hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2008. 07. 11. (XII/28) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

A kolumbiai Entebbe

A híres ugandai túszmentő akcióhoz hasonlították többen a dél-amerikai marxista terroristák fogságából hat év után kiszabadított Ingrid Betancourtnak és társainak a történetét. A leleményes mentőakció részletei csak napokkal később váltak ismertté, miután a főszereplőknek sikerült feldolgozniuk a váratlan szabadulásuk okozta örömteli sokkot.

A gerillák térképét egy laptop rejtette

Ingrid Betancourt és a többi tizennégy túsz kiszabadulásának körülményei nem teljesen világosak, egy hosszabb akció végeredményeként kerülhetett rá sor. Az elmúlt hónapokban a kolumbiai hadseregnek és különleges egységeknek sikerült több sikeres akciót végrehajtaniuk. Márciusban megölték a szervezet második számú vezetőjét, Raul Reyest. A magas rangú FARC-vezető likvidálása diplomáciai bonyodalmakat okozott, mivel Ecuador területén került rá sor. Reyes likvidálásának Franciaország sem örült, mivel vele akartak tárgyalni Ingrid Betancourt szabadon bocsátásáról.

Elég volt

Pár hete Alfred Gusenbauer kancellár azt javasolta, hogy Werner Faymann miniszter (képünkön) vegye át a szociáldemokrata párt (SPÖ) vezetését, majd közösen levelet intéztek Ausztria legolvasottabb napilapja, a Neue Kronenzeitung (NKZ) kiadóját vezető Hans Dichandhoz, aki már hónapok óta kampányt folytat az EU ellen. A levélben ígéretet tettek arra, hogy minden, az uniót érintő változást népszavazásra bocsátanak. Ez viszont az SPÖ Európa-politikájának 180 fokos változását jelentette, amiről az osztrák szakszervezetek elnöke és a párt vezető politikusai, de Heinz Fischer köztársasági elnök is csak a hírekből értesültek. Amikor Ausztria elnökét ezután megkérdezték az új választások lehetőségéről, Fischer elutasította a felvetést, és reményét fejezte ki, hogy a kormány egészen 2010-ig működni fog.

Mosolygós válságcsúcs

Sikeresnek értékelte a világ vezető nyolc ipari országának csúcstalálkozóját George W. Bush amerikai elnök. A Japánban tartott háromnapos egyeztetések legfőbb témája az éghajlatváltozás volt, de emellett napirendre kerültek olyan kérdések is, mint a szabad kereskedelem, az éhínség és betegség elleni küzdelem, különösen Afrikában. A környezetvédők azonban nem elégedettek, mivel véleményük szerint nem született rövid távú, hatékony megoldás az éghajlatváltozás megállításának érdekében.

Halálos fenyegetés

Sikeres rakétakísérletet hajtott végre Irán. A perzsa állam kilenc közepes és nagy hatótávolságú rakétát lőtt ki, és egyben bejelentette, hogy izraeli és amerikai célpontok ellen indít csapást, amennyiben támadás éri.

Belföld

Fidesz–Amerika románc

Flörtölés az oroszokkal és elmozdulás Amerika felé. Az első a jelenlegi magyar kormányt, a második pedig – szokatlan módon – egyre inkább a Fideszt jellemzi. Jeszenszky Géza, az Orbán-kormány washingtoni nagykövete szerint Orbánék egyre nagyobb hangsúlyt tesznek a „nyugati szövetségessel” való kapcsolatok ápolására.

Se büszkeség, se méltóság

A botrányba fulladt hétvégi melegfelvonulás óta teljes egység uralkodik a hazai közéletben, hogy az események hátterében politikai indítékok húzódnak. A miniszterelnök egészen a Fideszig tudja visszavezetni a szálakat, míg vele szemben szinte mindenki arról beszél, hogy a tévészékházat korábban megostromló drukkerek mostani akciója ismét hatósági és politikai asszisztencia mellett zajlott.

A problémát csak egy korrupciómentes ország oldaná meg

Az Állami Számvevőszék szerint nem volt indokolt a Kőröshegyi viadukt felhúzása, és túlzott többletköltséggel járt a dunaújvárosi Duna-híd előrehozott megépítése is.

