hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2009. 01. 23. (XIII/4) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Európasokk

Fekete lepellel takarták le Bulgáriát, a művész bocsánatot kér, és visszafizeti az ötvenezer eurós megbízási díjat – ezek a brüsszeli Entropa-botrány legújabb fejleményei. A cseh uniós elnökség egy váratlan kiállítással kavarta fel a brüsszeli állóvizet.

A nagy játszma

Január 18-án Moszkvában aláírták az Oroszország és Ukrajna közötti „gázháborút” lezáró szerződést. A legalább annyira nagyhatalmi, mint gazdasági játszmának azonban koránt sincs vége. Oroszország Ukrajna megosztottságára és államcsődjére játszik, míg Kijev abban bízik, hogy a zuhanó olajárak miatt Moszkva kénytelen lesz olcsóbban adni a gázt is, és ezzel Európa is jól járhat. A pókerjátszmában egyelőre az oroszok állnak jobban.

Belföld

„Úgy éreztem magam, mint egy hóhér”

A közvélemény-kutatások szerint a munkavállalóknak csaknem a fele tart attól, hogy elveszíti állását, és nem tud ismét elhelyezkedni. Félelmüket sajnos az Európai Bizottság legfrissebb előrejelzése is igazolja, amely drámaian növekvő munkanélküliséget jósol az előttünk álló időszakra. Hazánkban eddig közel 20 ezren kerültek utcára a gazdasági válság miatt.

A hét eseményei

A teljes SZDSZ és MSZP frakció gyanúsított

Gesztus Szerbiának, fricska Szlovákiának

Elégedettség tapasztalható kormánykörökben az ukrán–orosz gázvita lezárása kapcsán. Nemcsak azért, mert most már biztos, hogy nem fognak fagyoskodni honfitársaink, hanem azért is, mert Kelet-Európában Magyarország volt a „király”: kisegítettük a Nyugat-barát szerb politikai erőket, és fricskát adhattunk a „kevély” szlovák vezetésnek, Robert Ficónak és kormányának.

A válsággal trükközik a kormány?

Megosztotta az MSZP-t az elmúlt napok válságkommunikációja. Míg vannak, akik szerint a párt és a kormányfő képes a válsághelyzetből új arculatot, netán szimpátiát építeni, addig mások szerint az a baj, hogy nincs érdemi mondanivalója a pártnak, a válságra való hivatkozás csak a problémák elfedésére alkalmas. Így az elmúlt napok ötletszerű kijelentései, mint a családi pótlék feltételekhez kötése, csak rontottak a kormány helyzetén.

Hit és értékek

Hetvenéves rémálom

„A népek nem akarják a csatamezőket táplálni azért, hogy egy hazátlan faj gazdagodjék, vagy kielégítse az Ószövetségen alapuló bosszúvágyát. A »Világ proletárjai, egyesüljetek!« jel­szóval szemben a népek a jövőben ezt a jelszót kiáltják: Vala­mennyi nemzet dolgozói, ismerjétek fel közös ellenségeteket!” Hetven éve, 1939. január 30-án ezekkel a szavakkal hirdette meg Adolf Hitler a zsidóság elleni globális háborút, amelynek egyből az élére is állt.

HÁTTÉR

2009. január 23-ai számunkban írták

Magyar zsidók az álomgyárban

A hét eseményei

Ilyen még nem volt!

Csúfos bizonyítvány

Év eleje lévén, egyre-másra jelennek meg az elmúlt évet értékelő jelentések és a 2009-es évre vonatkozó előrejelzések. Bár a részleteket illetően lehetnek eltérések, a legtöbb közgazdász és elemző egyöntetűen azt állítja: gazdaságilag nehéz év előtt áll a világ. Ám, míg egyesek azt várják, hogy már az idei év végén megkezdődhet a kilábalás, mások arra intenek: hosszabb távú recesszióra kell felkészülni.

Interjú Török Zoltánnal, a Raiffeisen Bank elemzőjével

Dominique Strauss-Kahnnak, az IMF igazgatójának budapesti látogatása kellett ahhoz, hogy a kormány elmozduljon a hivatalos álláspontjáról, és – ahogy az elemzők már korábban is hangoztatták – jelentősen, 2-3 százalékra módosítsa az idei GDP-visszaesést.

