hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nincs a múltamban semmi, amit szégyellnem kellene
Vlagyimir Putyin, minden oroszok miniszterelnöke

2009. 01. 31.
Oroszország legfontosabb embere kései gyerek volt. Szülei Leningrádban éltek, nagyon szerény körülmények között. Két fiukat veszítették el, mielőtt a kis Vologya 1952. október 7-én világra jött. Anyja titokban megkereszteltette őt, dacára annak, hogy akkoriban ez nem volt tanácsos. „A szüleim nagyon szerettek. Valószínűleg ez volt a legerősebb személyiségformáló tényező az életemben” – vallja az elnök a gyermekéveiről.

Putyin Hruscsov, majd Brezsnyev uralma idején nőtt fel. Bár nem tartozott a kimagasló képességű tanulók közé, szorgalma, feljebbvalói iránti rendíthetetlen hűsége jó szolgálatot tett neki pályáján. Tanárai szerint mindig is aktív, nyitott gyerek volt, aki nagy akaraterővel rendelkezett. Sosem változtatott álláspontján, még akkor sem, ha tévedett. Igaza mellett a legvégsőkig kitartott. Nem ismerte a félelmet. Ha megtámadták, mindig visszavágott, attól függetlenül, milyen erős vagy milyen korú volt ellenfele. Beállt dzsúdózni is, s bár alacsony termete miatt eltanácsolták, végül fekete öves lett, 1976-ban pedig városi bajnok.

A sportnál csak karrierje volt fontosabb. Tizenhat esztendősen már tudta, hogy kém akar lenni. „Hasznos akartam lenni a hazám számára, bár tudtam, hogy a hírszerzői hivatás veszélyekkel jár. A kémfilmek mindig is nagyon nagy hatással voltak rám”– mondta később. Mivel a KGB-nél elvárás volt a diploma, Putyin 1975-ben jogi diplomával a zsebében lépett be a Szovjetunió hírhedt politikai rendőrségébe hírszerzőnek. Noha külföldön véghezvitt hőstettekről álmodozott, kizárólag egyszerű rutinfeladatokat kapott, tekintve, hogy munkáscsaládból, nem pedig a pártelitből származott. Putyin a Vörös Zászló Hírszerzési Intézetben olyan pszichológiai tréningen is részt vett, melyen megtanulta, hogyan kell irracionális emberekkel bánni úgy, hogy közben az ember épeszű maradjon. Ez nem hátrányos tudás az orosz politikai élet „őrültek házában” – írta róla a Newsweek 2000-ben.

1983-ban feleségül vette a kalinyingrádi Ludmillát. Úgy tűnik, szerető párost alkotnak, de ritkán látni a hölgyet férje oldalán. „A mi szokásaink eltérnek az amerikaiakétól. A feleségem nem áhítja a közéleti szereplést” – magyarázza Putyin. Két lánygyermekük van – az 1985-ben született Marja és az 1986-ban született Jekatyerina –, akiket 1997-ben Putyin maga mentett ki égő nyaralójukból.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!