hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mennyi kell a Fidesznek?

2009. 03. 20.
„Körülbelül húsz százalékkal kell több szavazatot szereznie a Fidesznek, mint az MSZP-nek, hogy kétharmados többséget tudjanak szerezni a parlamentben. A jelenlegi mérések szerint ez simán megvolna, ennek ellenére nagyon nehezen képzelhető el ez a forgatókönyv” – nyilatkozta a Heteknek Karácsony Gergely, a Medián kutatási igazgatója. Márciusban egyébként az intézet szerint a teljes népesség 43 százaléka szavazott volna a Fideszre és 16 százaléka az MSZP-re.

A bizonytalanság oka az a tapasztalat, hogy a polgárok a választások közötti időszakban lényegesen másként vélekednek a pártszimpátiájukról, mint a választások idején. A szavazás közeledésekor az eltérések kisimulnak, így fordulhatott elő, hogy 2002-ben és 2006-ban is csak pár százalékos győzelmet ért el az MSZP, noha az előző hónapokban jóval jelentősebb különbséget mértek a kutatók a két nagypárt között. Jellemzően inkább a Fidesz vezetett. „Éles helyzetben már 5 százalékos győzelem is óriásinak számít, nemhogy 20 százalékos, ezért nehéz elképzelni, hogy a jelenleg mért pártszimpátiák szerint szavaznak majd a magyarok az országgyűlési választásokon" - vélekedett Karácsony Gergely.

A Medián igazgatója szerint azt sem lehet kiszámítani, hogy az MSZP, illetve a kispártok, az SZDSZ és az MDF milyen stratégiát alakítanak ki. „Az MSZP akár miniszterelnököt is cserélhet, ami növelheti a népszerűségét, vagy ahogy egyre többen szorgalmazzák, szavazatmaximálási okokból összefoghat az MSZP az SZDSZ-szel és az MDF-fel, miként Olaszországban a baloldal az Olajfa-kampány idején. Ezek rögtön megváltoztatják a forgatókönyveket" - tette hozzá Karácsony, aki szerint az európai parlamenti választások fordulatot hozhatnak a pártok stratégiájában, mivel akkor mindegyik párt­elit „letesztelheti", hogy hol is állnak valójában, mekkora szavazótábort képesek mozgatni.

A Medián egyébként azt is vizsgálta, hogy mi kellene a Fidesz kétharmados győzelméhez, és arra a megállapításra jutott, hogy a jelenlegi rendszerben a Fidesznek legalább 20 százalékpontot kellene rávernie az MSZP-re ahhoz, hogy egyedül is meglegyen a kétharmados többsége. Az elmúlt egy évben a Medián adatai szerint 30 százalékpont vagy annál is több volt a Fidesz-előny.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!