hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Válságtaktikák
Találékonyság és szolidaritás a nehéz időkben

Álmai utazásához csak a repülőjegyre telik? Angolul tanulna, de nem futja rá? Mit szólna egy cserenyaraláshoz, mondjuk Új-Zélandon? És ha versenyeznének Önért a szakemberek? Spanyolországban négymillió munkanélküli van, ez a lakosság 10 százalékát teszi ki, és ezen felül még ezrek felett lóg a leépítés Damoklesz kardja. Ebben a helyzetben a társadalomban a szolidaritásnak modern formái jelentek meg. Úgy is mondhatnánk, Nyugat-Európában éledt újjá a KGST, de ez, a régivel ellentétben, nem a Moszkvics-slusszkulcsról szól, hanem civil kezdeményezésekben ölt testet, és alulról építkezik.

Kölcsön bank nélkül

A spanyol Elmundo.es összeállítása szerint a Comunitae.com révén ibér földön is megjelentek a legfeljebb 15 ezer euró értékig felvehető, a banki hitelekénél sokkal alacsonyabb kamatú person to person (személytől személynek) kölcsönök, amelyekből a bankok kimaradnak. Mégis vannak azonban biztonsági garanciái, mert egy hitelező pénze több kölcsönben is részt vesz, az igénylő hitelképességi vizsgálaton esik át, a felek szabályos szerződést kötnek, a cég pedig felügyeli a törlesztést, és szükség esetén jogilag beavatkozik.

Németország első privát kölcsön­intézménye, a Smava ugyanezen az elven működik. Az intézmény honlapján elhelyezett ügyfélvisszajelzések szerint annyira hatékony, hogy a jelentkezők akár egy nap alatt megkaphatják a kért összeget. Az egyik ügyfél a „kölcsönök Ebay-ének" nevezte az intézményt, amelynek működése a szigorú német Bankfelügyelet (BAFIN) minden elvárásának is maradéktalanul megfelel. Ezt a biztonságos működést a főként online pénzügyi szolgáltatásokra specializálódott BIW (Befektetési és Értékpapír Bank Rt., azaz Bank für Investments und Wertpapiere AG) bevonása is garantálja.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetéssel vagy belépéssel tudja elérni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!