hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2006. 09. 01. (X/35) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Halál a magyarokra

A hét elején nyilatkozott először hivatalosan Robert Fico szlovák miniszterelnök a Szlovákiában az utóbbi időben fokozottan jelentkező nacionalista kirohanásokkal kapcsolatosan. Beszédében reagált Gyurcsány Ferenc hétvégi sajtótájékoztatójára is, amelyben a magyar miniszterelnök felszólította Ficót, hogy határolódjon el a magyarellenes fizikai és szóbeli megnyilvánulásoktól.

Nehézvíz – nehéz ügy

Mahmúd Ahmadinezsád elnök a napokban felavatta az araki reaktor nehézvizes részlegét. Ezzel Teherán egy lépéssel közelebb került az atombomba elkészítéséhez. Miközben Európa, Kína és Oroszország a diplomáciai eszközök teljes skálájának kimerítését szorgalmazza, Amerika a szankciókat sürgeti, Izrael pedig azt rebesgeti, hogy lehet, hogy az iráni válságot egyedül kell majd megoldania. Irán mindeközben már közel egy éve következmények nélkül folytatja az atomprogramot.

Miért veszélyes a nukleáris Irán?

Az optimista elemzők a hidegháborús időszakra vagy India és Pakisztán viszonyára hivatkozva azt állítják: a kölcsönös elrettentés ereje önmagában elegendő a nukleáris konfliktusok megfékezésére. Amint azonban azt a neves Közel-Kelet-szakértő, Bernard Lewis is megjegyzi: radikális különbség van egy nukleáris fegyverrel rendelkező Irán és más atomhatalmak között. Ez a különbség pedig az iráni vezetés apokaliptikus nézeteiben keresendő.

A menekülés ára

Miután bekötötték a szemüket és hátrakötözték a kezüket, egy másik autóval egy garázsba szállították őket, ahol a következő két hétben szigorú őrizet alatt álltak. A túszok elmondták, hogy egy közös helyiségbe zárták őket, ahol a piszkos betonpadlón kellett feküdniük arccal lefelé, miközben a válluk – hátrakötözött kezüknek köszönhetően – fájdalmasan kicsavarodott.

Nyolc év magány

A múlt hét közepén megdöbbentő esemény rázta meg egy Bécs melletti kisváros, Strasshof mindennapjait. Egy nyolc évvel ezelőtt nyomtalanul eltűnt kislány – immár fiatal hölgy – hirtelen felbukkant a semmiből.

Keserű pirulák a választások előtt

November helyett már októberben sor kerül az osztrák parlamenti választásokra. Az előrehozott dátum oka az, hogy a parlamenti pártok szerint a rövidített választási kampány egyrészt olcsóbb, másrészt az utóbbi időben kirobbant botrányok miatt jobban is teszik, ha gyorsan maguk mögött tudják a választási időszakot.

Nem kellett volna hátat fordítani

49 ember halt meg abban a vasárnapi repülőgép-szerencsétlenségben, amikor a Comair társaság Atlantába tartó gépe a felszállás után a repülőtérhez közeli erdőbe zuhant. A vizsgálat megállapította, hogy a gép a repülőtér két kifutópályája közül a rövidebbről szállt fel, amely kereskedelmi járatok indítására nem alkalmas. A légi irányító engedélyt adott a hosszabb kifutópályáról való felszállásra, majd elfordult, hogy adminisztratív teendőit végezze. Az amerikai légi közlekedési hatóságok előzőleg kedden elismerték, hogy megsértették az előírásokat, amikor egyetlen légiirányítót jelöltek ki szolgálatra vasárnap a toronyba.

John és Ernesto akadályozzák az Atlantist

Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA közölte: szeptember 6-a a legkorábbi időpont, amikor újból megkísérelhetik a Atlantis űrsikló indítását a Nemzetközi Űrállomásra. A NASA vasárnapra tervezte a felszállást, amelyet először az indítóállásba csapódott villám, majd az Ernesto trópusi vihar közeledése miatt halasztottak el. A hivatal még szeptember 7-e előtt végre akarta hajtani az indítást, mert utána már zavarhatja azokat az orosz terveket, amelyek szerint felbocsátanak egy Szojuz űrhajót a Föld körül keringő űrlaboratóriumhoz. A két jármű ugyanis együtt „közlekedési dugót” okozhat az űrállomáson.

Nincs tovább brit vízummentesség?

