hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2009. 01. 30. (XIII/5) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Az elnök emberei: A jobbkéz és a gondolatolvasó

Rahm EmanuelŰaz amerikai lapok szerint a második legbefolyásosabb ember az Egyesült Államokban, és alig néhány nappal kinevezése után máris az utóbbi évtizedek legtöbbet szereplő kabinetfőnökévé nőtte ki magát. Az elmúlt hónapokban meghatározó szerepet játszott szinte valamennyi kabinettag és fehér házi munkatárs kiválasztásában és „beszervezésében”.

Obama első 100 órája

Ígéretéhez híven beiktatása után azonnal munkába állt az új amerikai elnök. Igaz, egy technikai hiba miatt Obamának egy nappal később meg kellett ismételnie az elnöki esküt, de az alkotmányjogá­szok megnyugtatták: emiatt nem lesznek érvénytelenek az első 24 órában hozott rendeletei. Pedig már ezek között is voltak olyan döntések, amelyek alapos vihart kavartak.

Helyszíni tudósítás az izraeli választási kampány finiséből

„Az iszlám »szent háború« első számú célja a zsidók elpusztítása. Nem csak minket tekintenek ellenségüknek, de a listájukon mi vagyunk az elsők” – mondta Benjamin Netanjahu a Zsidó Világkongresszus jeruzsálemi konferenciáján. A február 10-ei választások esélyese megígérte, hogy mindent meg fog tenni a radikális iszlám elleni küzdelemben.

Hova áll amerika?

A nemzetközi vezetők egyelőre a gázai tűzszünet megerősítésével vannak elfoglalva, ám közben Washingtonban már a következő lépésre készülnek. Barack Obama az első héten kijelentette, hogy „agresszív” külpolitikával akarja előmozdítani a közel-keleti békét. Nem­csak Irán, de Szaúd-Arábia is jelezte, hogy alapvető változást vár az amerikai közel-keleti politikában. Washington pedig azt várja, hogy Izrael a gázai hadművelet után egyoldalú engedményekkel bizonyítja békeszándékát.

Belföld

Marha nagy baj van

Elérte a válság a tejtermelést is. Januárban Európa-szerte csaknem felére zuhantak a felvásárlási árak. A nyugat-európai tejesgazdáknakŰez még új kihívást jelent, de magyar kollégáiknak már húszéves rutinjuk van a rendszerváltás után egymást követő kormányokkal folytatott csatározásoknak köszönhetően.

„Magyarországon eddig is volt aktív eutanázia ”

Boldogabb élet – jó halál címen jelent meg dr. Bitó László nyugalmazott orvos, kutató, író könyve az élet „alternatív” befejezéséről. Az aktív eutanáziát támogató szerző öt héten keresztül lát vendégül közéleti személyiségeket otthonában, akikkel az élet és halál kérdéséről beszélgetnek. Célja, hogy a vitafórumokon keresztül honfitársait is erre vegye rá.

Akcióban az APEH

Míg az APEH hivatalos beszámolója szerint „sikeres évet zárt” tavaly az adóhatóság, a szakmabeliek mégis egyre több hiányosságot vélnek felfedezni működésükben. Jelenleg több mint 1600 milliárd forintra rúg a be nem fizetett adók és járulékok nagysága, és ebből közel 1000 milliárdnak akár már most búcsút inthet az államkassza.

Az EU-nak sem kell

A Budapesten rendezett Nabucco-konferencia pozitív mérlege egyelőre kimerül abban, hogy a résztvevők bírálták az oroszokat, és jól hangzó nyilatkozatokkal sürgették a Nabucco megépítését. Ugyanakkor az orosz gázmonopóliumot „felülíró” vezeték finanszírozása még mindig bizonytalan. Érdekes kérdés, hogy a 200 milliárdos, többek között az energetikai infrastruktúra fejlesztésére szánt uniós gazdaságélénkítő csomagból miért nem jut szinte semmi a Nabuccóra.

