hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2008. 09. 26. (XII/39) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Kormányfőcsere vagy új választás

Lapzártánkkor 39 napja maradt Cipi Livni izraeli külügyminiszternek arra, hogy Ehud Olmert lemondása után új kormányt alakítson. Ha ez nem sikerül, lőrehozott választásokat tartanak Izraelben.

Egy igazi Moszad-ügynök karrierje

Folynak a találgatások a sokak által második Golda Meirnek nevezett Cipi Livni moszados múltjával kapcsolatban: egyes vélemények szerint a huszonéves Livni egy olyan elitalakulat tagja volt, amely veszélyes terroristák likvidálását végezte, más vélemények szerint viszont „jelentéktelenebbnek” számító feladatokat látott el párizsi ügyködése során.

Veszélyben az atomhatalom

Miközben a világ egyre nyugtalanabbul figyeli, hogy az egyik iráni atomlétesítményből eltűnt hat atombomba megépítéséhez elegendő dúsított urán, és Teherán a Sahab–3-as rakétáit úgy módosítja, hogy atomtöltet szállítására is alkalmasak legyenek, a muzulmán világ egy másik forrongó pontja, az iszlám atombomba tulajdonosa, Pakisztán átélte a maga szeptember 11-éjét. Iszlámábádban és néhány nappal korábban Jemenben ismét támadott az al-Kaida.

Botrányos ENSZ-beszéd

„Az amerikai birodalom a pályája végéhez közeledik” – jelentette ki Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök New Yorkban. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa előtt elmondott és világszerte „botrányosnak” minősített beszédében azt mondta, hogy szerinte „néhány erőszakos nemzet” felelős a világ problémáiért, Izraelre utalva pedig megjegyezte, hogy a „cionista rezsim kétségtelenül az összeomlás lejtőjén halad”, és „olyan repülő, amelyből kifogyott az üzemanyag”.

Gyűlölöm az emberi fajt

A finn rendőrség azonosította azt a tíz áldozatot, akikkel kedd reggel végzett egy ámokfutó a Finnország dél-nyugati részén található Kauhajoki város gimnáziumában. A gyilkos az áldozatok holttesteit meggyújtotta, mielőtt magával is végzett volna (az öngyilkos lövésbe csak a kórházban halt bele).

Belföld

Kiegyezéses hangulatban

Az elmúlt napokban meghatározó liberális politikusok, polgármesterek és értelmiségiek álltak oda Gyurcsány Ferenc mellé, ami azt okozta, hogy látványosan megváltozott az SZDSZ-ben a közhangulat.

Titkok országa

Bár a legújabb megfigyelési botrány szenzációjának jelenleg az tűnik, hogyKövér László és Demeter Ervin fideszes politikusok is érintettek az ügyben, a Hetek értesülései szerint valójában nem ők, hanem Csányi Sándor OTP-vezér állhat a „célkeresztben”.

Kenőpénz és visszaosztás

Magyarország a Transparency International legfrissebb korrupciós felmérése szerint a nemzetközi „tisztasági rangsor” alsó középmezőnyében helyezkedik el. Lényegében egy évtizede stagnál a helyzet, azaz átláthatatlan a közpénzek sorsa. A korrupció visszaszorításának nem a tisztázatlan pártfinanszírozás vagy a közbeszerzési útvesztő az elsődleges oka, hanem a társadalom beletörődése és a mindenkori politikai elit ellenérdekeltsége.

Szakad a Gárda

Lemondott a Magyar Gárda főkapitánya. Dósa István úgy érzi, azért tették félre az útból, hogy az általa képviselt irányvonal ne lehessen akadálya a Jobbik parlamentbe jutásának. Vonáék ennek ellenére a párt és a militáns testület fúziójában látják a jövőt.

