hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2009. 07. 03. (XIII/27) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Sarkozy kontra Lieberman

„Ki kéne rúgnia Liebermant” – mondta a múlt héten egy magánbeszélgetés keretében Nicolas Sarkozy francia elnök Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnöknek Párizsban, aki – miután a beszélgetés tartalma napvilágra került – védelmébe vette az ultranacionalista kirohanásairól ismert külügyminiszterét.

Auschwitzi határok

Obama közel-keleti kurzusváltásával egyre feszültebbek az izraeli–amerikai kapcsolatok. A nézeteltérések az 1967-ben elfoglalt területeken létesített zsidó városok és falvak, különösen Jeruzsálem kérdésében összpontosulnak. Obama közeledni kíván a muszlim arab országokhoz, amint azt kairói beszédében kifejtette, ezzel viszont óhatatlan távolodik Izraeltől, Amerika legfontosabb közel-keleti szövetségesétől. Obama ultimátumával Izrael magára maradt.

Folytatódnak a lelepleződések Amerikában

Előbb napokra eltűnt családja, stábja és politikustársai elől, majd a nyilvánosság előtt beismerte hűtlenségét egy republikánus politikus az Egyesült Államokban. Mark Sanford dél-karolinai kormányzó egy argentin nővel tartott fenn kapcsolatot. Bocsánatot kért családjától és a választóitól, de közeli tanácsadóira hivatkozva megerősítette, hogy kormányzói székét egyelőre nem adja fel. Bár az amerikai közvélemény több hasonló esettel találkozott az elmúlt években, Sanford ügye mégis nagy megütközést váltott ki.

Csúcs Irán árnyékában

Július 6-án hivatalos látogatásra Moszkvába utazik Barack Obama, akinek bőven lesz mit megvitatnia Dmitrij Medvegyevvel. A kompromisszumok megtalálásában segíthet azonos végzettségük (mindketten jogászok), és az, hogy lényegében azonos nemzedékhez tartoznak (az amerikai elnök 48 éves, orosz kollégája 44).

Belföld

Köztünk élő rémek

Szomszédai csendes, tisztelettudó fiatalemberként ismerték P. Józsefet, aki tavaly no­vemberben Kiskunlacházán megerőszakolta, majd megfojtotta a tizennégy éves Horák Nórát. A gyilkosságot követő demonstráción a település polgármestere kijelentette: elég volt a roma erőszakból. Répás József nem kért bocsánatot kijelentéséért, annak ellenére sem, hogy kiderült, az elkövető nem roma volt. Sőt, meggyőződése, hogy a gyilkosnak társai is lehettek – akár romák is.

Búbánatvölgyi végállomás?

Meggyes Tamás, Esztergom polgármestere az elmúlt években számtalan kőkemény politikai támadást túlélt, és – nem alaptalanul – a Fidesz egyik nagyreményű politikusaként tartották számon. Mindez könnyen szertefoszolhat, mivel a napokban a vele válófélben levő felesége állt a nagy nyilvánosság elé azzal, hogy férje megcsalta és megverte. Az asszony Orbán Viktortól is segítséget kért, aki éppen idén vett át díszpolgári címet Esztergom városától.

Baka terhe

Baka Andrásnak feudális és antidemokratikus szisztémák feltörésével kell kezdenie munkáját Fleck Zoltán szerint. A jogszociológus kutató még megmenthetőnek tartja a bíróságok tekintélyét, de ehhez egy emberarcú és „felhasználóbarát" struktúrának kellene létrejönnie, amely nem ül hosszú évekig az ügyeken, és minden tekintetben átlátható az állampolgárok számára.

UD-ügy: továbbra is homályban az árnyék-titkosszolgálat

Annak ellenére, hogy az ősszel nyilvánosságra került telefonbeszélgetés szerint az UD Zrt. éppen Dávid Ibolya megfigyelésére kapott megbízást, mintegy kilenc hónappal a botrány kirobbanása óta semmit nem tudni az akkor fejét feldugó, polipként emlegetett árnyék-titkosszolgálatról – ám az MDF elnökéből (és Herényi Károlyból) gyanúsított lehet. Ilyen minőségben egyelőre csak Szilvásy Györgyöt, a Nemzetbiztonsági Hivatalt (NBH) felügyelő egykori kancelláriaminisztert hallgatta ki az ügyészség. ő a fideszes feljelentők szerint jogtalanul sokszorosította és osztotta szét a Nemzetbiztonsági Bizottság tagjainak az UD Zrt. ügyvezetőjének Demeter Ervinnel és Kövér Lászlóval folytatott telefonbeszélgetését.

