hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Elcsépelt szavak
Merénylet Netanyában

2005. 07. 19.
Újabb öngyilkos merényletet hajtott végre az Iszlám Dzsihád nev? palesztin terrorszervezet az izraeli Netanyában. A robbantás során négy izraeli vesztette életét, további kilencvenen pedig megsérültek. A merényletet annál a helybéli forgalmas bevásárlóközpontnál hajtották végre, ahol 2001 májusában is sor került már egy hasonló akcióra: akkor öt ember vesztette életét.  A mostani szerencsés túlélők között volt egy középkorú izraeli hölgy is, aki épp a londoni robbantások okozta sokkot próbálta kipihenni hazájában.

A robbantás színhelyéül választott bevásárlóközpontba a merénylő a biztonsági berendezések miatt nem tudott bejutni, ezért a bombát az épületen kívül, egy forgalmas gyalogátkelőhelyen hozta működésbe. Az izraeli hatóságok a robbantást követően az Iszlám Dzsihád öt tagját tartóztatták le a nyugati parti Tulkarem városában. A városba érkező katonákra két palesztin fegyveres tüzet nyitott, de az izraeliek végül hatástalanították őket. A netanyai merénylő a nyomozók szerint egy Tulkarem melletti faluból származó, 18 éves fiatalember volt. Idén februárban szintén egy Tulkaremből származó, az Iszlám Dzsiháddal kapcsolatban álló, tinédzser korú fiú hajtott végre merényletet egy Tel Aviv-i szórakozóhely előtt. Netanya már számos öngyilkos merénylet célpontja volt, közülük a legsúlyosabb a 2002 márciusában, széder este egy hotelben végrehajtott robbantás volt, amelynek huszonkilenc áldozata és több mint százötven sebesültje volt.

A merénylet után a megszokott – korábban sok esetben hatástalannak bizonyult – nyilatkozatok hangzottak el. Gideon Ezra izraeli belbiztonsági miniszter szerint Mahmúd Abbásznak azonnali intézkedéseket kell hoznia, és ez nemcsak Izrael
érdekét szolgálja: "Abu Mazennek meg kell értenie, hogy ezek a merényletek nemcsak Izraelnek ártanak (…) végső soron az ő kormányának a bukását is előidézik majd." Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter pedig arra hívta fel a Palesztin Hatóságot, hogy büntesse meg a tetteseket. "Olyan intézkedéseket akarunk látni, amelyek azt az üzenetet hordozzák, hogy a terrort nem tolerálják." Az EU közel-keleti követe szintén arra sürgette a Palesztin Hatóságot, hogy "vonja felelősségre az elkövetőket, és javítsa az Izraellel történő biztonsági együttműködést." Bár az Egyesült Államok elítélte a támadást, és megerősítette, hogy Izraelnek joga van az önvédelemhez, a külügyminisztérium szóvivője, Tom Casey arra intette a Saron-kormányt: "Vegye figyelembe az esetleges reakciók következményeit." Mindenki elmondta a magáét, csak az áldozatok hallgatnak.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!