Elveszíthetik a vízummentes amerikai beutazás jogát a brit állampolgárok, miután brit állampolgárságú muszlim szélsőségesek Londonból az Egyesült Államokba tartó amerikai repülőgépek felrobbantására szőttek összeesküvést – írta washingtoni forrásokat idézve a The Sun. Jelenleg évente 6,5 millió brit utazik az Egyesült Államokba, zömük turistaként, és ha tartózkodásuk nem haladja meg a 90 napot, beutazásukhoz nincs szükségük vízumra. A legnagyobb brit tömeglap szerdai írása szerint azonban amerikai kormányilletékesek attól tartanak, hogy a vízummentesség megkönnyíti a brit állampolgárságú szélsőségeseknek terrortámadások elkövetését Amerikába tartó repülőgépek ellen. A lap által idézett szakértők egyike szerint az amerikaiak egyre inkább „iszlám szélsőségesek darázsfészkének” látják Nagy-Britanniát.

Belföld

Mária országa és a hungarizmus

A múlt héten „Halál a romákra” néven volt elérhető a világhálón az a honlap,amelyről bárki szabadon letölthette az „Oláh Action”-t, a hírhedt cigányirtó játékot. A honlapot sajnos még csak a jéghegy csúcsának sem lehet nevezni, az interneten jelenleg is se szeri, se száma a különböző magyar nyelvű antiszemita, gyűlölködő vagy felvállaltan náci portáloknak.

Egyre többen perlik az ügyészséget

Veszélybe kerülhet az ügyészség működőképessége, amennyiben az idén esedékes, 1 milliárd forint összegű kártérítési igényeket a bíróság megítéli – állapította meg az Állami Számvevőszék jelentése. A Legfőbb Ügyészség szerint eddig az igények töredékét kellett csak kifizetniük.

Halálos sütemények Szombathelyen

Szalmonella okozta tömeges ételmérgezés szedi áldozatait Szombathelyen. Az orvosok eddig négy halálesetet hoztak összefüggésbe az egyik városi cukrászattal, a megbetegedések száma lapzártánkig megközelíti a négyszázat. A végzetes süteményből összesen 743 adag készült, az ÁNTSZ-nek ezért még eltarthat pár napig, míg az összes fogyasztót felkutatja.

Egy éve rosszabbul álltunk

Az MSZP folyamatosan veszít a népszerűségéből. Pánik uralkodik a Köztársaság téren?– Nyilván egyetlenegy párt sem örül annak, ha a közvélemény-kutatások jelzik népszerűségvesztését, de mi ezzel jó előre kalkuláltunk. Pontosan tudtuk, hogy az Új Egyensúly program és reformcsomagunk bizonyos elemei ezzel a következménynyel járnak. Ennek ellenére biztos vagyok benne, hogy az önkormányzati választásokon azok a polgármestereink és képviselőink, akik már legalább egy évtizede bizonyítottak, sikeresen fogják venni az akadályt, és győznek a területükön.

Októberben nem mondok le

Ötpárti egyeztetés zajlott a konvergenciaprogramról. Milyen eredményt hozott? – Az ellenzéki felvetések nem gazdagították a tervezetet. Igaz, el sem vettek belőle. Gyakorlatilag a szereposztásnak megfelelően viselkedtek a felek. A kormánypártok felelőssége a konvergenciaprogram elkészítése és végigvitele, míg az ellenzéknek ilyen felelőssége nincs. Bár jó lett volna, ha egy ilyen horderejű ügyben valamiféle konszenzus születik. Ez a hajó sajnos elment. Három olyan terület van, ahol lehetőség van az együttműködésre. Az egyik a Nemzeti Fejlesztési Terv II. programja, a második az új struktúrájú adórendszer kialakítása, a harmadik pedig az európai uniós pályázatokkal a hazai kis- és középvállalkozások helyzetbe hozása.

A multik és a bankok is viseljék a terheket

Kedden találkozott a parlamenti pártok vezetőivel Gyurcsány Ferenc, hogy a nemzeti tervezet elfogadása előtt tájékozódjon álláspontjukról. Az MDF azért nem vett részt az egyeztetésen, mert szűkösnek találta az észrevételek megvitatására rendelkezésre álló időt.

Tovább titkolóznak a papok

Ellenkérelemmel élt a Fővárosi Bíróságon három katolikus egyházi vezető azzal a keresettel szemben, amelyet az Origo újságírója indított az állambiztonsági levéltár ellen a főpapok közszereplői minősítésének megállapítása és ügynökaktáik nyilvánosságra hozása érdekében.

Füstbe ment terv

Aláírásgyűjtést kezdeményezett Debrecen Józsa nevű városrésze az elszakadásért, mégis saját maguk semmisítették meg a gyűjtőíveket az állítólagos fenyegetések miatt. A szervezők az atrocitások hátterében az ellenérdekelt városvezetést vélik felfedezni, míg az önkormányzat illetékesei szerint pusztán a két főszervező személyes ambícióit teszik felelőssé a kialakult helyzetért.

