hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2008. 09. 05. (XII/36) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Meglepetés Alaszkából

Az amerikai elnökválasztás legújabb meglepetéséről John McCain gon­doskodott, amikor egy viszonylag ismeretlen ötgyermekes anyát választott Alaszkából alelnökjelöltjének. A határozott konzervatív értékeket valló Sarah Palin kormányzó felkérését sokan mesteri húzásnak tartják, mivel fiatal, dinamikus és a becsontosodott washingtoni politikától távol álló személyt látnak benne, a demokraták azonban a tapasztalatlanságára hívják fel a figyelmet. Ráadásul a helyzetet tovább bonyolította, hogy a bejelentést követően Palin nyilvánosságra hozta: tizenhét éves, hajadon gimnazista lánya ötödik hónapos terhes.

Kaukázusi dominó

Dél-Oszétia és Abházia függetlenségének orosz elismerése újabb biztosítékokat vert ki Nyugaton. Ezt mutatta az EU rendkívüli csúcstanácskozása is. Ami Oroszország szövet­sé­geseit – Fehéroroszországot, Örményországot és a Sanghaji Együttműködési Szervezet tagállamait – illeti, azok elítélték ugyan a „grúz agressziót”, de a szakadár államok elisme­ré­sében már „elfelejtették” követni Moszkvát. Erre eddig csak egyetlen vitatható államalakulat, a mások által ugyancsak el nem ismert Dnyeszter-menti Köztársaság szánta el magát.

Nincs barátság

Az Európai Tanács a Brüsszelben megtartott rendkívüli csúcson az orosz–uniós partnerségi viszony felfüggesztéséről döntött a Grúziából történő kivonulás részlegessége, valamint Dél-Oszétia és Abházia elismerése miatt. Az Oroszországot sújtó tényleges szankciók azonban elmaradtak. Moszkva az olaj- és földgázszállítások leállításának, illetve mérséklésének lehetőségével tartja sakkban a Nyugatot.

Belföld

Alku tárgya a miniszterelnöki szék

Bár váratlan volt, hogy az SZDSZ látványosan nemet mondott Gyurcsány„Megegyezés” című dolgozatára, liberális forrásaink szerint azoknak, akik ismerték a folyamatokat, világos volt, hogy Fodor Gábor és csapata nem dönthet másként. Az MSZP-ben egyébként sokan úgy értelmezték az SZDSZ válaszát: újraköthetik a koalíciót, de Gyurcsány nélkül. A tárgyalások megkezdődtek.

Újrajátsszák a Fodor–Kóka csatát?

Bár az elsőszámú téma jelenleg az SZDSZ-ben a „Gyurcsány-kérdés”, a héten befejeződő tisztújítások kapcsán érzékelhető a „birkózás” a fodoristák és a kókisták között. Most dől el ugyanis a párt országos tanácsának összetétele, amely meghatározó lesz az EP-lista és 2010-es hazai választási lista összeállításánál.

Az SZDSZ nem bízik Gyurcsányban

Alaposan rácáfolt az SZDSZ az előzetes várakozásokra, melyek szerint vissza fognak „sunnyogni” a kormányba, hiszen még a tárgyalásra is alkalmatlannak minősítették Gyurcsány Ferenc programját. Az okokról Gulyás Józsefet, az SZDSZ országos tanácsának elnökét kérdeztük.

Két feleség, megannyi szerető, hat gyerek

A Fidesz Polgári Szövetségben – állítólag – megütközéssel fogadták, hogy a párt egyik emblematikus figurája, alapítója és Orbán Viktor kabinetfőnöke egy szexlapban teregette ki magánélete eddig ismeretlen részleteit. Deutsch Tamás a terjedelmes interjúban elmondta, hogy most válik második feleségétől, különböző nőktől összesen hat gyereke van, feleségei mellett pedig voltak szeretői is.

Tragédia a gólyatáborban

Halálesettel végződött a pécsi egyetem idei gólyatábora. A záróbuli utáni hajnalon hazafelé tartó autók egyike frontális karambolt idézett elő, utasai közül két tinédzser életét vesztette. Az okozati összefüggés firtatásakor valamennyi érintett lesüti a szemét, pedig nyílt titok, hogy a barbár szemeszternyitányokon zajló féktelen züllés komoly kockázatokat hordoz magában.

