hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2007. 04. 13. (XI/15) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Ukrán narancs

A húsvétvasárnapra virradó éjszaka elmondott beszédében Viktor Juscsenko kijelentette: honfitársai kötelessége, hogy vele együtt űzzék ki a templomból a farizeusokat és a pénzváltókat. Az előbbin az ukrán elnök a parlamentet, az utóbbiakon a „hatalom bitorlására törekvőket”, vagyis politikai ellenfeleit értette, nevezetesen Viktor Janukovics miniszterelnököt és híveit, azokat, akik ellenszegülnek a verhovna rada (a legfelső tanács) feloszlatásáról szóló elnöki rendeletének.

Francia kampányfinis

A franciaországi elnökválasztási kampány finisében egyik francia elnökjelöltnek sem kell a szomszédba mennie egy kis populizmusért: mind Nicolas Sarkozy, mind SÉgolÈne Royal kampánya bővelkedik a teljesíthetetlen vagy éppen ellenőrizhetetlen ígéretekben. A választók, úgy tűnik, Sarkozynek hisznek jobban, mivel a jobboldali jelölt két héttel az április 22-én sorra kerülő első forduló előtt növelni tudta előnyét.

A damaszkuszi úton

Egymásnak adják a kilincset Damaszkuszban amerikai demokrata párti vezetők, akik a Bush elnök által a „gonosz tengelyének” minősített Szíria látványos felkarolásával tiltakoznak a washingtoni külpolitika ellen. Nancy Pelosi nem érte be azzal, hogy ő az amerikai képviselőház első női házelnöke, hanem újabb ambiciózus célt tűzött ki magának: békét csinál a Közel-Keleten. Az önjelölt „békenagykövetként” fellépő házelnök ráadásul Izrael nevében olyan üzenetet adott át a szír elnöknek, mely nem hangzott el az izraeli miniszterelnök szájából.

Gyilkosokat foglyokért

Fogolycsere hírei borzolják az izraeli közvéleményt. Az izraeli baloldal ugyanis, fellelkedesve a módon, ahogy London elérte a brit túszok elengedését, most azt követeli a kormánytól, hogy szakítva az eddigi gyakorlattal, bocsásson szabadon olyan palesztin terroristákat is, akiknek a kezéhez vér tapad.

Belföld

Kamikaze kormányfő

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is koszorút helyezett el Antall József néhai miniszterelnök születésének 75. évfordulóján Budapesten a Fiumei úti sírkertben. Az egykori kormányfő megítélése máig ellentmondásos: jóakarói a rendszerváltás áldozataként, bírálói a radikális változások kerékkötőjeként tekintenek rá.

Beszáll vagy kiszáll?

„Legalább elvi kérdésről szól a vita, nem úgy, mint Medgyessy idején Csillag István gazdasági miniszter kapcsán” – értékelte fejlődésként egy szocialista tanácsadó a legújabb keletű koalíciós konfliktust az MSZP és az SZDSZ között.

Űrbiznisz

Tizenhatmilliárdos űripari beruházásra kerül sor ebben az évben Magyarországon, az erre épülő uniós támogatások pedig ennek többszörösei is lehetnek. A technológiai és tesztközpont megépítése következtében a tervek szerint a régió centrumává válhatunk, sőt, az ipar más területein is robbanásszerű fejlődés bontakozhat ki.

Fegyverkezés itthon

Magyarországon – a többi országhoz képest – viszonylag könnyű fegyverhez jutni. Ennek ellenére csupán ezrelékekben mérhető azoknak a száma, akik legális úton szerzett „harci eszközzel” hajtanak végre bűncselekményt. Az illegális lőfegyverek számáról a rendőrségnek csak hozzávetőleges adatai vannak, annyi azonban bizonyos, hogy számuk sokszorosa a nyilvántartott pisztolyoknak, puskáknak és sorozatlövőknek.

A hét eseményei

Kifarolt az ügyészség

Hit és értékek

A gyávaság új rémtetteket szül

Izraelben és világszerte április 19-én emlékeznek meg a holokauszt áldozatairól. Az idei megemlékezés előtt néhány nappal jelent meg a brit oktatási minisztérium jelentése, amely szerint Nagy-Britanniában egyre több tanár hagyja ki a tananyagból a holokauszt témáját, mivel nem akarják megbántani a muszlim diákok érzékenységét. Márciusban Németországból érkezett hír arról, hogy egy berlini rendőrakadémia hallgatói megtagadták, hogy tanóra keretében megemlékezzenek a második világháborús zsidóüldözésekről. A téma iránti közömbösség és passzivitás más európai országokban is növekszik, miközben a fiatalokat az interneten keresztül igényesen kivitelezett antiszemita, holokauszttagadó honlapok százai veszik célba.