Kulcsár belebotlott 23 milliárd forintba

Öt évvel a lebukást követõen megkezdõdött Kulcsár Attila, a nagykanizsai valutanepper­bõl lett bróker pere. A 23 milliárd forintos sikkasztássorozat miatt indított pernek összesen huszonnégy vádlottja van, közülük tizenegyre kért letöltendõ szabadságvesztést az ügyész. A bróker neve fémjelzi a legnagyobb magyar sikkasztási és pénzmosási ügyet. A politikai szálak felderítésére még parlamenti vizsgálóbizottságot is felállítottak. A vád szerint Kulcsárnak a Kereskedelmi és Hitelbank Rt. akkori elnöke adott szabad kezet, hogy a számlatulajdonosok tudta nélkül forgassa a pénzüket. Az 1998 és 2003 között elsikkasztott 23 milliárd forintot legális vállalkozásokba próbálták fektetni, vagy a VIP-ügyfelek kapták meg (olykor egy nylonzacskóban). A tényleges kárt több mint 8 milliárd forintra becsülik. Kulcsár Attila mellett tíz vádlott számára indítványozott az ügyész letöltendõ, végrehajtandó szabadságvesztést. Közöttük Kerék Csaba, a Britton Kft. tulajdonosa, illetve ügyvezetõ igazgatója, Rejtõ E. Tibor, a Kereskedelmi és Hitelbank Rt. volt vezérigazgatója, Mészáros János, a Britton Kft. tulajdonosa, illetve ügyvezetõ igazgatója, Bitvai Miklós, az Állami Autópályakezelõ Rt. volt vezérigazgatója, Garamszegi Gábor, a Betonútszolgáltató és Építõ Rt. volt vezérigazgató-helyettese, Forró Tamás újságíró és Schönthal Henrik üzletember, egykori hírszerzõ esetében. Érdekes, hogy súlyosabb büntetést kért az ügyész Kerék Csabára és Schöntal Henrikre, mint Kulcsár Attilára. Zámbó Gyula, Kulcsár ügyvédje szerint ügyfele „példamutatóan beismerõ vallomást tett”, és Kulcsár Attila egyszerûen belebotlott a pénzbe. Zámbó Gyula szerint – mint azt az ATV Híradónak nyilatkozta – „azok a viszonyok, amelyek közé került, amikor a brókercéghez ment dolgozni, illetve a tevékenysége során késõbb is, olyanok voltak, amelyek ösztönzõleg hatottak arra, hogy valamiféle szabálytalanságot, netalán bûncselekményt is elkövessen”. Garamszegi Gábor ügyvédje szerint Kulcsárnak ügyészi kihallgatása során szinte sulykolták védence nevét. Városi pletykák szerint pedig ebben az ügyben Kulcsár vallomásán múlik, hogy kibõl lesz vádlott és kibõl tanú: „ehhez egy táskás emberrel kell megállapodni” – vélekedett az ügyvéd, aki emlékeztetett arra is, hogy az eljárás kezdeti szakaszában Kulcsár védõje a nagy hírû Bánáti János ügyvéd volt, akinek azonban rövidesen megszûnt a megbízatása. Majd egy, a védõbeszédben idézett telefonlehallgatás szerint Kulcsár arról beszélt: egy ügyvéd mondta neki, hogy meg lehet egyezni „velük”, hogy csak az ügy egyik felét viszi el, mert a másik felében politikusok is érintettek. (Hetek, ATV, MTI)

A Hit Gyülekezetére támadt a Gárda

Hódmezővásárhelyen a Hit Gyülekezete utcai rendezvényét próbálták provokálni a környékbeli gárdisták. A nyílt konfliktust a civil ruhás rendőrök megjelenése hiúsította meg.

Hit és értékek

A gyűlölet mindig talál okot

Ön askenázi főrabbiként elsősorban az európai gyökerekkel rendelkező zsidóságot képviseli. Az utóbbi időben látványosan javult Izrael kapcsolata az Európai Unióval mind politikai, mind gazdasági területen. Ez nem volt mindig így. Minek tulajdonítja a fordulatot?

