hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2009. 03. 20. (XIII/12) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Netanjahu mindent megpróbál az egységkormányért

Nehezen megy a kormányalakítás Izraelben. Netanjahu megbízott kormányfő bízik abban, hogy nem kell a kormányalakításra adott határidőt két héttel meghosszabbíttatnia. A 28 nap vasárnap délután 15 órakor jár le, és ha addigra befejezi koalíciós tárgyalásait hétfő délután be is mutathatja kormányát a Knesszetben. Ez várhatóan jobboldali pártokból áll majd, ám a koalícióhoz baloldalról való csatlakozás útját nyitva hagyják.

Sólyom László útja és a megújult magyarellenesség

A márciusi államfői utazás váratlan időutazásba torkollott. Kicsit olyan volt minden, mint a kilencvenes évek elején: ekkor gyakorolták a román hatóságok a kekeckedés ama stílusát, amit Sólyom László látogatása kapcsán újra érzékelhettünk.

Ítéletre vár Josef F.

Minden vádpontban bűnösnek mondta magát a St. Pölten-i bíróságon az „amstetteni rém”. Josef Fritzl 24 éven át házuk pincéjébe szexrabszolgaként bezárva tartotta és vérfertőző viszonyra kényszerítette lányát, akit a tőle született hét gyermekből hárommal együtt a börtönként kiépített pincében tartott, a természetes fénytől és a levegőtől elzárva. Három másik gyereket magához vett, és 17 lépcsőfokkal feljebb, a családi házában nevelt. Egy újszülött hatnapos korában az ellátás hiánya miatt meghalt. Fritzl a holttestet a kályhában elégette.

Svindler listája

Bűnösnek vallotta magát Bernard Madoff, a banktörténelem legnagyobb tőzsdecsalója. A New York-i Nasdaq elektronikus tőzsde egykori igazgatójáról tavaly decemberben derült ki, hogy pénzügyi és befektetési tevékenysége évek óta valójában gondosan felépített piramisjáték. Madoff áldozatai között a pénzvilág legnagyobb cápái - köztük neves svájci bankok -, zsidó jótékonysági szervezetek, valamint Oscar- és Nobel-díjas hírességek találhatók, akik továbbra is döbbenten állnak a történtek előtt. Madoff 65 milliárd dollárt tüntetett el, így akár 150 év szabadságvesztést is kiszabhatnak rá.

Belföld

A „melegházasság” akár 2,4 milliárd forintba is kerülhet

Több módosító javaslattal folytatta az Országgyűlés emberi jogi bizottsága a kormány által előterjesztett, az azonos neműek viszonyát legitimizáló jogszabálytervezet napirendjének a tárgyalását. A KDNP által benyújtott indítványok a házasság intézményétől való megkülönböztetésre irányultak, míg Gusztos Péter (SZDSZ) és Donáth László (MSZP) közös módosító javaslatai – a magyar melegszervezeteket tömörítő Magyar Leszbikus, Meleg, Biszexuális, Transzszexuális Szövetség módosító indítványait tartalmazó beadványukban – az élettársi kapcsolat házassághoz történő további közelítését szolgálták.

Helyezkedések az MSZP-ben

Finiséhez érkezett a tisztújítás a szocialista pártban. Sorra születnek azok a forgató­könyvek, melyek szerint akár fordulat is történhet az MSZP felső vezetésében.

Mennyi kell a Fidesznek?

„Körülbelül húsz százalékkal kell több szavazatot szereznie a Fidesznek, mint az MSZP-nek, hogy kétharmados többséget tudjanak szerezni a parlamentben. A jelenlegi mérések szerint ez simán megvolna, ennek ellenére nagyon nehezen képzelhető el ez a forgatókönyv” – nyilatkozta a Heteknek Karácsony Gergely, a Medián kutatási igazgatója. Márciusban egyébként az intézet szerint a teljes népesség 43 százaléka szavazott volna a Fideszre és 16 százaléka az MSZP-re.