A hét eseményei

Unokáink is nyögni fogják A Fidesz szerint a kormány több évtizedre eladósította Magyarországot, és tovább súlyosbítja a helyzetet az Európai Beruházási Banktól most felvett 132 milliárd forintos kölcsön – mondta Balsai István, az ellenzéki párt szakpolitikusa.

Plasztikázás vagy sebészet

Miközben a piaci folyamatokat jól ismerő közgazdászok folyamatosan kongatják a vészharangot, mondván, az ország még nem kerülte el egészen biztosan azŰösszeomlást, addig a kormány a szakszervezetekkel, a munkaadók szervezeteivel és közgazdászokkal igyekszik egyeztetni, hogy milyen intézkedésekkel orvosolja a gazdaság bajait. A legnagyobb esélye egy „középhaladó” megszorítócsomag bevezetésének van.

Hit és értékek

Új pátriárka Moszkvában

Győzött a papírforma: a Megváltó Krisztus székesegyházában megrendezett, úgynevezett helyi zsinat kedden este a legesélyesebbnek tartott jelöltet, Kirill szmolenszki és kalinyingrádi metropolitát, az orosz ortodox egyház „külügyminiszterét” választotta Moszkva és egész Oroszország pátriárkájává. Az új egyházfő II. Alekszij decemberi elhunyta óta a pátriárkai trón ideiglenes helynöke (helytartója) volt.

Egység itt, sértés ott

Az idei „keresztény egységhéten” XVI. Benedek nem csupán imádkozott az egységért, hanem egy konkrét intézkedésével – katolikus források szerint – közelebb hozta „a legfrissebb egyházszakadás megszüntetését”: feloldotta az ultrakonzervatív Szent X. Piusz Papi Testvérület négy püspökének kiközösítését. Az egyházfő döntésén sokan azért ütköztek meg, mert az egyik rehabilitált püspök nemrég holokauszttagadó kijelentései révén híresült el.

A dzsihád gyerekkatonái

„A Hamasz elleni izraeli büntetőakciónak a hírekben szereplő 1300-zal szemben 500-600 áldozata volt, nagy többségük 17 és 23 év közötti fiú, akiket szándékosan küldtek a halálba” – nyilatkozta az olasz Corriera Della Sera napilapnak egy, a gázai Sifah kórházban dolgozó palesztin orvos. Más forrásból is egyre több bizonyíték lát napvilágot arról, hogy a Hamasz tömegesen készít fel tizenéves, sőt ennél is fiatalabb gyerekeket a „mártírom­ságra”. Az internet segítségével megdöbbentő kép tárul fel a palesztin gyermekkatonák kiképzéséről.

HÁTTÉR

Drámai helyzet a devizaadósoknál

Ezrével veszítik el családok az otthonaikat, miközben a bankok tárgyalni sem hajlandók velük, a hivatalos szervek pedig gyakorlatilag tudomást sem vesznek a probléma létezéséről, pedig a kilátástalanság egyre gyakrabban kerget embereket öngyilkosságba.

Gáz-csőlátás

Az EU eddigi történetének legsúlyosabb energiakrízisét jelentette a három héten át húzódó orosz–ukrán gázvita.ŰJosé Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke szerint az EU nem engedheti meg, hogy a jövőben hasonló eset forduljon elő: „Az újévnek az ünneplésről kell szólnia, a gázkrízis nem válhat szilveszteri hagyománnyá.” Brüsszelben kiemelt téma az unió energiabiztonságának megteremtése és az orosz, illetve ukrán kapcsolatok kérdése. Az Európai Bizottság a lehetségesŰalternatívákrólŰés a szankciókról gondolkodik.

A hét eseményei

Fészekrakó: tömeges visszaélésNyomozást rendeltek el a miskolci Fészekrakó-ügyként kirobbant lakásvásárlási visszaélések ügyében. Egyelőre harminc esetet találtak, amelyben feltehetően csalással jutottak a Fészekrakó program 12-15 millió forintos támogatásához.Újabb adminisztrációs teherFebruár elsejétől magánszemélyenként és jogcímenként kell megadni, hogy a számított és levont járulékokból mennyit utalt át ténylegesen a munkáltató. A rendelkezés a feketegazdaság elleni küzdelem jegyében született.