Hit és értékek

Az Olümposz hívei

Az ókori görög vallás mintegy kétezer híve gyűlt össze augusztus végén az athéni Akropoliszon imádkozni Pallasz Athénéhez, hogy megállítsa az ősi szobrok és épületmaradványok múzeumba szállítását. Sem a hirtelen jött vihar, sem a rendőri jelenlét nem akadályozta meg a Parthenón romjai között elvégzett rituálét, amelyhez fogható 1600 éve nem volt Görögországban.

HÁTTÉR

A világ legbefolyásosabb női

A tekintélyes amerikai Forbes magazin múlt heti különszámában rangsorolta az idei év száz legbe­folyá­sosabb asszonyát. A lajstromba vett hölgyeket a vagyoni helyzetük, a munkahelyi beosztásuk, illetve a sajtóban való megjelenésük ötvözete alapján mér­legelték. A listavezető Angela Merkel német kancellár immár harmadik alkalommal vitte el a pálmát.

Az MSZP a saját szavazótáborának a foglya

„Lehet, hogy még rosszabb helyzetbe kell kerülnie a magyar gazdaságnak, hogy a politikusok végre hozzáfogjanak a valódi reformokhoz” – derült ki a Hamecz Istvánnal készített interjúból. A konvergenciatanács munkájában is részt vevő közgazdász a Heteknek adott nyilatkozatában kifejtette, hogy jelenleg nem lát olyan politikai erőt, amely a szükséges lépéseket megtenné a szociális rendszer megreformálásához. Fotó: Müller Judit

Angela Merkel ismét listavezető

Az 1954-ben egy evangélikus lelkész első gyermekeként született „Legek Kancellárjának” egyik legfőbb meggyőződése, hogy nem az állam, hanem mindig az egyes ember kell hogy a politikai intézkedések középpontjában álljon. Ha a politikusok a keresztény emberképet tartják mérvadónak, akkor szerinte képesek lesznek választ találni az olyan égető kihívásokra, mint a globalizáció, a nemzetközi terrorizmus és a klímaváltozás.

Ne fizess az uzsorásnak

Harcot indított a virágzó uzsorabiznisz ellen Mali Zoltán, a baranyai Drávapiski polgármestere. A harc ezúttal szó szerint is értendő. Interjú.

Mínusz plusz mínusz

Hűtlen kezelés gyanúja miatt közösen tesz feljelentést a Halasi Városgazda Zrt. ellen a kiskunhalasi városvezetés. A tavaly nyáron a jobboldali többség által alapított holding­szervezetnek többek között azt róják fel, hogy 75,6 millió forintért akart megvenni egy fele ennyit sem érő ingatlant egy Fidesz-közeli­ként ismert vállalkozótól.

Sárbogárd: közokirat-hamisítás a lovagrendben

Egy Magyarországon egyesületként bejegyzett lovagrend „diplomata-útlevelei” és rendszámai ügyében nyomoz a rendőrség közokirat-hamisítás, illetve egyedi azonosítójel meghamisítása miatt – közölte a Nemzeti Nyomozó Iroda Gazdaságvédelmi Főosztályának munkatársa.

Előre kódolt borzalom

Brutális kegyetlenséggel végzett két közeli barátja egy budapesti fotómodellel két héttel ezelőtt. A Románia felé szökő gyilkosokat már elfogta a rendőrség, ám tettük indítékát máig homály fedi. Így marad a kérdés: szakmája vagy naivsága áldozata lett a lány?

Gólyahír

A tiszabábolnai eset után fordult érdeklődésünk a gólyák felé. A Tisza-tó mellett fekvő faluban négy gólyát pusztítottak el ismeretlenek. Közben Drexler Szilárd gólyavédelmet szolgáló ismeretterjesztő filmet forgat, melynek egyes jeleneteinél a Hetek olvasói is ott lehetnek.

A hetedik

„Kommunikációs offenzíva, szimpla beetetés, politikai túlélési program” – ilyen és ehhez hasonló jelzőkkel illették a közélet szereplői a miniszterelnök legújabb, sorrendben hetedik országépítő javaslatait. A „Megegyezés” címet viselő dolgozatot nemcsak az ellenzéki politikusok, hanem az elemzők is egybehangzóan bírálták, kevésnek tartják ugyanis az előttünk tornyosuló problémákkal szemben.

KÁVÉSZÜNET

Doppingkabaré

A 2008-as pekingi olimpiai játékok sokkal inkább, mint eddig bármikor, előtérbe állították az elit sportolókkal és a szinte természetfölötti teljesítményekkel kapcsolatos doppingvádakat is. Az FBI koronatanúja, Angel Heredia vallomásai és nyilatkozatai – amelyek közül egyet lapunk is közölt – viták sokaságát indították el a témában. Az olimpia után Werner Franke német doppingszakértő is nyilatkozott a kérdésről az MDR német rádiócsatornának.