Magyarországon polgárháború van

A Polgári Körök V. Országos Találkozója a maga egy-két ezer fős sokadalmával tovább erősíti azt a gyanút, amely szerint a Fidesz korábbi aktivistáinak csak töredékét tudja mozgósítani az őszi kampányban. A jobboldali párt nevével fémjelzett rendezvényen az ország összes eltökélt magyarjának illett volna jelen lenni.

Hit és értékek

Adó: paradicsom vagy pokol?

Soha nem voltak a történelemben az adók olyan magasak, mint a huszadikszázad végén, állítja egy amerikai történész. Charles Adams az adózás hatását vizsgálta a civilizációk történetére, és így jutott arra a következtetésre, hogy – rövid időszakoktól eltekintve – az embereknek ugyan minden korban fizetniük kellett a hatalmon lévőknek, de az elvonás mértéke még a legelnyomóbbnak tekintett birodalmak idején sem közelítette meg a modern demokráciákban alkalmazott állami adók nagyságát.

Adó: paradicsom vagy pokol?

Soha nem voltak a történelemben az adók olyan magasak, mint a huszadikszázad végén, állítja egy amerikai történész. Charles Adams az adózás hatását vizsgálta a civilizációk történetére, és így jutott arra a következtetésre, hogy – rövid időszakoktól eltekintve – az embereknek ugyan minden korban fizetniük kellett a hatalmon lévőknek, de az elvonás mértéke még a legelnyomóbbnak tekintett birodalmak idején sem közelítette meg a modern demokráciákban alkalmazott állami adók nagyságát.

HÁTTÉR

Optimista vagyok

Ok nélkül „sír” a jegybank és azok az elemzők, akik a tönk szélén láttatják az országot – mondta a Heteknek Fekete János, az MNB egykori elnökhelyettese. A vállaltan baloldali szakember úgy véli, hogy az uniótól érkező több ezer milliárd forintnyi támogatás soha nem látott fejlődést eredményezhet. Ugyanakkor elismeri, hogy a Medgyessy-kormány túlköltekezése miatt szükségessé vált Gyurcsány-csomag nem lesz fájdalommentes.

Eurózóna: csapás vagy megoldás?

Az euró 1999-es bevezetése óta folyamatos vita tárgyát képezi, hogy az európai gazdasági és monetáris uniós tagság a gazdasági fellendülés előszobája vagy ellenkezőleg, a tartós növekedés gátja.

Nagy elbeszélők

A hét elején kétségkívül a kovergenciaprogramé volt a főszerep a hazai gazdasági és politikai körökben. A Gyurcsány-kabinet elképzelései egyaránt kaptak hideget és meleget az ICEG Európai Központ és a Magyar Üzleti Vezetők Fóruma (HBLF) által szervezett konferencián, az újonnan létrehozott Konvergencia Tanács ülésén, valamint az Országos Érdekegyeztető Tanács berkeiben és a Magyar Nemzeti Bank sajtótájékoztatóján is. Néhány jellemző mondat a konferenciáról.

Pokoli pánik a korzón

Tisztelt Szerkesztőség!

Ítéletidő

Tisztelt Szerkesztőség!

A túlélés a cél?

Balogh László

Szigetet vegyenek

Arisztotelész Onasszisz idejében a szigetvásárlás még nem volt több holmi divathóbortnál. Mára viszont hatalmasat fordult a világ: a sztárok és üzletemberek a világvégétől való félelmükben gondoskodnak maguknak privát menedékekről.

Gyerekkereskedelem

523 kiskorú gyermeket „értékesítettek” a romániai Iasiban 1997 és 2005 között. A tranzakciókból származó haszon 10-15 millió euró közé tehető, az üzletnek befolyásos román politikusok is haszonélvezői voltak.   Az ügyletekről egy Iasiban működő brit alapítvány vezetője rántotta le a leplet. Brian Douglas azt állítja, hogy az adásvételek nemzetközi alapítványokon, segélyszervezeteken, illetve az interneten közzétett fényképes apróhirdetéseken keresztül bonyolódtak. „Angliában élő családoktól tudom, akik romániai árvákat adoptáltak, hogy 20 és 30 ezer euró közötti összegeket fizettek egy-egy gyermekért a közvetítő alapítványoknak” – mondta el Douglas a Romania Li-bera című lapnak. Az interneten közzétett hirdetésekhez képeket is csatolnak, és a gyermek legfontosabb fizikai és pszichés jellemzőit is mellékelik. A közreműködő alapítványok ingyen jutottak az információkhoz a gyermekeket gondozó árvaházak részéről, az örökbefogadást lebonyolító amerikai és európai szervezetek többsége pedig leányvállalatokat üzemeltet Romániában. Douglas szerint a botrányos üzelmek nem folyhatnának zavartalanul több éve, ha mindez nem termelne hasznot a politikai elit számára is. „Az üzletek egyes haszonélvezői a befolyásos politikusok körében keresendők” – állítja Douglas.