Útkészítők

Hetven éve fogadták el a magyar parlamentben az első zsidótörvényként ismert jogszabályt. Néhány hete Karsai László történész (Fajvédők és csendestársak. Hetek, 2008. június 27.) írt a törvény születésének körülményei­ről. A törvény társadalmi és politikai elfogadtatását elősegítette a két háború közötti politikai katolicizmus – állítja Korbuly Dezső, Münchenben élő történész a Heteknek elküldött állásfoglalásában, melyet az alábbiakban közlünk.

HÁTTÉR

A magyar tenger reneszánsza

Újra rátaláltunk a Balatonra – állítják a turisztikai hivatalok. A statisztikák szerint rájöttünk, hogy a külföldi kanyarok helyett, kevesebb autózással, ugyanannyiért itthon is nyaralhatunk. A Balaton feltámasztásán karöltve dolgozik a hazai üdüléseket propagáló marketinghadjárat és a középréteg nyaralási lehetőségeit bővítő beruházások sora. A változásokról a helyszínen győződtünk meg.

Vakáció orosz módra

Feljöttek a városba, néhány éven belül rendeződtek a lakásviszonyaik, és fokozatosan városlakókká váltak. A falvakban pedig szülők, nagybácsik, nagynénik maradtak, így nyári meglátogatásuk – a gyerekekkel együtt – egyszerűen kötelező programnak számított. Gyakran egészen augusztus végéig is ott maradtak.

Homok és romok

A tevénél már csak a turista ragaszkodik csökönyösebben a véget nem érő sziesztákhoz, szinte megoldhatatlan feladat elé állítva ezzel azokat az országokat, amelyek egyszercsak ráeszmélnek: strandjaik és nívós éttermeik mellett évezredes történelmüket is megmutathatnák az érkezőknek. Így járt Tunézia is.

Propaganda a gyermekjogokról

Az idei érettségizők megkaphatták a kormánytól ajándékba a Jogod van hozzá! című brosúrát a jogállam működéséről. Az állampolgári jogok biztosa pedig egy hónapja indította el azt a honlapot, amelyet a gyermekek nyelvére „lefordítva” írtak meg szakemberek, tájékoztatásul a gyermekek jogairól. „Kell a jogokról beszélni a gyerekeknek, tanítani is kell őket erre, de ret­tentően óvatosnak kell lenni abban, hogy a gyerek értse, miről van szó” – mondta el lapunknak Ranschburg Jenő pszichológus annak kapcsán, hogy a gyerekjogi propaganda sok felnőttből komoly indulatokat váltott ki.

Meggondolta magát a Fidesz

Amíg az egri Markoth Ferenc Kórház dolgozói a helyi Fidesszel karöltve szabadságharcukat vívják a HospInvest Zrt.-vel az intézmény „megmentéséért”, addig a fideszes többségű kiskunhalasi önkormányzat meghitt békében módosította a kórházi szerződést ugyanezzel a céggel. Az idillt csak növelte, hogy az aláírás alkalmával együtt látogatott a Semmelweis Kórházba Kökény Mihály, az MSZP, illetve Mikola István, a Fidesz egészségpolitikusa.

Kettő az egyben: szerető férj és brutális gyilkos

Az évszázad bűnügyének nevezett móri mészárlás elkövetésével Nagy Lászlót gyanúsította meg a rend­őrség. Bírósági ítélet soha nem fogja kimondani bűnösségét, mivel a férfi még a tárgyalás előtt felakasztotta magát. Hátrahagyta viszont börtönnaplóját, melyből nemcsak a móri, hanem több más gyilkosság és egy kettős életű ember természetrajza is rekonstruálható lehet.

Bye-bye Bill

A Bill Gatesről szóló cikkhez van egy megjegyzésem.

A Keresztapa

Megdöbbenve értesültem róla, hogy az Európai Tanács és a Strassbourgi Nemzetközi Bíróság kötelezte hazánkat, hogy tegyük semmissé a vörös csillag használatát tiltó határozatot.

