hetilap

Hetek hetilap vásárlás
„Úgy éreztem magam, mint egy hóhér”
Drámai történetek, elbocsátások és remények

2009. 01. 24.
A közvélemény-kutatások szerint a munkavállalóknak csaknem a fele tart attól, hogy elveszíti állását, és nem tud ismét elhelyezkedni. Félelmüket sajnos az Európai Bizottság legfrissebb előrejelzése is igazolja, amely drámaian növekvő munkanélküliséget jósol az előttünk álló időszakra. Hazánkban eddig közel 20 ezren kerültek utcára a gazdasági válság miatt.

Lapunk információi szerint több munkáltató is azért 2009-re tolta át a kényszerű elbocsátásokat, hogy alkalmazottainak legyen még egy utolsó jó karácsonya. Az új év első két hetében aztán tömeges leépítéseket jelentettek be a cégek.
„Pécsett háromféle ember van: aki már dolgozott az Elcoteqnél, aki most dolgozik ott, és aki majd ezután fog” – tartja egy helyi mondás. Ennek ellenére a munkaerőpiac úgynevezett fekete hétvégéjén 1150 fizetéssel lett könnyebb Baranya megye legnagyobb cége. A tavalyi számítások szerint a megye teljes munkaviszonyban dolgozó lakosai közül százból nyolc valóban a finnországi elektronikai gyártó és szolgáltató cég magyar leányvállalatánál állt alkalmazásban. Mivel az állammal kötött szerződésben a társaság 2013-ig meghatározott létszám foglalkoztatását vállalta, főként a kölcsönzött munkaerő területén volt kénytelen takarékoskodni.
Az elbocsátottak közül sokan különböző internetes fórumokon öntik ki panaszaikat volt munkahelyükről: a durva bánásmód mellett leginkább a búcsú körülményeit nehezményezik. A  kölcsönzött munkavállalók esetében ugyanis gyakorlattá vált, hogy a dolgozó semmiféle tájékoztatást nem kap, csupán reggel a kapuban veszi észre, hogy a belépőkártyáját letiltották, és nem tud bemenni (volt) munkahelyére. A cégvezetés azzal indokolja a barátságtalan eljárást, hogy előfordult már tettlegesség is a munkaviszony megszüntetésének közlésekor.

Tízből nyolcan félnek

A keleti régió három megyéjében – Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében – összesen 32 munkáltató jelentette be mintegy 2800 dolgozó elbocsátását. A munkalehetőségekről annyit, hogy a beregi térségben mostanra mindössze három olyan cég maradt, mely 100-200 főt foglalkoztat. A nyíregyházi Berwin ruhagyár, a Michelin gumigyár, az Electrolux és a Lego egyelőre a kivárásra játszik. A falvakból a hazai nagyvárosok helyett külföldön szerencsét próbálókat Nyugat-Európában érte utol a válság. Többségük már haza is tért, mivel a német, olasz, spanyol, angol leépítéseknél elsőként a „vendégmunkásoktól” köszöntek el.
A GKI szerint az elbocsátások az év során folyamatosak lesznek, vagyis a január első felében tapasztaltakat öttel kell beszoroznunk. Az Európai Bizottság időközi válságjelentése sem optimistább. A megszorító intézkedések, a hitelköltségek megugrása, a növekvő bizonytalanság és az exportpiacok szűkülése miatt szerintük is drámai mértékben nő majd a munkanélküliség. Az állástalanok aránya az idén 8,8 százalékra duzzadhat, és jövőre meghaladja a 9 százalékot.
Szűcs Erika szociális és munkaügyi miniszter nemrég helybenhagyta azt a vélekedést, mely szerint a munkanélküliek száma idén 150 ezer fővel is megnövekedhet. Az Állami Foglalkoztatási Szakszolgálat (ÁFSZ) országos adatai szerint a nyilvántartott munkanélküliek száma jelenleg 477 ezer, az üres álláshelyeké pedig közel 33 ezer. Tegyük hozzá: a legális foglalkoztatással kapcsolatos adatok a valóságnak csak egy részét fedik. A szaktárca előrejelzései szerint a megőrizhető munkahelyek száma a válságintézkedések hatására 20-25 ezer, a létrehozható újaké pedig 2400 körül alakul.
Nem csoda, ha a munkavállalók csaknem fele tart attól, hogy elveszíti állását, és nem tud ismét elhelyezkedni. A Tárki legutóbbi felméréséből kiderül, hogy leginkább a férfiak, az ötvenes éveikben járók és a képzettek aggódnak. Nem aggódnak viszont a budapestiek és az alföldi lakosok. A Szonda Ipsos tavaly év végi kutatása arról számol be, hogy ha a kirúgástól nem is annyian, a fizetések, nyugdíjak vásárlóerejének csökkenésétől, valamint ezzel összefüggésben a mindennapi kiadások visszafogásától a magyar lakosság nyolctizede retteg. Závecz Tibor véleménykutatási igazgató nyilatkozata szerint az átlagpolgár elhúzódó, legalább másfél évig tartó pénzügyi-gazdasági válságra számít. A válaszadók alapvetően a kiadások csökkentését és a családi beruházások elhalasztását tervezik, s nem számolnak azzal, hogy hiteleket kellene felvenniük életfeltéte-leik megteremtéséhez.

Sorstársak

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!