Megfordított holokauszt

Randolph Braham, a City University of New York professzora a holokausztkutatással foglalkozó Rosenthal Intézet igazgatója. Harminckilenc könyvet írt és szerkesztett a holokauszt témájában; a legutóbbi – A magyarországi holokauszt földrajzi enciklopédiája – márciusban jelent meg.

HÁTTÉR

Egyelőre nincsenek politikai ambícióim

Lesújtó véleménnyel van a kormányzatról, a reformokat csak pénzbehajtásként tudja értelmezni, és úgy véli, a magyarok rosszkedvű polgárai egy mindinkább leszakadó hazának. Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója ugyanakkor elképzelhetőnek tartja, hogy mindezek ellenére csak 2010-ben lesz kormányváltás. A személye ellen a Magyar Nemzetben íratott lejárató cikkel kapcsolatban két magyarázatot tart elképzelhetőnek: vagy Orbán Viktor akarta eltávolítani a környezetéből, vagy valaki más, ám Orbánnak már nincsen elegendő ereje egy ilyen támadást megakadályozni.

A Tanú vallomásai

Hogyan látja az elmúlt nyolcvan évét? Mit csinált jól és mit rosszul? Mire büszke, és mi az, amit sajnál, hogy megtörtént? Mit adott vagy mit vett el a színház az életéből?– Mostanában a betegség fiziológiailag és biológiailag kicsit megvisel, illetlen, megalázó módon szobafogságra kényszerít. Így több időm van figyelésre és elemzésre. A megélt idő, a kor egy kontrollt tett a szemüvegem elé. Szép ez a napsütés, de majdhogynem azt mondom, hogy szinte már az évszakok is ellopják tőlem a szépség, az öröm felét. Nehezebben jönnek ki a számon az ezekhez hasonló a heroikus mondatok: „Ó, milyen csodálatos az élet!”

Biojövő

Hamarosan nemcsak a TESCO gazdaságos étolajat illegálisan autójukba töltő honfitársaink mondhatják el magukról, hogy tettek valamit kőolajfüggőségünk csökkentése érdekében, hanem mi is, akik nemsokára törvényesen tankolunk majd alkoholt vagy repceolajat járgányunkba. Ha a tagállamokat nem sikerül időben rávenni az átállásra, az EU energiaimportja 2010-re a mostani 50 százalékról 70 százalékra emelkedhet.

ENSZ-riadó

Politikai csatározások áldozatává vált az ENSZ klímaváltozással foglalkozó kormányközi bizottsága (IPCC) által készített jelentés összefoglalója. A független tudósok által kiadott jelentést csak éjszakába nyúló egyezkedések eredményeképpen fogadta el a testület, mivel a dokumentum első változata túl határozottan állította, hogy a globális felmelegedést az ember okozza.

Trágyából áram

Az új energiaforrások felfedezése olyan, mintha az arany ott bújna a lábunk alatt. Ha észrevesszük, bebiztosíthatjuk a jövőnket – állítja Manfred Spira bioenergetikai szaktanácsadó.

Terjed a munkahelyi szex

„A nők csak a fajfenntartásra jók” – közölte sommásan beosztottaival egy hazai multicég családos vezetője, aki kollégáihoz hasonlóan minden alkalmat megragad arra, hogy flörtölhessen a munkahelyén. Egyre több szakmában igaz, hogy a kolleginák előmenetele a legkevésbé függ a szakmai teljesítménytől, sokkal inkább a külső adottságoktól. Jó példa egy egyedülálló hölgy esete is, aki első munkahelyén azért lehetetlenült el, mert nem engedett főnöke csábításának, a másik helyen meg azért, mert nem vett részt a közös banzájokon. Sajnos ma már a hölgyek többsége alámegy a munkahelyi „elvárásoknak”, hisz a pénz nagy úr, a luxus még nagyobb.

Támad az APEH

Újra virágkorát éli az offshore cégek alapítása, beindult a vagyonmentés, kézzel fogható a pánikhangulat. Nem véletlenül, hiszen az APEH szinte „rászáll” a vagyonosokra: az idén 10 ezer vizsgálatot tervez elindítani ellenük.

A hét eseményei

Vége a Metro újság egyeduralmának
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!