hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kréta – Európa bölcsője

2008. 07. 02.
Három kontinens vonzásában fekszik Görögország legnagyobb szigete, az európai civilizáció bölcsője, Kréta. A sziget több mint félmillió lakosa egyszerűen csak Kontinensnek nevezi a sok harcot és küzdelmet megélt földet, magukat pedig nem görögöknek, hanem krétaiaknak, ami magában hordoz egy nemes és büszke öntudatot, hiszen évszázadokon keresztül vívták vakmerő és kétségbeesett csatájukat a törökökkel. A mai napig is a legnépszerűbb fiúnevek egyike az Eleftherosz, ami szabadságot jelent.

A sziget szépsége semmihez sem fogható, a végtelen tenger, mindenütt
aranyhomokos partok, hatalmas hegyek és apró, görög falvak. Kréta 260 kilométer
hosszúságban húzódik el kelet-nyugati irányban, legnagyobb szélessége 60
kilométer, tengerpartjának hossza 1046 km. A görög szárazföldtől körülbelül 160
km-re délre fekszik. Északon a Krétai-tenger, délen a Líbiai-tenger mossa
partjait. Kréta legismertebb szülötte a Zorba című regény írója, Nikosz
Kazantzakisz.

Iraklion

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!