Besegítene Orbánnak Makovecz Imre

Egyelőre titkolózás övezi, néhány érdekelt mégis nyíltan beszél róla, hogy 25-30 civil szervezet közelíti álláspontját nemzeti kérdésekben Makovecz Imre antropozófus, építész kezdeményezésére. A platform célkitűzései között első helyen szerepel az Alkotmány módosítása és az ehhez szükséges kétharmados jobboldali többség hatalomba segítése.

A bűnözőnek van több joga vagy az áldozatnak?

„Az állam feladata olyan környezetet teremteni, hogy az embereknek ne legyen kedvük bűnözni. De amíg ezt a biztonságérzetét nem tudják kielégíteni, addig minden állampolgárnak joga van saját magát védeni” – nyilatkozta lapunknak Szepessy Zsolt, Monok polgármestere (kis képünkön), az általa útjára bocsátott népszavazási kezdeményezés kapcsán.

Ünneprontók

Még a tízóraiját is elvették az állami ünnepség helyszínére igyekvő bácsitól, aztán este rendőrtámadás áldozatává vált a Jobbik EP-listavezetője – ez a sarkított olvasata a március 15-ei történéseknek az egyik fél szerint. Az ellenoldal az elmúlt évek randalírozásait emlegeti a fokozott ellenőrzés indokaként.

Hit és értékek

Vita kíséri a pápa afrikai útját

Még el sem csitult a holokauszttagadó püspök rehabilitálása nyomán keletkezett vihar, máris újabb bírálatok érik a pápát. XVI. Benedek afrikai körútjának első állomása előtt arról beszélt, hogy az óvszerek terjesztése nem jelent megoldást az AIDS problémájára, amelynek első számú célpontja a fekete kontinens. A londoni The Times úgy véli, hogy a pápai kijelentés „döbbenetet váltott ki az AIDS ellen küzdők körében”, és még inkább megoszthatja a katolikus egyházat, amelyen belül számos témában vannak nézeteltérések a homoszexualitás és a cölibátus kérdésétől a holokauszt tagadásáig.

HÁTTÉR

Munkahelymegőrzés állami támogatással

A válság kihívásaira egyre több kis- és nagyvállalkozás reagál létszámleépítéssel. A folyamat visszaszorítására a kormányzat saját forrásaiból 16 milliárd forintot különített el. Az óriási érdeklődést jól mutatja, hogy a keret egyharmada már kimerült.

A válságmenedzser válaszol

Sorozatunk e heti cikkével is – olvasói kérdésekre adott válaszokon keresztül – a mikro-, kis- és középvállalatoknak kívánunk segítséget nyújtani. A feltett kérdésekre Noszkay Erzsébet, a Változás- és Válságmenedzserek Országos Egyesületének elnöke válaszol.

NINCS DE - interjú Geszti Péterrel

Becsületre méltó tett Geszti Pétertől, hogy most egy nagyszabású reklámkampánnyal igyekszik tükröt tárni elénk. A Médiaunió „nincs de” címmel futó, meghökkentő plakátjai és kisfilmjei azt demonstrálják, milyen életmód húzódik meg páratlanul rossz egészségügyi mutatóink mögött. A sokat szidott média most jó szelet fogott vitorláiba, s erejét, hatalmát egy jó ügy érdekében, profikkal, profi módon mutathatja be. Igyekszik rádöbbenteni arra: az egyén felelőssége óriási a saját egészségét, önbecsülését, testi-lelki állapotát illetően is.

Adócsomag – ikszedik változat

IMF-, EU-elvárások: kipipálva. Hazai gazdaság: zéró segítség. Elemzők szerint ez lehet tőmondatokban a summája a kormány legújabb adóelképzelésének. Sem a vállalkozók, sem a lakosság számára nem hoznak ugyanis érdemi segítséget.

7 másodperced van

„Weboptimalizálás: kis költséggel, célzottan, szinte meddő szórás nélkül, jól mérhetően elérni a potenciális vásárlóközönséget. Szerintem ez az, amivel mostanában igazán érdemes foglalkozni” – állítja Pongrácz Zoltán, a Weboptim Kft. tulajdonosa.

