hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2008. 09. 12. (XII/37) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

A Moszkva–Teherán–Peking tengely

Néhány nappal a grúz–orosz konfliktust követően Tádzsikisztánban rendezték meg a Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) csúcstalálkozóját. A Föld lakosságának a közel felét, hárommilliárd embert tömörítő ázsiai fórumot Vlagyimir Putyin kezdeményezésére hozták létre még 2004-ben. Most a gazdasági célok mellett katonai együttműködésről is tárgyalt a hat tagállam.

A sértett birodalom

Moszkva szerint a grúz konfliktus is megmutatta, hogy a Nyugat a „rosszfiú” szerepet osztotta Oroszországra a globális színpadon, bár az oroszok igyekeznek ettől megszabadulni. Oroszország uniós nagykövete Brüsszelben azt mondta: az EU ahelyett, hogy stratégiai partnerként kezelné Oroszországot, „inkább le akarja uralni”.

Hitviták

Sarah Palin üstökösként való feltűnése újabb kérdés elé állította az amerikai társadalmat. A média, fogást keresve az alelnökjelölt kormányzón, tinédzser lányának terhessége után most a hitéletét vette górcső alá.

Vége a sógorságnak

Megkezdődött a választási kampány Ausztriában, ahol az osztrákok szeptember 28-án járulnak az urnák elé, miután a balközép nagykoalíciós kormány júliusban felbomlott. A szélsőjobb – amely idén a magyarellenes hangulatkeltést is bevetette – arra készül, hogy megerősödve kerül ki a versenyből.

Belföld

Ki fizet a végén?

Ezekben a napokban újabb fejezethez érkezett az a valószerűtlennek tűnő politikai tehetetlenkedés, amelynek immár évek óta tanúi lehetünk. A baloldali pártok egyre kevésbé tudják meggyőzni a választókat arról, hogy képesek lennének a nagyrészt általuk létrehozott válság rendezésére. Cikkünk a jelenlegi helyzet főbb elemeit igyekszik bemutatni, azt keresve, hogy ki fogja megfizetni az árát.

Közélet és magánszféra

Érdekes, hogy miközben a magyar politikai pártok széles eszköztárral igyekeznek egymást lejáratni, a magánéleti botrányokat kifejezetten mellőzik a harcban. A múlt héten Deutsch Tamás fideszes képviselő egy szexújságban tárta a nyilvánosság elé „nem annyira zűrös” élete részleteit. Kiderült, hogy az egykor az ifjúságért felelős miniszter feleségei mellett megannyi szeretővel is viszonyt folytatott, és azt is elmondta, tinédzser kora óta képtelen ellenállni a nők vonzásának. A cikk azonban nem kavart botrányt, az ellenlábas pártok egyetlen politikusa sem fejezte ki rosszallását. Vajon miért? Feltehetően azért, mert pontosan tudják, a magánéleti kártya kétélű fegyver: minden pártban vannak hasonló erkölcsi problémákkal terhelt politikusok. Akikben egy valami bizonyosan közös: egyikük sem bukott meg magánéleti botránya miatt.

Becsempészett melegjogok

Az ellenzéki pártok két szabályozást is kifogásolnak az új Polgári Törvénykönyvről (Ptk.) szóló törvényjavaslatban. Az egyik az Alkotmánybíróság (AB) által már meg is semmisített gyűlöletbeszéd-passzus, a másik az élettársi kapcsolatok felruházása a házasságra vonatkozó jogokkal.