Férfiak evolúciója?

A nagyobb divathullámok is gyorsan, legalább négyévente változnak. Így történhet meg, hogy a pár éve még a nők bálványának és metroszexuális mintapéldánynak kikiáltott David Beckham ma már nem menő. Az a generáció, akit magával ragadott az új stílus, újabban inkább arra nézve kap jó tanácsokat, hogyan vetkőzze le az ilyen jellegű divatjegyeket, és hogyan szabaduljon meg mihamarabb kiegészítőitől. A vezető magazinok címlapjain ugyanis már megjelentek a helyüket átvevő „új álompasik”, az überszexuális férfiak.

Noszvaj, a szilvalekvár fővárosa

Eger városától tíz kilométerre északkeletre, a dimbes-dombos utakon, szőlőhátak mellett haladva, a Bükk hegység déli lejtőjén, a Kánya-patak völgyében egy kis hegyi faluba, Noszvajba érünk. Azt gondolnánk, hogy ilyen tiszta és takaros kis hegyi falu, ahol a házak erkélyéről gyönyörű virágzuhatagok bomlanak le, csak a szomszédos Ausztriában lelhető fel.

ARC óriásplakát kilencedszer

Az idei ARC óriásplakát-kiállítás már a kilencedik a sorban. Ki gondolta volna, hogy az egykor Sztálin csizmájával bepiszkított macskaköves teret nyárutókon immár jó ideje kultúrafüggő egyetemisták sarui és (semmiképp se Converse!) tornacipői tapossák, s a tribün helyén, hol Kádár integetett alá nekünk, most e nehéz terepen imbolyogva botlik a női cipős láb, és keresi a plakátok mélyebb értelmét.

Hogyan tegyünk el kertet télire?

Sapka, sál, kesztyű és meleg kabát – egyre közeledik a nap, mikor újra előkerül mindegyik a gardrób mélyéről. A hidegebb esték és reggelek megállíthatatlanul közelednek, és ruhásszekrényünkkel együtt a kertünket is fel kell készíteni az őszre, télre, hogy tavasszal még dúsabb virágpompa és zsenge fű kövesse az első meleg napsugarakat. A hideg és fagyos évszak közeledte korántsem jelenti ugyanis azt, hogy elfelejthetjük a kertünket. Sőt, legalább annyi múlik a szeptembertől november végéig tartó heteken, mint a megelőző fél éven!

Itt van az ősz itt van újra

Petőfi Sándorhoz hasonlóan mi is minden évben részesei lehetünk annak a változásnak, ami ekkor végbemegy környezetünkben, hogy a természet tavasz óta tartó burjánzása eléri csúcspontját, és az élővilágban felhalmozódnak azok a tartalékok, amelyekkel készülnek a téli álomlétre.

Oázis a betondzsungelben

Kert: valamilyen elkerített, elkülönített terület, ahol rendszeres beavatkozással meghatározott növényi és hozzá tartozó állati össze­tételt tart fenn az ember. E klasszikus definíciónál azonban ma már sokkal többet takar a kert fogalma. Hogy kerül a kert a tetőre vagy az erkélyre? Azoknak szól ez az össze­állítás, akik kert híján is vágynak a természet ­kö­zel­ségére, a zöldre, vagy megunták az egyszerűt, a hétköznapit.

Csak az a szép, zöld gyep

A pörgős mindennapokból a kikapcsolódás, a pihenés egyik pompás helye (lehet) a kertünk. A szebbnél szebb szí­nek­ben pompázó növények puszta látványa, a frissen nyírt zöld pázsit illata valósággal hívja a nyugalomra vágyó, munkából hazatérő em­bert. Otthonunk, házunk szépítése mellett ezért érdemes egyre nagyobb figyelmet szentelnünk a kertünknek. Ebben az írásban néhány jó tanáccsal szeretnénk segíteni, hogy a közelgő őszi napokban hogyan tudjuk meg­őriz­ni, feljavítani a nyár folyamán esetleg elhasználódott kertünket.

Házikedvencek és használati tárgyak dísznövényekből

Nem újkeletű az az igény, hogy magunk alakítsuk, formáljuk a természetet saját képünkre, mint tették azt az életörömtől pezsgő reneszánsz kori Itáliában (Firenze, Boboli-kertek).
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!