hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2008. 06. 27. (XII/26) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Francia fordulat

Fordulatként értékelték Izraelben Nicolas Sarkozy látogatását. Ilyen barátságos szavakat nem mondott még francia elnök De Gaulle emlékezetes szakítása óta. Sarkozy – aki néhány nap múlva átveszi az Európai Unió soros elnöki tisztét – nem vonja kétségbe Izrael létezéshez való jogát, és elfogadhatatlannak tartja Irán atomhatalommá válását is. Ugyanakkor a francia elnök Izrael biztonságát egy életképes palesztin állam megalakításához és Jeruzsálem felosztásához kötötte.

Európa vezetőt akar

A franciák és a németek nyomást gyakorolnak az írekre, hogy gondolják át még egyszer a lisszaboni szerződés kérdését, és tartsanak újabb népszavazást. A luxemburgi miniszterelnök egyenesen összeurópai referendumot szeretne rendezni, hogy a többek között uniós elnöki posztot létrehozó dokumentum még a 2009-es európai parlamenti választások előtt életbe lépjen. Az írek szerint a reformterveket csak úgy lehet megmenteni, ha országuk külön garanciákat és engedményeket kap.

Lelkes támogató

Az amerikai elnökválasztás hajrájába érkezve mind élesebb a verseny John McCain és Barack Obama között. Mindkét tábor igyekszik az ellenfél „gyenge pontjait” feltárni: némelyek Barack Obama sebezhetőségét feleségében, Mi­chelle-ben látják, mások viszont úgy vélik, ő tudja majd a korábban Hillary Clintonhoz húzó női szavazókat megszólítani. Tény, hogy Michelle aktívan kiveszi részét férje kampányából: jól fizetett állást hagyott maga mögött, vállalva azt, hogy a támadások kereszttűzébe kerül, nem csak amiatt, amit mond, hanem például ahogy kinéz.

Párizsból szeretettel

Nicolas és Clara elcsábította az izraeliek szívét – így kommentálta a Sarkozy-látogatást a France 24 tévécsatorna híradója. A műsor idézett az izraeli újságokból, amelyek rajongással írtak „Clara királynőről”, akinek a népszerűsége már-már a néhai Diana hercegnőjével vetekszik. A francia elnöki házaspár népszerűsége nem véletlenül ugrott meg Izraelben, és zuhant ugyanakkor a mélypontra az arab világ jelentős részében.

Belföld

Az SZDSZ maga a rejtély

Káosz. Így jellemezhető leginkább, hogy mi zajlik az SZDSZ-ben. Egyik nap a párt egyik szárnya jelentette ki, hogy Kókának azonnal távoznia kell a frakció éléről, másik nap maga Kóka jelentette be, hogy mindenki őt támogatja a liberális frakcióban. Fodor erőtlennek, az SZDSZ kétfejűnek tűnik. De lehet, hogy Fodor a taktikus, és nagy meglepetésre készül.

Számonkérhető bírákat

Hatalmas baklövések, érthetetlenül elhúzódó perek, politikai befolyásolhatóság, bebetonozott bírósági vezetők, senkinek nem felelős ügyészség: tömören talán így lehetne összefoglalni az igazságszolgáltatással szemben az utóbbi időkben megfogalmazott vádakat. Ha más nem, a móri ügy mindenképpen mementója lehet a bírói szervezetben rejlő zavaroknak. Hack Péter büntetőjogász napokban megjelent, A büntetőhatalom függetlensége és számonkérhetősége című munkája szintén a téma aktualitását támasztja alá. 

A Keresztapa

Kádár János nem bosszúból végeztette ki egykori bajtársait, hanem előre megfontoltan és rideg számításból. Nagy Imréék pere, akarata ellenére vált a későbbi rendszer szerkezetének, hangulatának meghatározójává, a féltékeny és taktikázó „keresztapából” pedig olyan Shakespeare-i figura lett, akit folyamatosan követ áldozata szelleme.

Hit és értékek

Fajvédők és csendestársak

Az anschluss után az antiszemita magyar politikusok az antiszemita német politikusok kedvében (és széles magyar tömegek kedvében is) akartak járni, és a képviselőház elé terjesztették a „társadalmi és gazdasági élet egyensúlyának hatályosabb biztosításáról” szóló törvényjavaslatot. Önálló magyar lépésről volt szó, 1938-ig a Harmadik Birodalom a zsidókérdésben nem próbált meg nyomást gyakorolni Magyarországra.

HÁTTÉR

A megalkuvás maga a vég

Scsaranszkij úr! Az ön pályafutását végigkísérte a szabadságért, függetlenségért folytatott küzdelem. Hogyan látja a most 60 éves Izrael jövőjét?–Izrael jövője szorosan kapcsolódik a szabad világ jövőjéhez. Izrael – mint a zsidó nép is egész történelme során – mindig úttörő volt, vagy ahogy mi héberül mondjuk, haluc az emberiség fejlődésének útján. Ma is annak a küzdelemnek a kellős közepén vagyunk, amit a szabad világ folytat a totalitárius rezsimek ellen. Izrael egy nagyon kis sziget a totalitárius világ közepén.