A hét eseményei

Angol beteg: egy fogászati fúrófej került a tüdejébeA szakma szerint nem orvosi mûhiba – mondta a Magyar Orvosi Kamara Fogorvosi tagozatának elnöke arra a hírre reagálva, miszerint egy fogászati fúró került egy brit nyugdíjas légzõrendszerébe. A 69 éves nõ Magyarországra jött fogászati kezelésre, mert itt negyedannyiba kerül, mint Angliában. Kezelés közben azonban váratlanul tüsszentett egyet, és a kétcentis fúró beleesett a torkába.Plusz kilenc százalék: váratlanul feltört az MSZPA Századvég-Forsense szerint jelentõsen erõsödött az MSZP az elmúlt egy hónapban. 9 százalékkal emelkedett a támogatottsága a biztos szavazó pártválasztók között. Így most 34 százalékos, a korábbi 25 után. A Fidesz most nyolc százalékot vesztett, így most 57 százalékon áll. A közvélemény-kutató az adócsökkentési programmal magyarázza az MSZP elõretörését. A két kisebb párt közül az MDF 4 százalékot tudhat magáénak, ez 1 százalékos javulás a tavalyi hónaphoz képest, az SZDSZ 1 százalékot veszített, így 2 százalékon áll. A kormányváltás szükségességének megítélésében nem tükrözõd­nek a pártpreferenciában tapasztalt változások. A megkérdezettek relatív többsége, 46 százaléka továbbra is támogatná a kormány leváltását, és gyakorlatilag változatlan a kormányt megtartani szándékozók aránya is, 32 százalék.Tovább nőhet a BKV veszteségeCsaknem 5 milliárd forinttal, 14,3-ról 19,1 milliárd forintra növekvõ veszteséget tartalmazó üzletiterv-módosítási javaslatról tárgyalt szerdán elsõ olvasatban a BKV igazgatósága.Ellenzéki találkozó: ott lesz-e Orbán Viktor?Még nem dõlt el, hogy Orbán Viktor, a Fidesz elnöke részt vesz-e az SZDSZ által jövõ csütörtökre kezdeményezett ellenzéki találkozón. Fodor: hiú ábrándokat kerget az MSZPMeddõ igyekezet a szocialisták részérõl, hogy egyesével vagy csoportosan liberálisokat nyerjenek meg az adótörvények vagy a költségvetés megszavazásához – állította a Hírszerzõnek adott interjújában Fodor Gábor. A liberális pártelnök szerint a szocialistáknak és a balliberális értelmiségnek egyaránt tudomásul kell vennie, hogy az SZDSZ feladata nem a szocialisták támogatása.

Hit és értékek

Csodavárók

Franciaországi látogatása során XVI. Benedek pápa három napot tölt el a híres Mária-kegyhelyen, Lourdes-ban. A spanyol határ közelében fekvő dél-franciaországi kisvárosban 150 évvel ezelőtt zajlottak azok a látomások, amelyek hírére már napokon belül ezrével gyűltek össze az emberek. Az érdeklődés azóta csak nőtt: évente több mint ötmillióan utaznak el Lourdes-ba, közöttük 70 ezer súlyos beteg.

HÁTTÉR

Zavaros nemzetkép

Mind több turul, Wass Albert szobor, kopjafa és totemoszlop, valamint a körülöttük fellángoló indulatok jelzik azt, hogy olyan nemzet-fogalom kap egyre nagyobb hangsúlyt Magyarország közterületein, amely élesen szemben áll mindennemű modernitással vagy uniós birodalom­eszmével. A globalizációs folyamatok zűrzavarában mindenhol fölerősödik a nemzeti érzület, nálunk ezzel kapcsolatban évezredes káosz tör felszínre. Nincs múlttisztázás, nincs közös alap, nincs egységes nemzet.

Új trendek a köztéri kínálatban

A nemzeti identitás és annak egy adott korban megjelenő főárama kifejeződik többek között a köztéri szobrokban. Van, amikor Puskás Öcsi a sztár, akad, amikor István király, és bizony nem is olyan régen Lenin nézett bizakodva a jövőbe a magyar településeken.

Újratöltve

Bár a hidegháború lezárulása után jelentősen csökkentek a globális katonai kiadások, az ezredforduló óta ismét egyre többet és többet költünk fegyverkezésre. A világelső termé­szetesen az Egyesült Államok, de rohamosan erősödik a kínai és az orosz haderő is. Újabb hidegháború veszi kezdetét?

Esti mágia

Uri Geller parafenomén show-ja után újabb okkult műsorral rukkol elő a TV2 a késő délutáni órákban: egy indiai jóssal próbálja lekörözni a konkurens csatorna Mónika show-ját. A műsor vezetője Joshi Bharat, aki több esélyes közül került a képernyőre, és foglalkozását tekintve „lélekgyógyító, sorselemző és számmisztikus”.

A Gonosz szürke egere

A napokban kapta fel a világsajtó Rafi Eitannak, az izraeli nyugdíjügyek miniszterének nyilatkozatát, miszerint a Moszad inkább Adolf Eichmannt fogta el 1960-ban, mint Joseph Mengelét. A híradásokból úgy tűnt, hogy az izraeli titkosszolgálat elszalasztotta a „halál angyalaként” elhíresült náci orvost. Ez azonban nem igaz.

