hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Gesztus Szerbiának, fricska Szlovákiának
A gázvita nyertesei vagyunk

2009. 01. 24.
Elégedettség tapasztalható kormánykörökben az ukrán–orosz gázvita lezárása kapcsán. Nemcsak azért, mert most már biztos, hogy nem fognak fagyoskodni honfitársaink, hanem azért is, mert Kelet-Európában Magyarország volt a „király”: kisegítettük a Nyugat-barát szerb politikai erőket, és fricskát adhattunk a „kevély” szlovák vezetésnek, Robert Ficónak és kormányának.

Az ukrán–orosz gázvita elmúlt hetében már egyre jobban látszott, hogy nem üzleti problémáról van szó, hanem kőkemény nagypolitikáról – fejtegette lapunknak az egyik nagy gázos cég vezetője. Mint mondta: az oroszoknak sikerült bebizonyítaniuk az európaiaknak, hogy a NATO-hoz és az Európai Unióhoz közeledő Ukrajna nem számít megbízható partnernek, illetve, hogy Oroszországgal nem lehet lekezelően bánni.

A gázvita kapcsán ugyanis kiderült, hogy ukrán politikai erők nagy összegeket „szednek” le a gázkereskedelmen, illetve, hogy az ország műszakilag lerobbant, fejletlen állapotban van. „Érdekes volt, hogy az oroszok pont azon a szakaszon nyitották meg a gázt, ahol tudni lehetett, hogy a nyomáshiány miatt vákuum keletkezik, és nemhogy Európa felé folyna az energiahordozó, hanem Romániából szívja át a gázt az ukrán rendszer, így az ukránoknak kellett elzárni a csapokat. Abban a pillanatban lehetett az ukránokra mutogatni, hogy ők a felelősek” – fejtette ki a szakember.

Végül Julija Tyimosenko és Vlagyimir Putyin megállapodott. Moszkva 2009-ben a világpiaci árnál ugyan húsz százalékkal olcsóbban szállít földgázt Kijevnek, a tranzit tarifáján pedig nem változtatnak, de ez azt jelenti, hogy az Amerika-barát vezetésű Ukrajna mégis drágábban kapja a gázt, mint amiért harcolt. Tyimosenko ugyanis semmit nem ért el, mert a kialkudott ár (360 dollár ezer köbméterért) igazából drága, mivel a világpiaci tarifa elvben ugyan 450 dollár, ám a vásárlók nagy része ennél lényegesen olcsóbban jut az orosz energiahordozóhoz. A Kommerszant-Ukrajina értesülése szerint Németország például 280 dollárt fizet ezer köbméter földgázért, Fehéroroszország pedig ennél is jóval kevesebbet.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!