, és ezzel az Orbán Viktor elleni lejárató kampány kifulladt. Répássy Róbert szerint az is bebizonyosodott, hogy a Fidesz képviselői helyesen döntöttek, amikor távol maradtak a vizsgálóbizottság munkájától, pláne úgy, hogy annak elnökéről kiderült, éppen olyan ügyekben sáros, amelyekkel a volt miniszterelnököt vádolják. Lapunk a Molnár Lászlóéhoz hasonló, Várhegyi Attila fideszes alelnök ügyében született ítéletre – amelyben felfüggesztett börtönbüntetést rótt ki a bíróság – emlékeztette Répássy Róbertet, amire azt reagálta: "A volt alelnök a jogerős ítélet után lemondott az államtitkári megbízatásáról, és 2002-ben a választásokon sem indították újra." Várhegyi Attila egyébként ma is a Fidesz pártapparátusban dolgozik.

Nyakó István, az MSZP szóvivője szerint egyszerűen arról van szó, hogy a bizottság olyan fájó pontra tapintott a munkája során, ami miatt azonnal megtámadták annak elnökét. 

A bizottság előtt a múlt héten Mayer Aranka és Orbán Viktor egymásnak ellentmondó vallomásokat tettek, aminek kivizsgálása folyik most a bizottságban. Lapunk kérdésére, miszerint parlamenti folyosói pletykák azt állítják, hogy az MSZP-nek sem érdeke, hogy végigvigye az Orbán- bizottság munkáját, mert állítólag azt az üzenetet kapta a Fidesztől, hogy a Kulcsár- ügyben komoly károk érhetik majd az MSZP-t, a frakcióvezető-helyettes így reagált: "Féljen, akinek félnivalója van, nekünk nincs mitől. Folyamatosan érkeznek üzenetek a sajtóból és az ellenzék padsoraiból, hogy állítsuk le az Orbán-bizottság munkáját. Ezen üzenetek részét képezi a bizottsági elnök megtámadása is. 

A Fidesz fegyvertárához hozzátartozik, hogy megpróbálja lejáratni és hiteltelenné tenni az újságírót és bárkit, aki kutakodni mer az Orbán család ügyei körül."

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!