Elveszett illúziók

Hatodik évét tölti Brüsszelben mint szocialista képviselő. Miért nem indul újra a júniusban esedékes európai parlamenti választásokon?

Nagylelkű szupergazdagok

A Slate című online napilap 1996-ban jelentette meg először hatvanas listáját azzal a céllal, hogy az amerikai karakter két egymásnak ellentmondó szemléletét – a bőke­zűséget és versenyszellemet – összefűzze. Célja eredendően az amerikai nemzet szupergazdagjai közötti verseny inspirálása volt oly módon, hogy azok ne csak a pénztermelésben, hanem annak szétosztásában is múlják felül egymást. Hogy a „kísérlet” sikerült, mi sem bizonyítja jobban, minthogy a gazdag réteg jótékonysági célú adakozása már tradícióvá vált az elmúlt több mint egy évtizedben.

Huszonöt nettó

Mindig itt köröz a mezőőr, és aki a magánerdőben gyűjti a fát, azt megbüntetik. A mezőőr hívja a rendőrt, a rendőr teszi a följelentést – ez ennek a módja. Ma is láttam egy roma házaspárt, fát szedegettek... Nyilván nem azért, mert ez a hobbijuk, hanem mert  fáztak – és gyerekeik is vannak. De hát mit tegyenek? Fagyjanak meg? – teszi fel a költői kérdést Marika, aki évek óta él egyedül hétvégi házában a Holt-Tisza partján.

12 ezerrel kevesebb magyar

Többen születtek és kevesebben haltak meg 2008 első 11 hónapjában, mint egy évvel korábban – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adataiból. A fogyás így is magasabb volt, mivel a népességvándorlást is figyelembe véve a lakosság 12 ezer fővel csökkent.

Kőbe vésett pályák

Egy hatéves, az iskola küszöbét először átlépő kisdiák sorsa előre meg van írva. Otthonról hozott szocializációs és fejlettségi előnyeit vagy éppen hátrányait ugyanis az iskola nemhogy csökkentené, hanem a 10. évfolyam végére a duplájára növeli. ŰA legesélytelenebbek gyűjtőhelyei a szakiskolák, ahová többnyire „maradék­elven” kerülnek a diákok, akiknek jelentős része a statisztikák szerint segélyen fog élni. Pedig egy jó szakmunkást a legkevésbé fenyeget a munkanélküliség, jövedelme pedig a diplomás béreket is meghaladhatja.

KÁVÉSZÜNET

Az arabok már a spájzban vannak

Az angol bajnokság küzdelmei legalább annyira a tárgyalóasztaloknál, mint a pályán zajlanak. A Premier Liga tétje nemcsak a nemzetközi kuparészvételt jelentő helyezések elnyerése, hanem késhegyre menő piaci vetélkedés is – különösen válság idején. A klubok szorult helyzetéből most elsősorban arab befektetők igyekeznek hasznot húzni. Legújabb kiszemeltjeik két igazi nagyágyú: a Liverpool és a Chelsea.

A morajló játék

Aki szeretne kipróbálni egy izgalmas és egyedi téli sportot, annak ajánljuk a Magyarországon még kevésbé ismert curlinget. A lassan ötszáz éves sportág most éli fénykorát!

Télen is jó bőrben

Sokan csak szépészeti okokból ápolják testüket. Pedig a bőrünk is egy fontos szerv, amely állandó törődést igényel: téli speciális védelméről szakemberekkel beszélgettünk.

Nincs a múltamban semmi, amit szégyellnem kellene

Oroszország legfontosabb embere kései gyerek volt. Szülei Leningrádban éltek, nagyon szerény körülmények között. Két fiukat veszítették el, mielőtt a kis Vologya 1952. október 7-én világra jött. Anyja titokban megkereszteltette őt, dacára annak, hogy akkoriban ez nem volt tanácsos. „A szüleim nagyon szerettek. Valószínűleg ez volt a legerősebb személyiségformáló tényező az életemben” – vallja az elnök a gyermekéveiről.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!