hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Besegítene Orbánnak Makovecz Imre
Kétharmadot a jobboldalnak

2009. 03. 20.
Egyelőre titkolózás övezi, néhány érdekelt mégis nyíltan beszél róla, hogy 25-30 civil szervezet közelíti álláspontját nemzeti kérdésekben Makovecz Imre antropozófus, építész kezdeményezésére. A platform célkitűzései között első helyen szerepel az Alkotmány módosítása és az ehhez szükséges kétharmados jobboldali többség hatalomba segítése.

„Egyelőre nem mondhatok semmit, de egy hónapon belül biztos kialakul a dolog. Isten áldja" - hárította el megkeresésünket Makovecz Imre megannyi szakmai díj méltó birtokosa, akit egy ideje komolyan nyugtalanít a nemzethalál gondolata. Az organikus építészet hazai doenje, aki régóta ünnepelt sztár a jobboldali megmozdulásokon, most úgy érzi, egy akolba kell terelnie a sokfejű nemzeti kezdeményezéseket, hogy egységes erőt tudjanak felmutatni. Céljaik között szerepel többek között az előrehozott választások elérése, hogy aztán egy „nemzeti érdeket képviselő, lehetőleg kétharmados többség" vegye át a stafétát Gyurcsányéktól. Ha ez megvan, akkor már csak a „nemzet hosszú távú érdekeit megfogalmazó, képviselő, a mindenkori kormányra kontrollt gyakorló társadalmi erőt" kell létrehozni és nem utolsósorban fenntartani. E civil tömb közjogi szerepét alkotmányosan is bebiztosítanák abban az új alaptörvényben, mellyel az általuk kommunista örökségnek titulált mostanit váltanák ki.

Az építészguru körébe meghívottak között egyebek mellett olyan szervezetek is szerepelnek, mint a házigazda elnökletével működő Magyarországért Egyesület, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete, a Polgári Körök Országos Szövetsége, a Hende Csaba-féle Szövetség a Nemzetért Alapítvány, az Élőlánc Magyarországért, a MAGOSZ, az állítólag 50 ezer tagot számláló Munkástanácsok Országos Szövetsége; de hivatalos a Fidesz civil kapcsolatokért felelős egyik koordinátora és Fritz Tamás politológus is. Közülük többen a „nem kívánok nyilatkozni" formulával vették elejét lapunk puhatolózásainak, és akadtak olyanok is, akik névtelenséget kérve nemes egyszerűséggel komolytalan értelmiségi párbeszédnek titulálták a körvonalazódó törekvéseket.

Nem így Bencze Izabella a Független Jogász Fórumtól, aki egykor a szovjet csapatkivonások vezető jogásza volt, és a Kincstári Vagyoni Igazgatóságnál vezérigazgató-helyetteskedett az Orbán-kormány idején. Szerinte a nemzeti gondolkodású civil oldal egymásra találásáról van szó, amire az elmúlt hatvan évben azért nem volt komoly esély, mert a regnáló kormányok olyan virtuális teret hoztak létre, amelyben nem a természetes emberi erők és értékek játszanak szerepet, hanem bizonyos hatalmak által manipulált viszonyok. Az ügyvédnő úgy érzi, a legnehezebb dolog visszaadni az emberek hitét abban, hogy ők maguk határozhatják meg sorsukat. Márpedig a civil társadalom teljes összefogása nélkül nem lehet leszámolni az állampárt árnyaival. Megítélésük szerint az állam szembefordult nemzetével, amely létrehozta, így a hatalom feletti civil kontroll igénye sokkal erősebb a társadalomban, mint korábban. A Független Jogász Fórum már dolgozik is egy új alkotmánytervezeten, mondván: Európában már csak nálunk van kommunista alkotmány. Olyan alaptörvény kell - vallja Bencze Ilona -, amely a demokratikus jogok közvetlen gyakorlására nemcsak a jelenleg is rendelkezésünkre álló eszközöket biztosítja (népszavazás, népi kezdeményezés, sztrájk, egyesülési jog, tüntetés), hanem olyanokat is, mint a közvetlen elnökválasztás, a képviselők visszahívásának lehetősége vagy a parlament feloszlatása.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!