Brutalitás, vér és szex 3D-ben

A szeptember 11-ei drámai merényletsorozat elkövetői nem a „Hogyan repüljünk bele az ikertornyokba” néven futó játékokkal tréningeztek, hanem egy teljesen ártatlan repülőgép-szimulátorral. A múlt héten tizenöt embert lemészároló tizenhét éves német fiú szintén a kibertérben kalandozva tett szert a tömegmészárlás érzetét nyújtó élményekre. Bár indítékaik eltérőek voltak, a tapasztalatok mindkét esetben átültethetőek voltak a való életbe.

A mamahotel lakói

„Szeretem a pókert, közben a dupla whiskyt. Rendszeresen gyúrok, bicajozok és motorozok” – mondja magáról Zoltán. A kisportolt testű, 34 éves fiatalember amúgy fejlesztőmérnök egy multinacionális vállalatnál. Otthon él a szüleivel, még nem gondol a családalapításra. Egyébként sem ér rá foglalkozni vele, hiszen sokszor 12 órát dolgozik naponta, a szakmai kihívások erősen lekötik, nem vágyik más életfeladatokra. Örök kamasz: melózik, bulizik, és megelégszik az átmeneti kapcsolatokkal.

Bacsó nagy dobása

Több mint 30 filmet rendezett, és csaknem ugyanennyiben közreműködött: nemcsak oktatta, hanem aktív részese volt az elmúlt ötven év magyar filmtörténetének. Ezen kívül számos dalszöveget írt és több pesti mondás is tőle származik. A múlt héten 81 éves korában elhunyt Bacsó Péter neve mégis az 1969-ben készült A tanú című film kapcsán ismert leginkább – nemcsak itthon, külföldön is. A mozi – amit sokan az egyik legjobb magyar filmnek tartanak – a Rákosi-korszakot állítja pellengérre, a kópia története és rendezőjének rendszerváltás előtti pályája ugyanakkor a Kádár-éra ellentmondásos kulisszatitkaiba enged bepillantást.

KÁVÉSZÜNET

Mi újság, Gera Zoli?

Kevés játéklehetőséget kap új csapatában Gera Zoltán. A WBA-val megszerzett bajnoki címe után a nyáron a londoni Fulham csapatához igazoló Gera november óta mindösszesen négy bajnoki mérkőzésen kapott bizalmat kezdőként mes­terétől, Roy Hodgsontól. A magyar támadó kitartása azonban töretlen, ami jó jel lehet a sorsdöntő világbajnoki selejtezők előtt álló magyar válogatott számára.

Brokkolival a rák ellen

A daganatos betegség egyharmada tudatos táplálkozással, a fizikai aktivitás növelésével, az egészséges testsúly megtartásával megelőzhető lenne. Óvakodni kell a sós élelmiszerektől, a sok zsiradéktól, a füstölt és a pácolt ételektől. A megelőzésben jótékony hatású a kínai zöld tea, a brokkoli, a fokhagyma és a cékla.

Egyre válogatósabbak vagyunk

A ma emberének egy maradandó alkotása biztosan lesz: ez az a szeméthegy, amit maga után hagy. Ugyanis a műanyagok több ezer év alatt bomlanak le, az üveghulladék pedig örökéletű. A saját hulladékhegyünk csökkentése érdekében több mindent tehetünk, például elindíthatjuk azt az újrahasznosítás felé vezető úton, amire egyre több lehetőségünk nyílik.

Az álhír új ruhája

„Helló Mindenki! Az Ericsson promóciós laptopokat osztogat, hogy növeljék a márkaismertséget, eladást. Ha részt akarsz venni a promócióban, 8 embernek kell ezt az üzenetet elküldeni, és egy Ericsson T18 Laptop üti a markod. Ha 20 embernek küldöd el az e-mailt, a jutalmad egy Ericsson R320 Laptop lesz. Ne feledd a küldött e-mail másolatába betenni az anna.swelung @ericsson.com e-mail címet."

Út a pokolba

Az ausztrál AC/DC 200 millió eladott lemezével minden idők egyik legsikeresebb együttesévé lépett elő Malcolm Young „másodhegedűs” és pénzügyi agytröszt jóvoltából. 35 éves pályafutásuk során súlyos árat fizettek azért, hogy a tini lázadó glam rock bandából a sátánizmussal kacérkodó heavy metal sztárzenekarrá váljanak.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!