Pénzt és életet

Dúl a közéleti vihar az anyaság kérdése körül, melyet jórészt Dobrev Klára áprilisi, a Budapesti Corvinus Egyetemen tartott előadása váltott ki a női szerepekről. A kormánypropagandában ugyanis a korszerű bölcsődék és dolgozó nők világa ütközik a segélyen tengődő, beszűkült tudatú gyeses anyukák képével. Családpolitikai eszközökkel valóban keveset lehet tenni a népesedésért – ám annál többet lehet vele rontani.

A séfek séfje

Az ön története semmiképpen sem nevezhető átlagosnak. Fantasztikus életpályát tudhat maga mögött. –A Pilvaxban kezdtem a pályafutásomat, később dolgoztam az Astoriában, a Gellértben, a Gundelben és a siófoki Európa Szállóban. Majd a szakma ifjú mestereként a hatvanas évek közepén elhagytam az országot. Embert próbáló körülmények között jutottam el Olasz­országig, ahol menekülttáborba kerültem. Nem sokkal később következett Németország, ahol remek lehetőségek fogadtak. De megfordultam Münchenben a Four Seasonben, Stuttgartban a Hotel Zeppelinben, és még sorolhatnám a jobbnál jobb helyeket. Ahova csak elszegődtem, mindenhol rövid időn belül vezető lettem. Az egykori NSZK-ban töltött évek során nyitott voltam az újdonságokra, és megpróbáltam a szakma minden fortélyát elsajátítani.

Parasztnak születni kell

Idilli a kép: arany mező, ezüst folyó, Zoli megjegyzi: talán nincs is szebb ennél a látványnál. A Holt-Körös gátján állunk, nem messze Öcsödtől, és a lábunk előtt szőkén lengedez egy ősziárpatábla. Aratni kellene, de esik, nem szabad hozzáfogni, pedig már a sok nedvességtől megdőlt az árpa. Marad a várakozás, na meg a gazda vigyázó tekintete, mert ha elkezd peregni a szem, akkor nem szabad tovább várni, aratni kell.

Újabb mi autónk

Jelentős sikert könyvelhetett el az elmúlt napokban a magyar kormányzat, hiszen Európában a Daimler-Benz első „kelet” felé tett lépése nálunk ért földet. A vadonatúj, közel 200 milliárd forintba kerülő zöld­mezős beruházás kere­té­ben 2011 végére elkészülő új autógyáregység évente mintegy 100 ezer darab alsó- és középkategóriás „A” és „B” modellt gyárt majd.

Lehetünk Európa high-tech központja?

Lehetünk Európa high-tech központja? Ettől jelenleg még fényévekre vagyunk, pedig ez lehetne az egyik kitörési pont a kátyúba ragadt magyar gazdaság számára. A múlt héten az Európai Unió illetékes miniszterei Budapestet választották az EU új kutatási-fejlesztési központjának székhelyéül.

KÁVÉSZÜNET

Végén jött a fekete leves

Talán a küzdeni tudás és a drámai fordítások miatt jelentette az Európa-bajnokság egyik legnagyobb meglepetését a török válogatott szereplése. Mészöly Kálmán 1984 és 1986 között szövetségi kapitányként, majd a Fenerbahce edzőjeként is dolgozott Török­országban. Őt kérdeztük a török csodáról, amelyet Németország állított meg.

Akit a zenészek hallgatnak

Ismét hazánkba látogat a sokak által jazzetalonnak tartott, világhírű gitáros, Pat Metheny. Legutóbb 2005 tavaszán volt szerencsénk hozzá, és a magyar zenészszakma színe-java akkor is elment a szinte kötelező „zeneórára”. Lelkesedésük érthető, ha belegondolunk, hogy világszerte a legkülönfélébb műfajok sztárjai tartják muzsikáját meghatározónak a saját munkásságukban.

Felszabadító hírek éjszakai baglyoknak

Az alvás az egyik legnépszerűbb kutatási téma manapság: miért van rá szükségünk, miért megy sok embernek nehezen, és hogyan befolyásolja életünket, a sportteljesítményünktől kezdve a jövedelmünkig?

Virtuális bosszú, valódi halál

Los Angelesben megkezdődött az a per, amely precedenst teremthet az internetes zaklatások, lejáratások, hamis személyiségek kitalálásával történő csalások megfékezésében.

Kréta – Európa bölcsője

Három kontinens vonzásában fekszik Görögország legnagyobb szigete, az európai civilizáció bölcsője, Kréta. A sziget több mint félmillió lakosa egyszerűen csak Kontinensnek nevezi a sok harcot és küzdelmet megélt földet, magukat pedig nem görögöknek, hanem krétaiaknak, ami magában hordoz egy nemes és büszke öntudatot, hiszen évszázadokon keresztül vívták vakmerő és kétségbeesett csatájukat a törökökkel. A mai napig is a legnépszerűbb fiúnevek egyike az Eleftherosz, ami szabadságot jelent.

A visszatérés garantált

Budapest belvárosának szűk, nyirkos utcáit járva nem gondolná az ember, hogy oázisra bukkanhat a régi zsidó negyedben, a Kazinczy utcában. Pedig a Carmel Étteremből kiszűrődő illatok már a Dob utca sarkánál betérésre csábítják az arra járót. Aki úgy dönt, hogy betér a kétszintes étterembe, nem fog csalódni az ízekben sem.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!