hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Vesével törlesztett adósság
Világszerte hódít az illegális szervkereskedelem

2009. 07. 04.
Ukrajnában a rendőrség leleplezett egy emberkereskedelemmel és gyermekek szerveinek eladásával foglalkozó bűnözői csoportot. A rendőrség akkor tudott lecsapni, amikor egy tízéves kisfiút mint „makkegészséges árut” próbáltak eladni az álvevőknek, akik a valóságban az Ukrán Biztonsági Szolgálat emberei voltak. Nem csak a szervek iránti kereslet nő világszerte: egyre többen kínálják megvételre testük „nélkülözhető alkatrészeit”, mondván, egy vesével lehet még élni, de élelem nélkül nem.

Egyes országokban, például Indiában egész falvak léteznek, ahol szinte minden felnőtt magán viseli valamilyen orvosi beavatkozás nyomát. Ezek az emberek gyakran csupán néhány évvel élik túl a műtéteket, és a kézhez kapott pénz – amely töredéke a végső árnak, hiszen a közvetítők is leveszik saját részüket – éppen csak néhány hónapra oldja meg a gondokat. Japánban vallási okokból tiltott a szervátültetés, ezért sokan külföldre, Srí Lankára, Bangladesbe utaznak, mert ezt viszont már nem tiltja semmilyen szabály, ezért ezekben az országokban gombamód szaporodnak az ezzel foglalkozó klinikák. Spanyolországban, ahol egyébként is a legmagasabb az évente legálisan elvégzett transzplantációk száma, az interneten egyre többen ajánlják fel tizenötezertől egymillió euróig terjedő áron valamely szervüket. A nyugati piac egyre kegyetlenebb, sokaknak már nem elég, hogy soron kívül megkapják az életben maradásukhoz szükséges vesét, májat, de abban is válogatnak, hogy az kitől, mely rasszhoz tartozó embertől származhat.

Nincs kivétel

Szerbiában oknyomozó újságírók több klinikát találtak, ahol illegális beavatkozásokat végeznek, és több tízezer euróért cserébe új szervet kaphatnak a pénzzel rendelkező betegek. Hasonló hírek érkeznek Ukrajnából is, ahol több orvos balesetben elhunyt emberek veséjét és máját értékesítette, de lassacskán nem szükséges ilyen módszerekhez folyamodni, mert az eladósodott emberek önként ajánlkoznak fel a kockázatos műtétekre húsz- és százezer euró közötti összegért.
Romániában sem jobb a helyzet, érdekes módon a kórházak transzplantációra várókat tartalmazó listáján egyre több külföldi név jelenik meg. Egyes információk szerint az országban bevett szokás biztosítást kötni olyan haldoklókra, akiknek vannak egészséges szerveik és azok ellenértékéhez ily módon kvázi legalizált formában jutnak hozzá a hozzátartozók. Az ügyek sora sajnos még hosszan folytatható lenne, az ENSZ bűnmeg­előzési osztályának vezetője szerint „szinte egyetlen ország sem kivétel”.
Magyarországon is több olyan hirdetés jelent már meg az interneten, amelyben kétségbeesett családanyák próbáltak ilyen módon anyagilag egyenesbe jönni. Volt olyan hölgy, aki az Egészségügyi Minisztériumnak is írt levelet, ahonnan válaszként felvilágosították, hogy ezzel hazánkban bűncselekményt követ el, de eljárást nem indítottak ellene, hiszen üzlet nem jött létre.
Persze nem jut minden ügy a hatóságok elé. Lapunk munkatársa személyesen beszélt olyan amerikai állampolgárságú, de a rendszerváltás után Magyarországon letelepedett férfival, aki kétes üzleti vállalkozásába belebukva menekülni kényszerült a hitelezői elől. Nem járt szerencsével, egy főként illegális tevékenységekből vagyont szerzett vállalkozó elfogta, és felajánlották, hogy rendezze az ügyet: az egyik veséje éppen fedezi az adósságait. A harmincas éveiben járó férfi belement az alkuba, és egy, a Bermuda háromszögben található magánklinikán el is távolították belőle azt.
Természetesen a szervátültetések elsősorban nem az illegális kereskedelemről szólnak. Az elmúlt negyven évben világszerte az orvosok már több mint 300 ezer vese-, 25 ezer máj-, 25 ezer szív-, 5 ezer hasnyálmirigy-, 2 ezer tüdő- és 1400 kombinált tüdő- és szívátültetést végeztek el, megmentve ezzel számtalan ember életét. Magyarországon az úgynevezett vélelmezett hozzájárulás elve van érvényben, ami azt jelenti, hogy amennyiben valaki életében nem rendelkezik arról, hogy megtiltja halála után a szervei kivételét, azok szabadon felhasználhatóak. Erre azonban gyakran nem kerül sor, mert a családtagok nem járulnak hozzá, vagy egyszerűen nincs értelme a kivételnek, mert egy-egy szerv beültetésére korlátozott idő áll rendelkezésre, és a hiányzó infrastrukturális feltételek miatt az el sem juttatható a megfelelő helyre.
Erre a szakma egy része az Euro-transplant nemzetközi szervezethez való csatlakozást tartotta megoldásnak, köztük volt a kormány által 2001-ben alapított Hungarotransplant Kht. is, amely ellen a Nemzeti Nyomozóiroda szervkereskedelem gyanúja miatt nyomozást is folytatott. A vádak szerint külföldi orvosok érkeztek hazánkba, akik ellenérték fejében szerveket vittek ki az országból. A Nemzeti Nyomozóiroda Heteknek adott tájékoztatása szerint az ismeretlen tettes ellen folytatott nyomozást 2009 áprilisában bűncselekmény hiányában megszüntették.
Az ORFK szóvivője lapunknak elmondta, hogy Magyarországon szervkereskedelem miatt utoljára 2006-ban folytattak nyomozást, akkor is egyetlenegy esetben. Az interneten terjedő e-mailek, melyben jószándékú ismerőseink figyelmeztetnek bevásárlóközpontokban, illetve forgalmas belvárosi utcákon áldozatokat szedő szervkereskedő bandákra, a rendőrség véleménye szerint a komolytalan kategóriába tartoznak.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!