Hit és értékek

Pert nyert a Jézusban hívő zsidó pék

Hétfőn az Izraeli Legfelsőbb Bíróságon pert nyert egy Jézus Krisztusban hívő zsidó hölgy a Legfelsőbb Rabbinátussal szemben. Bár a bírósági döntés ismételten lángra lobbanthatja a két nevezett szervezet – s így az állam és a vallás – közötti ellenségeskedést, mégis megoldás felé terelheti a messiáshívő zsidók és az ortodoxok közt fennálló többi peres ügy kimenetelét.

HÁTTÉR

Helyreigazítás

A Hetek 2009. június 12-ei számában és az újság internetes változatában „őszöd után szabadon” című cikkünkben valótlanul állítottuk, hogy Kóka János bármely off-shore ügyben érintett, így miniszterként legális adókerülő lett volna. Azt a valós tényt, hogy Kóka János egy magyarországi gazdasági társaságon, a Rumed 2000 Kft.-n keresztül kisebbségi tulajdonos volt az Elender Kft.-ben – és e cég eladásra került –, abban a hamis színben tüntettük fel, mintha a vételár Rumed 2000 Kft.-re eső része is ciprusi off-shore céghez folyt volna be. A valóságban az Elender Kft.-ben a Rumed 2000 Kft. tulajdonát képező üzletrész vételára a Rumed 2000 Kft.-hez került, amelynek semmiféle off-shore céghez nincs köze.

Nincs apelláta!

A héten elfogadta az Ország-gyűlés a 2010-es adócsomagot, megszorító intézkedéseivel együtt. A javaslatokban szerepelt többek között az is, hogy 2010-től az iparűzési adót ne a helyi önkormányzatok szedjék be, hanem az APEH.

Madoff ülni fog

150 év börtönbüntetésre ítélték első fokon Bernard Madoffot, az eddig ismert legnagyobb tőzsdei csalás kiagyalóját és működtetőjét. A hét elején meg­hozott döntés hatására a főként károsultakkal zsúfolásig megtelt tárgyalóteremben örömujjongás és tapsvihar tört ki – tudósított a BBC.

Nem gond, ha roma, csak értsen hozzá

„Bogdán Jánosnak és Csovcsics Erikának köszönhetem, hogy nem lett belőlem árokszélen kapálgató munkanélküli.” „Én a kaposvári cigánytelepről indultam, és most a jogon tanulok, ügyész akarok lenni. Ezt a Gandhinak és Csovcsics Erikának köszönhetem.” Ilyen és ehhez hasonló nyilatkozatokat lehet olvasni a pécsi cigány nemzetiségi Gandhi Gimnázium egykori és jelenlegi diákjaitól az intézmény működtetése körül kialakult feszültségek kapcsán. Az iskolát fenntartó Gandhi Közalapítvány Várnai Márton vezetésével januárban felállt új közgyűlése a tantestület támogatása ellenére nem hosszabbította meg az intézmény igazgatónőjének megbízását. Az alapító-igazgató Bogdán János tíz évvel ezelőtti tragikus halála óta az iskolát vezető Csovcsics Erika mellett nemcsak a diákok, hanem a tantestület tagjai és a szülők is demonstráltak. Időközben az alapítvány létrehozói visszahívták az igazgatónőt leváltó kuratóriumot, így könnyen lehet, hogy a történet a bíróságon folytatódik.

Világmárkát épített a magyar cipőkészítő

Miben különbözik egy kézzel készített, egyedi gyártású cipő a konfekciós termékektől? „Mindenben - állítja Mrsan Marcell, a Koronya Cipő alapítója. Nem is az a kérdés, miben különböznek egymástól, hanem az, hogy miben hasonlítanak"- teszi hozzá. A közös vonás: mindkettőt cipőnek nevezik. A különbség pedig ahhoz hasonlatos, mint amikor az ember átül egy átlagautóból egy Bentleybe: „Nahát! Ilyen is lehet egy autó?"