Maximális terhelés, maximális siker

Milyen jó leírni és kimondani: Magyarországnak egy időben két profi ökölvívó-világbajnoka van. Erdei Zsolt és Balzsay Károly. Mindketten kiválóak mint emberek, mint sportolók, mint ökölvívók. Örömet, boldogságot szereztek nekünk ezekben a szmoggal szürkére mázolt, válságos hétköznapokban. Mindketten győztek, a szó szoros értelmében véres verítékkel, izgalmas küzdelemben. Az új világbajnokot ismerhetjük meg a Heteknek adott exkluzív interjúban.

A ruszin kártya Ukrajnában

Miközben Közép-Európát az foglalkoztatta, hogy jön-e gáz Oroszországból az Ukrajnán keresztül lefektetett vezetékeken, tőszomszédságunkban, Kárpátalján egy eddig senki által el nem ismert autonóm köztársaság miniszterelnöke már részesedést is követelt a Kijevnek járó tranzitdíjból. Az önálló Podkarpatszka Rusz, a ruszinok gyakorlatilag nem létező állama mind több támogatást élvez Oroszország részéről.

Kokaindemokrácia

Mexikóban egyre véresebb belháború zajlik. Felipe Calderon elnök két évvel ezelőtt hirdetett totális támadást az ország drogkartelljei ellen, amelyek addig éveken át minimális „ellenszélben” működtek. A kábítószeres bandák ellen folytatott harc zászlóvivői szerint a drogbárók befolyása mára a civil és a politikai szféra minden szegletét átszőtte, egyes helyeken pedig a helybéliek már rettegésben élnek.

Modern Hamupipőke

Késő éjjel a szomszédok megláttak egy kislányt a mosogató fölé hajolva a szemközti házban. A másik pillanatban a tiszta tányérokat rakta el egy székre állva. Nem volt sokkal magasabb a mosogatónál. A fiatal lány nem a családhoz tartozott, hanem a cselédjük volt, és a házimunkát végezte el.

Mivé lett a Nemzeti?

Prostituáltak János vitéz Tündérországában, tangába bújtatott férfi szereplő Remenyik Zsigmond 1955-ös színdarabjában, meztelenkedés és káromkodás a Trafó Színházból átemelt darabban. Mindez a Nemzeti Színházban, Alföldi Róbert igazgatása alatt. A kritikusok egy része az egekbe emeli a direktort, a nézők közül többen felháborítónak tartják „művészetét”.

KÁVÉSZÜNET

Kaká marad Milánóban. Berlusconi: „Halleluja!”

Véget ért a korántsem brazil, sokkal inkább angol–olasz „szappanopera” Kaká átigazolása körül. 2007 aranylabdás klasszisa úgy döntött az AC Milan mellett, hogy meg sem hallgatta a dúsgazdag Manchester City rekordösszegű ajánlatát. Azt mondja, nem a pénzre, hanem a szívére figyelt. Pedig az angol klub arab tulajdonosai nem lettek volna hálátlanok: heti 500 ezer fontot ígértek Kakának.

Félmilliótól a csillagos égig

Jaguár, Chevrolet, Rolls Royce, 22 személyes Hummer és Cadillac - veterán társaikkal együtt mind a Kongresszusi Csarnok előtt várták múlt hét végén az Esküvői Kiállításra érkező látogatókat. Nettó 65 ezer forintos óradíjért akár egy extravagáns luxuslimuzint is bérelhettünk volna, a szerényebb pénztárcájúak számára pedig esküvői riksa állt készen. Egy középkorú hölgy házilagos készítésű szórólappal tudatta: vigyázna gyermekeinkre a lagzin.

A hálózat csapdájában

Vagyonokat keresni kötetlen munkával és főnök nélkül – ezzel a mézesmadzaggal csábít a legtöbb hálózatos értékesítő cég. A hierarchia csú­csán ülők éljenzik, míg a robotoló alsóbb szintek egy idő után igencsak ellenzik a szisztémát. Annak ellenére, hogy az MLM-rendszerben értékesített áruk eredete és minősége is meglehetősen kétséges, a rendszer folyamatosan szedi áldozatait hazánkban, akik jobb híján könyvben osztják meg keserű tapasztalataikat.

Magyar cserkészből munkaszolgálatos

„Természetes halált halt ő is – természetesen agyon­verték.” A 64 éve elhunyt Szerb Antal sorsát ebben a tömör és megdöbbentő mondatban összegezte a mai kortárs író, Bächer Iván. A magyar irodalom egyik szellemóriásának személyes drámája származásával függött össze: nem tudott annyira katolikus lenni, hogy zsidósága miatt ne hurcolják munkaszolgálatra.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!