Hit és értékek

Két tűz között

„Az ország 90 százaléka ma már teljesen biztonságos” – jelentette ki Amel A. Al-Shemmari, az Iraki Köztársaság budapesti ügyvivője a Hetek múlt heti számában megjelent interjúban. A nagykövet asszony kijelentése azonban – a tények fényében – nem minden iraki állampolgárnak szól, a nagy újjáépítési lázban nem mindegyikük számít kívánatosnak a hazájában. Ázsiában másutt is gyakori, hogy miközben egy ország látványosan nyit a Nyugat felé, és szívesen látja az onnan érkező turistákat, a helyben élő keresztények felé már sokkal kevésbé toleráns.

Lányrablások és templomgyújtogatás

A Palesztin Hatóság által ellenőrzött Betlehemben az utóbbi években jelentősen csökkent a keresztények száma. Jézus szülőhelyén 1990 és 2000 között a keresztény lakosság aránya 60 százalékról 40 százalékra csökkent, mára pedig lakosságának csupán 15 százaléka keresztény, alig több mint 10 ezren vannak a városban.

HÁTTÉR

Nagy Imre kivégzése szörnyű és súlyos hiba, bűn volt

Először is gratulálni szeretnénk a kilencven megélt évhez, és az első kérdést ezzel kapcsolatban feltenni: Mi a hosszú élet titka? – Két fontos dolog van: az egyik, hogy az embernek szerencséje legyen. Szerencse alatt például azt értem, hogy a világháborúban ki­lőt­tek mellőlem embereket, nekem semmi bajom nem esett. Egyszer hárman feküdtünk egymáson, jött egy német Messerschmitt, elengedett egy sorozatot. Nekem fölül kutya bajom nem lett, a Freisinger Franci, aki alul volt szintén megúszta, de aki köztünk feküdt, a Balog, kapott öt golyót, és ott meghalt. Szóval a szerencse nem tőlünk függ. Ami viszont tőlünk függ, ott három fontos tényezőt mondok: Az egyik a jó házasság. Hatvankét éve vagyok ugyanavval a feleséggel ellátva. A második pont: soha semmi olyant nem csinálok, ami árt. Nem iszom, nem dohányzom. És van egy harmadik dolog, a munka: azt nem szabad abbahagyni. És az a fontos, hogy az ember azt csinálja, amit szeret. Én például egész életemben csak egy dologgal foglalkoztam: nemzetközi pénzügyekkel. Állítólag ebben jó is vagyok. Ahhoz, hogy az ember abból éljen, amit szeret, először is érteni kell hozzá.

Hatezer százalékos különbség

Az ország borvidékein kezdetét vette a szüret. A borászat egyik különlegessége, hogy majd’ ugyanolyan minőségű szőlőből lehet literenként háromszáz, de akár tizennyolcezer forintos nedűt is előállítani. A Hetek a villányi borászok titkaira volt kíváncsi.

Lehetetlen pályázatok

Nemrégiben több cikk is megjelent a magyar sajtóban arról, hogy vajon mi az oka annak, hogy a megígért 8000 milliárd uniós forintból csak 30 milliárd forintnyi összeg érkezett meg az eltelt másfél év alatt a magyar gazdaságba. Vajon merre lehet a maradék, és a szétosztott pénzeknek miért csak az egyharmada jutott el azokhoz, akiknek valójában szánták?

Fent és lent

Amíg Budaörsön egy uszoda, egy sportkomplexum és egy új iskola felépítése jelenti az aktuális városvezetői kihívást, addig a Borsod megyei Csenyétén – összkomfortos házak híján – a csatornázásnak akkor sem lenne értelme, ha volna rá pénz. Az előbbi településen alig lehet munkaerőt találni, a másikon szinte száz százalékos a munkanélküliség. A Gfk Hungária idén is összeállította a települések vásárlóerő alapján számított sorrendjét. A lista első és utolsó helyezettjénél jártunk.