Vesével törlesztett adósság

Ukrajnában a rendőrség leleplezett egy emberkereskedelemmel és gyermekek szerveinek eladásával foglalkozó bűnözői csoportot. A rendőrség akkor tudott lecsapni, amikor egy tízéves kisfiút mint „makkegészséges árut” próbáltak eladni az álvevőknek, akik a valóságban az Ukrán Biztonsági Szolgálat emberei voltak. Nem csak a szervek iránti kereslet nő világszerte: egyre többen kínálják megvételre testük „nélkülözhető alkatrészeit”, mondván, egy vesével lehet még élni, de élelem nélkül nem.

Válságtaktikák

Álmai utazásához csak a repülőjegyre telik? Angolul tanulna, de nem futja rá? Mit szólna egy cserenyaraláshoz, mondjuk Új-Zélandon? És ha versenyeznének Önért a szakemberek? Spanyolországban négymillió munkanélküli van, ez a lakosság 10 százalékát teszi ki, és ezen felül még ezrek felett lóg a leépítés Damoklesz kardja. Ebben a helyzetben a társadalomban a szolidaritásnak modern formái jelentek meg. Úgy is mondhatnánk, Nyugat-Európában éledt újjá a KGST, de ez, a régivel ellentétben, nem a Moszkvics-slusszkulcsról szól, hanem civil kezdeményezésekben ölt testet, és alulról építkezik.

A jég hátán is

„Hamarosan mindannyian farmerek lesztek, és nekem is érdemes ezt tennem.” Az idézet Jim Rogers milliárdos befektetőtől és piacgazdasági elemzőtől származik, aki szerint az elkövetkező húsz év legígéretesebb ágazata a mezőgazdaság lesz, az eddig több évtizeden át „regnáló” pénzügyi szektor helyett. Ezt látszik alátámasztani az is, hogy a világ több részén valóságos termőföld-felvásárlási láz tört ki (lásd keretes cikkünk), valamint az is, hogy sok helyen akár egyéni szintre lebontva is – „segíts magadon” jelszóval – az önellátó gazdálkodás éli újra reneszánszát.

A Jackson-hatás

Erdélyi „Superman” Zsolt, DJ

KÁVÉSZÜNET

Pörög a játékosbiznisz

A tavalyit is felülmúlja idén az európai játékosmozgás. Az elmúlt szezon nagy csalódottjai és ambiciózus csapatai nem sajnálják a pénzt új igazolásokra, így számtalan játékos vált csapatot az idén a nagyobb kihívás vagy a jobb megélhetés reményében. A nagy dobás már megtörtént azzal, hogy Kakát és C. Ronaldót a Real Madrid rekordáron megvette, de ez nem jelenti azt, hogy ne nyúlna többek között akár a Madrid is még mélyen a zsebbe további erősítésekért.

Fedezd fel a Tiszát!

„Ki a Tisza vizét issza, vágyik annak szíve vissza…” – tartja a mondás, és valóban, ha valaki ellátogat egyszer erre a tájra, utána szívesen tér vissza máskor is. A mondás hitelességét igazolja, hogy nagy költőink közül Petőfi Sándort és Juhász Gyulát is megérintette a folyó egyedülálló hangulata. Itt született számos vers is (A Tisza, Tiszai csönd, A kis Tisza hídján). Hazánk egyik legszebb része még felfedezésre vár.

Itthon maradunk - Idei turistatrendek

Vélhetően számos család nyaralása egyszerűsödik le a gyermekek táboroztatására azt követően, hogy a parlament hétfőn elfogadta az új adócsomagot, s benne a belföldi turizmus motorjának számító üdülési csekkek 25 százalékos megadóztatását is. Az eddig adómentesen adható munkáltatói juttatással széles tömegek éltek, akik a hazai idegenforgalom nagyobbik részét kitevő belföldi turizmus bázisát alkották. Úgy tűnik, az időjárással, gazdasági válsággal és influenzajárvánnyal sújtott idei szezont is az üdülési csekkek fogják megmenteni.

Variációk vakációra

A kéthetes családi nyaralás már a múlté. A középosztálybeli szülők is inkább csak a gyerekeknek tudnak biztosítani üdülést a táborok révén, míg a család nem - vagy maximum egy hosszított hétvégén - szervez közös pihenést. Felértékelődött a táborok jelen­tősége, hiszen mi mást lehet kezdeni egy gyerekkel tizenegy héten át?
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!