hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A hét eseményei

2009. 01. 24.
Ilyen még nem volt!

A hét első napjaiban soha nem látott gyengülésbe fogott a forint. Lapzártánkkor megközelítette a 290 Ft/eurós szintet, egy svájci frankot pedig 198 forintért kínáltak. A forint gyengülése nem egyedülálló, régiónk valutái is mind hasonlóképpen gyengülnek. Ennek oka abban keresendő, hogy térségünk gazdasági kilátásai rosszabbnak bizonyulnak, azaz mélyebb lesz a válság, mint a korábbi várakozások. Elemzők nem kecsegtetnek jóval, úgy vélik, további gyengülés várható. Nem zárják ki azt sem, hogy 300 forintot kell fizetnünk egy euróért.

Leállítaná az APEH vagyonosodási vizsgálatait
Mivel Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa visszásságokat állapított meg az APEH vagyonosodási vizsgálatainak gyakorlatában, a vizsgálatok felfüggesztését kezdeményezte a hatóság elnökénél. Szabó szerint az APEH nem rendelkezik megfelelő törvényi felhatalmazással, így nem kérhetne adatokat az adóellenőrzés során a jövedelmekről. Meggyőződése, hogy komoly alkotmányossági veszélyeket rejt az előzetes becslések gyakorlata is. Szabó sürgette: ezért törvényben rögzítsék az ellenőrzés befejezésének objektív határidejét, hogy elkerülhető legyen a vagyonosodási vizsgálatok időbeni elhúzódása.

Közelebb az euróhoz
„Tavaly már teljesítettük az euró bevezetésének költségvetési deficitre vonatkozó feltételét” – jelentette be Keller László, a Pénzügyminisztérium államtitkára. Mint sajtótájékoztatón fogalmazott, az államháztartás eredményszemléletű hiánya 2008-ban 3,1 és 3,5 százalék között lesz, szemben a 4 százalékos eredeti tervvel. Az államtitkár hozzátette, 2009 januárjában az államháztartás 39 milliárd forintos többletet halmoz fel, vagyis a hónap végén még szufficites lesz az államkassza.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!