Tragédia a gólyatáborban

A 2008 szeptember 12-ei számuk Vélemény rovatában olvastamStemler Miklós PTE EHÖK írását a Tragédia a gólyatáborban cikk kapcsán. Ezen felbuzdulva megosztok Önökkel egy történetet.

Veszélyes üzem

A munkavédelmi és munkaügyi felügyelőség egymillió forintos bírságot szabott ki az M6-os autópálya építőire az elmúlt hónapokban feltárt 80 szabálytalanság miatt.

Új trendek a köztéri kínálatban

Teljes értetlenséggel olvastam haladó, demokratikus lapjukbanPécsi Tibor cikkét a köztéri szobrokról.

Viharzóna a pénzpiacokon

„Épp egy vihar felé tartunk, nem pedig abból kifelé” – fogalmazott Soros György, magyar származású befektetési szakember a BBC adásában az amerikai pénzügyi válságra utalva. A krízisnek múlt héten újabb, eddig legsúlyosabb hulláma söpört végig globális világunkon. Bank­csődökről, tőzsde­­krachról szóltak a hírek, az elmúlt napokban azonban elültek az események, sőt egyes tőzsdéken emelkedésbe fogtak az indexek. Lapunknak nyilatkozó elemzők azonban óva intenek attól, hogy elhiggyük, vége a hitelpiac válságának.

Államosítás orosz módra

A csőd közelébe került az orosz légitársaság, az AirUnion, amely közvetve befolyással bír a Malév működésére is. Az Air-Union megmentése gyakorlatilag csupán államosítás révén lehetséges. Megkeresésünkre a Malév szóvivője határozottan tagadta a társaság orosz állami tulajdonba való kerülését.

KÁVÉSZÜNET

Jókor, jó helyen

Nemrég az a hír járta, hogy Roman Abramovics hamarosan megveszi a Dunaferrt. A Chelsea-tulajdonosnak persze nem feltétlenül egy másodosztályú csapatra fáj a foga, inkább a többségi tulajdont magáénak tudó ukrán acélipari óriásra vetett szemet. De ez is csak apró mozzanat az orosz milliárdos életében, akit saját Boeing 737-ese bármikor elrepíti a világ másik végére, hogy megszemlélje a nevéhez köthető, Bering-szoros alatti alagút építési munkálatait, vagy hogy látogatást tegyen a barátnője kedvéért nyitott moszkvai művészeti galéria aktuális kiállításán.

Visszatértek az ötvenes évek

Ki ne találkozott volna filmeken, fotókon az ötvenes években oly divatos, feketével kihúzott szemekkel, tupírozott, kócos hajakkal, nőies formákat hangsúlyozó „tulipán” sziluettekkel? A klasszikussá vált évtized markáns stílusjegyei az idei őszi-téli divattrendben is újjáéledtek.

Kell-e félni a fradistáktól?

„Fehér Magyarországot!” – kiabálták tavasszal ferencvárosi és debreceni szurkolók közösen a két csapat kézilabda-mérkőzésén. A magyar szurkolók állandó szereplői lettek a politikai életnek: a Jobbik hétvégi megmozdulásán például külön köszöntötték a futballszurkoló „harcostársakat”.

Aranytorkú előadó

Szeptember 22-én volt ötven éves Andrea Bocelli, korunk egyik legkedveltebb tenoristája. Egy kis toscanai faluban született; a szépséges táj hangulata, kultúrája, a gyerekkorában ért impulzusok nagy hatással voltak későbbi művészi pályafutására. Noha örökletes zöld hályoggal született, látását mégis baleset következtében - focimeccs közben fejen találta a labda - vesztette el tizenkét éves korában.

Nemzetközi operaverseny Szegeden

November 3. és 17. között kerül sor a Szegedi Nemzeti Színházban megrendezendő Operaverseny és Fesztivál a Mezzo Televízióval döntőjére, ahol öt ország meghatározó operaháza mutatja be előadásait.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!