hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kaká marad Milánóban. Berlusconi: „Halleluja!”
Nincs az a pénz

2009. 01. 24.
Véget ért a korántsem brazil, sokkal inkább angol–olasz „szappanopera” Kaká átigazolása körül. 2007 aranylabdás klasszisa úgy döntött az AC Milan mellett, hogy meg sem hallgatta a dúsgazdag Manchester City rekordösszegű ajánlatát. Azt mondja, nem a pénzre, hanem a szívére figyelt. Pedig az angol klub arab tulajdonosai nem lettek volna hálátlanok: heti 500 ezer fontot ígértek Kakának.

„Amikor azt hallottam tőle, hogy maradni akar, hogy kivételezettnek érzi magát, mert viselheti a Milan mezét, és hogy sokra tartja a szurkolók közelségét, barátságát, szeretetét, amit az elmúlt napokban kifejezésre juttattak, azt mondtam, halleluja, és egymás karjaiban kötöttünk ki” – nem más, mint Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök, az AC Milan tulajdonos-elnöke reagált ilyen hamisítatlan olasz stílusban Kaká döntésére, miszerint a milánói klubnál marad. Az állami televízióban hétfő este tett bejelentésében Berlusconi hozzátette: megadták Kakának a döntés lehetőségét, hiszen megértik, ha egy fiatalember egész életére be akarja biztosítani anyagi helyzetét, és éppen ezért örömmel vették tudomásul, hogy mégsem távozik. „Úgy marad nálunk – tette még hozzá –, hogy egy pennyt sem kért cserébe. Most mit mondjak? Az összes kalapomat megemelem ez előtt a csodálatos ember előtt!”

Átigazolása esetén a brazil klasszis valóban rekordgázsit, nem kevesebb mint heti 500 ezer fontot (155 millió forint) kapott volna a Manchester Citynél, mivel Manszur Bin Zajed al-Najhan sejk semmi pénzt nem sajnál, hogy kirakatcsapatot építsen a jelenleg a kiesőhelyek közelében állomásozó együttesből. Ezzel Kaká lett volna a világ legjobban fizetett labdarúgója. Csak viszonyításképpen: kilátásba helyezett heti apanázsa huszonkétszerese a brit éves (!) átlagkeresetnek. Persze nem járt volna rosszul a Milan sem: 108 millió fontot kaszálhattak volna az ügyleten, és mivel állítólag a klub anyagi gondokkal küzd, Berlusconi elnöknek vélhetően csak az egyik szeme sírt volna. A felkínált átigazolási összeg több mint kétszerese az eddigi rekordnak: Zidane 2001-ben 46 millió font ellenében távozott a Juventustól a Real Madridhoz.

A Manchester City múlt heti bejelentkezése után valóban úgy tűnt, hogy az olaszok nem tudnak ellenállni az összegnek, megadták az engedélyt a tárgyalások megkezdésére, a hétvégi Fiorentina elleni bajnoki után pedig a csapattársak látványosan elbúcsúztak Kakától. Több bulvárlapban is tényként jelent meg a hír, hogy az üzlet már meg is köttetett. Ugyanakkor a tárgyalások csak hétfőn „élesedtek be”, többek között az angol klub ügyvezetője, Gary Cook, Berlusconi, valamint Bosco Leite, Kaká édesapja közreműködésével, aki fia távozása mellett érvelt. A végső szót maga a játékos mondta ki, aki állítólag még azelőtt utasított vissza mindent, hogy az angolok ajánlatát személyesen meghallgatta volna. Ezt később a manchesteriek sérelmezték is, mondván: az olasz klub vezetői nem engedték, hogy közvetlenül tárgyaljanak Kakával. A milánói játékmesternek egyébként jó oka volt rá, hogy kétszer is meggondolja döntését. Nem véletlenül beszélt arról korábban, hogy biztosítékokat kérne a Citytől arra, hogy a tulajdonos tovább folytatja a csapat megerősítését. Szóba került Mark Hughes vezetőedző személye is, akivel kapcsolatban nemcsak a brazil középpályás volt bizalmatlan, hanem a hírek szerint jelenlegi játékosai sem rajonganak érte. (Érdekes momentum, hogy a City tavalyi „szerzeménye”, a szintén brazil csillag, Robinho engedély nélkül távozott a csapat tenerifei edzőtáborából – állítólag azért, mert felháborodott, hogy a klubvezetők ígérete ellenére Kaká mégsem lesz csapattársa.)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!