Engedélyt kaptak a melegek

A nyilasok most a hétvégén elszólták magukat. Eddig azt mondogatták, õk nem nyilasok, csak annyira feldühítette õket a kormányfõ hazugsága, hogy ezért jogosnak érzett felháborodásukban még akár az MTV büféjét is képesek voltak elfoglalni és kirabolni. Majd azt mondták, õk nem nyilasok, nem bizony, csak egy régi történelmi zászlót szeretnének rehabilitálni. Legfeljebb csendben elmondták, hogyan is lehetne nyilaszászló az árpádsávos zászló, amikor otthon olyan gondosan lefejtették róla a nyilasjelvényt. Majd azt mondták, õk nem nyilasok, csak egy régi õsmagyar jelképet szeretnének szimbólumként újra felemelni. Igaz, ennek a turulmadárnak az árnyékában kizárólag a második világháborús emlékek jutnak az eszünkbe. Majd azt mondták, õk nem nyilasok, csak masírozó brigádokat szerveznek a félelem és az erõszak eszkalálódása érdekében. Igaz, ezek a brigádok mindig parlagfüvet irtani és hadisírt gondozni mennek, aztán úgy járnak, mint a Móricka, mindig valamelyik cigánytelepen találják magukat. Majd azt mondják, õk nem nyilasok, és megverik a melegeket. Igaz, a homoszexuálisok elleni szervezett erõszak kizárólag a fasiszták, a nácik és a nyilasok kedvenc szórakozása volt. Így gyakorlatoztak, ebben a közegben nem kellett tartani túl nagy ellenállástól. Az más kérdés, hogy a testkultusz jegyében ezek a szervezetek milyen kapcsolatokat engedtek meg tagjaiknak, de természetesen kizárólag titokban, zárt pártrendezvényeken. Eddig nagy mellénnyel mondogatták, hogy õk nem nyilasok. Uraim, lehullt az álarc, most végérvényesen és visszavonhatatlanul elszólták magukat! Fromme

KÁVÉSZÜNET

Megkezdődhet a Nadal-éra

„Az évszázad mérkőzése”, „drámai ütközet” – a szakemberek ilyen jelzőkkel illették a wimbledoni tenisztorna férfidöntőjét. A torna történetének leghosszabb fináléjában (4 óra 48 perc) a spanyol Rafael Nadal diadalmaskodott, és ezzel megtörte Roger Federer wimbledoni hegemóniáját. Sokak szerint hamarosan Nadal uralja a férfitenisz világát.

Minden érték ellen

A punk közel negyven éve óriási üzlet, így nem is csoda, hogy az idei hazai rockfesztivál­­szezon elsősorban rájuk építkezik. Ellátogatnak a nyár során hazánkba a kezdetek és az újjáélesztési kísérletek „sztár­jai” is: a Sex Pistols, az Exploited, a Bad Religion és az Offspring, hogy bevonják hazánk posztpunk ifjúságát az anarchobusiness rejtelmeibe.

Hamilton és a hármas holtverseny

A vizes pálya és az erős szél alaposan felkavarta a mezőnyt a silverstone-i Forma–1-es nagydíjon. Hamilton győ­zelme után hármas holtverseny alakult ki a világbajnoki pontversenyben, a sze­zon második felében óriási izgalmak várhatók.

Egészségünk tükre: a bőr

A testünk külső határát képező bőrünk nem csupán esztétikai, hanem védelmi szempontból is lényeges szervünk. Ahhoz, hogy összes feladatát jól elláthassa – a megfelelő ápolás mellett – szüksége van több olyan létfontosságú összetevőre, mint a helyes táplálkozás, oxigénellátás, rendszeres mozgás és pihenés. Bőrünk számára hasznos és ártó tényezőkről, valamint a leggyakoribb bőrhibákról, illetve bőrbetegségekről beszélgettünk dr. Battyáni Zita bőrgyógyász főorvossal.

Mallorca

Kis szikla, így nevezik kedvesen a spanyol nyár és a Földközi-tenger legszebb szigetét, mely varázslatos tájaival mindig is vonzotta a változatosságra vágyókat. A festői falvak, a régi kolostorok, a romantikus terek Palma óvárosában mind felfedezésre várnak.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!