Alkoholista fiatalok

Minden ötödik általános iskolás túl van már az első részegségén, és mire leérettségiznek, már minden második fiatal legalább egyszer berúgott. A tinik is veszélyben vannak: az elmúlt tíz évben 12,5 százalékkal nőtt a tiltott szereket fogyasztó tizenhat éves fiatalok száma. A tizenévesek körében szinte már mindennapossá vált az alkoholfogyasztás, ami főleg iskola után zajlik, valamint a hétvégi szórakozásokhoz köthető, és gyakran nyugtatók, altatók beszedésével párosul – derült ki egy kaposvári felmérésből.

Lovagias áldiplomaták

Tisztult a kép a hamisítással lebukott sárbogárdi Szent Ouen és a Csillag Lovagrend körül, bár vannak még nagy kérdőjelek az ügyben. Olyanok például, hogy az egyesület tevékenységéről mást mond a polgármester és a nyomozásban részt vevő rendőr, vagy hogy Sárbogárd teljes sérthetetlenséget ígér a rend tulajdonának, noha ilyen nem is létezik.

Tragédia a gólytáborban

Az elmúlt napok során több olyan cikk is napvilágot látott, amelyek az augusztus végén történt, két fiatal halálát okozó tragikus pécsi autóbalesetet mintegy tágabb kontextusba helyezve, a gólyatáborokkal hozta összefüggésbe (mint az ismert, az elhunytak a PTE egyik karának gólyatáborából igyekeztek vissza Pécsre).

Olajfegyver

Mivel az elmúlt idõkben sokat foglalkoztak a végsõ idõk és az olaj kérdéseivel itt küldenék néhány ábrát megtekintésre. Egy olajkészlet és egy gázkészlet - ezek a Tunéziában megtartott földrajzi világkonferenciára elkészült MTA Földrajztudományi Intézete által kiadott Studies kötetben jelentek meg. Az ábrákat a szerkesztõ - dr. Kocsis Károly engedélyével küldöm, a kartográfus pedig én lennék.Kaiser Miklósné, Lívia

KÁVÉSZÜNET

Befektető repülőszőnyegen

„A célunk nagyon egyszerű, ez nem más, mint hogy a Premier Liga legnagyobb együttese legyen a csapatból” – nyilatkozta a Manchester City új tulajdonosa, aki máris jelezte, hogy nem a levegőbe beszél. Kezdésként egy igazi last minute vásárlással lepte meg a közvéleményt: brit rekordnak számító 32,5 millió fontért (9,8 milliárd forint) szerződtették a brazil Robinhót az átigazolási piac lezárulása előtt néhány perccel.

Jean Reno túl a hatvanon

Az utóbbi napokban világszerte Jean Reno szívrohamától visszhangzott a bulvár- és a világsajtó, amikor kiderült, hogy valójában szimpla étel­mér­gezésről van szó, ezért került kórházba egy rövid időre a Karib-szigeteken pihenő színész. A hatvanadik évét nyáron betöltött francia sztár sajtóre­fe­rensén keresztül üzeni, hogy jól van, emésztése helyreállt, és tovább dolgozik, amíg ereje és inspirációja hajtja.

Egyiptom

Egyiptom felkereséséhez az egyik legszerencsésebb időszak a szeptember. Még nyári meleg van, de már nem kell tartanunk a mindent letaglózó forróságtól, és a tenger hőmérséklete is ideális. A lenyűgöző, mintegy hatezer éves kultúra és a Nílus már a 19. században is vonzotta a látogatókat a „fáraók földjére”. Manapság hajózhatunk a Níluson, felmászhatunk a Sínai-hegyre, megnézhetjük a piramisokat Kairóban, vagy a keleti part kedvelt üdülőhelyein fürödhetünk akár egész évben, miközben bepillanthatunk a Vörös-tenger korallzátonyainak színes, víz alatti világába. S mindezt egyetlen országban.

Mérges szúrások

Az elmúlt nyáron számos végzetes allergiás reak­cióról, fulladásról hallhattunk, amelyeket „egyszerű” méh- vagy darázscsípés okozott. A rovarcsípés-allergia viszonylag ritka – körül­belül száz emberből kettőt érint –, mégis egyre na­gyobb figyelmet követel magának, mivel ez a fajta allergia szinte csak súlyos, úgynevezett anafilaxiás lefolyásban fordul elő.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!