Kamatemelés: 0,5

Hétfőn a magyar jegybank 50 bázisponttal 7,25 százalékra emelte alapkamatát. A közgazdászok átlagban csupán 25 bázispontos emelést vártak. A bejelentés után erősödött a forint: az eurót délután 275,85/95 forinton jegyezték.

KÁVÉSZÜNET

A tökéletes látásért

Az informatika korszakában élünk, az információk hallatlan sebességű áramlásának világában. Ez a világ igen gyorsan változik, és ehhez a szervezeteknek és a mindennapok emberének is tudnia kell alkalmazkodni, és képesnek kell lennie a változásra. A telekommunikációs eszközöknek köszönhetően a nap minden percében értesülést szerezhetünk a világban zajló eseményekről, trendekről, divatról, s ezek akarva-akaratlanul hatással vannak életünkre.

Bulipest, Bulipest, te csodás

Még el sem temették az augusztus 20-ai tragédia áldozatait, a sebesültekjelenleg is kórházban fekszenek, mindez azonban nem tántorította el a Budapest Parádé szervezőit a soron következő buli levezénylésétől. A főváros hivatalos nyárbúcsúztató fesztiválján a kultúra jegyében okádtak, vizeltek, székeltek vagy éppen szeretkeztek nyilvánosan a merészebb résztvevők.

Csúcsra járatva

A szokásos munkamennyiségen túl a közönség teljesítményének tudja be a tizenkét magyar aranyéremmel zárult szegedi kajak-kenu világbajnokság eredményeit Patyi Melinda. Világbajnokunk reméli, hogy az idei verseny meggyőzi az illetékeseket: a kajak-kenunak továbbra is az olimpiai sportágak között van a helye.

Nyárbúcsúztató Fonyódon

A Balaton déli partján, Somogy megye északnyugati részén található a hangulatos kisváros, Fonyód. A város vízi-közlekedésének komoly múltja van: a 16. századtól már összeköttetése volt Szigligettel. Ma Fonyódról a legsűrűbben Badacsonyra járnak a katamarán hajók, a többi kikötő átszállással érhető el. A parti sávban 2002 nyarától körbekerekezhetjük a magyar tengert akár Fenyves, akár Boglár irányába is.

Juhsajtos cukkinilepény

Rostonsültekhez köretként, de önálló ételként is megállja a helyét a következő, könnyen elkészíthető finomság.

Programajánló

IX. Zsidó Nyári Fesztivál állandó programjai szeptember 3-áig: Könyvnapok a Gödör Klubban (Erzsébet tér); Filmnapok az Örökmozgóban. Nemzetközi CirkuSZínház Fesztivál szeptember 7–9. között a Jövő Házában. Rembrandt rézkarcai és rajzai láthatók a Szépművészeti Múzeumban szeptember 24-éig, a festő születésének négyszázadik évfordulója alkalmából. Luthertől a Bauhausig – Nemzeti kincsek Németországból címmel nagyszabású kiállítás látható a Budavári Palota A épületében október 15-éig. NEBUSZ – a Nemzetközi Báb- és Utcaszínházi Fesztivál szeptember 1. és 3. között kerül megrendezésre a Millenáris Parkban.

Zsíros kenyér

Véreim! Itt az idő, hogy szembenézzünk a realitásokkal! Bár az ország tőkevonzó képessége még mindig egy patkómágnesével vetekszik, a gazdaság dübörög, mint egér a Lánchídon (vagy Zetor az étolajtól), pénzügyeink pedig stabilak, hiszen már 15 éve folyamatosan 8 évnyire vagyunk az eurótól, nos, mindezek ellenére vannak hibák is! Persze csak azért, hogy kijavítsuk őket. Mivel a javítás – lánykori nevén Gyurcsány-csomag – szeptember 1-jén kezdetét vette, nézzük, mit tehetünk egyéni boldogulásunkért.

Fót a becsületünkön

Az, hogy eltűnik a Robin Hood fóti stúdióban őrzött kópiája, önmagában is bohózatba illő fordulat. Keresve se lehetne jobb alapsztorit találni annál, mint hogy a tolvajok fejedelméről szóló sorozatot Magyarországon lopják el. De hogy került ide a film?
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!