hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Búbánatvölgyi végállomás?
Felesége törheti derékba a „Terminátor” karrierjét

2009. 07. 04.
Meggyes Tamás, Esztergom polgármestere az elmúlt években számtalan kőkemény politikai támadást túlélt, és – nem alaptalanul – a Fidesz egyik nagyreményű politikusaként tartották számon. Mindez könnyen szertefoszolhat, mivel a napokban a vele válófélben levő felesége állt a nagy nyilvánosság elé azzal, hogy férje megcsalta és megverte. Az asszony Orbán Viktortól is segítséget kért, aki éppen idén vett át díszpolgári címet Esztergom városától.

Meggyes Tamásnak a 2000-es év aranybetűs ünnep lehetett ez idáig. Ugyanis ebben az évben nemcsak a hagyományosan konzervatív Esztergom polgármesteri székét nyerte el, hanem feleségül vette Kui Rózsát, addigi barátnőjét. Mindketten egy sikertelen házasság után voltak, úgy tűnt, hogy újra kezdhetik a családépítést, szép pár lesznek, s nagyszerű évek elé néznek.
Az amúgy gimnáziumi érettségivel rendelkező polgármester városvezetőként is sikeres karriert kezdett, nevéhez köthető  – magyar és szlovák közös állami, illetve uniós beruházással – a Mária Valéria híd újjáépítése, az Orbán-kormány támogatásával megkezdett Aquasziget nevű élményfürdő felépítése a Prímás-szigeten és egy sor városrész felújítása. Navracsics Tibor az egyik kongresszusi beszédében a fideszes önkormányzati sikerek felsorolásánál úgy fogalmazott: „Meggyes Tamás megalapította a Szent Miklós Alapot, létrehozta ezzel azt a konstrukciót, aminek egy halvány és meglehetősen gyenge utánzata a babakötvény-program a kormány részéről.” Ismerősökkel és fideszes politikusokkal beszélve egy ambiciózus, tehetséges és olvasott politikus képe rajzolódott ki. 
Ráadásul számtalan politikai támadást, a helyi jegyzővel való összeveszést, rágalmazási ügyeket és tüntetést (például a Szent István Gimnázium igazgatójának vitatott leváltása miatt) átvészelt a polgármester, akiről a kritikusai az esztergomi blogokban meglehetősen autoriter, olykor diktatórikus vezető képét festik. Tavaly egy ellenségévé vált vállalkozó megpróbálta felgyújtatni a Búbánatvölgyben épült, amúgy rendkívül exkluzív házát, valamint az otthona előtt parkoló szolgálati autóját. A Fidesz többek között az esztergomi városvezető ügye miatt sajtótájékoztatót tartott, melyen sérelmezték, hogy egyre több támadás éri az ellenzéki politikusokat. Szóval Meggyes, mint egy Terminátor, túlélt minden rohamot.
Az elmúlt hetekben viszont felesége állt a nagy nyilvánosság elé azzal, hogy férje milyen valójában. Az asszony nyilatkozataiból úgy tűnik, hogy a polgármester ezt a skandalumot is elkerülhette volna, ha a közös gyermekeiket (egy három- és egy ötéves kisgyermeket) nem akarta volna „elvenni” az édesanyjuktól, illetve – a neje állítása szerint – a vagyonmegosztást nem olyan alapon képzelte volna el, hogy a közös vagyonból pár millió forinttal kikerült volna a feleség. Kui Rózsa ugyanis az egyik helyi, az önkormányzattól független, állítólag inkább jobboldali érzelmű internetes portálnak (szeretgom.hu) elmondta, hogy miért költözött el a férjétől: többek között azért, mert elfogadhatatlannak tartotta a polgármester életvitelét, felháborította, hogy férje egy beosztottjával nyíltan megcsalta őt.
Kui Rózsa azt állította, hogy több fültanú előtt a férje félistennek nevezte magát, és miközben egy sajtótájékoztatón a családi értékekről beszélt, addig előtte pár órával telefonban mondta el minden árulónak a feleségét. Az asszony nyilatkozatából egy kettős személyiségű férfi képe rajzolódik ki, aki általában intelligens és kedves, máskor viszont agresszív és erőszakos. Az internetre egy olyan jegyzőkönyv is felkerült, mely szerint Meggyes Tamás 1999-ben – tehát egy évvel házasságkötésük előtt – bántalmazta Kui Rózsát; és emiatt eljárás is indult ellene. Kui Rózsa azokra a kérdésékre, hogy az erőszakos cselekedetek ellenére miért ment hozzá, majd miért szült két gyermeket is Meggyesnek, azt válaszolja, hogy a bántalmazott nőkre ez jellemző, a végsőkig kitartanak, és igyekeznek elrejteni a drámájukat.  Másrészt bízott abban, hogy az új házukban, a búbánatvölgyiben új életet kezdhetnek.  
Meggyes Tamás védekezése két fő momentumon alapszik. Egyrészt azon, hogy a válófélben levő felesége megzavarodott. Másrészt, hogy anyagi haszon reményében, egy tehetős politikai ellenfele érdekében teszi Kui Rózsa ezeket a nyilatkozatokat, ami így nem más, mint egy aljas politikai lejárató kampány része.
A felesége mentális problémáinak bizonyítására Meggyes egy sor, évek óta őrzött SMS-t hozott nyilvánosságra: 2003. június 4., 20:57 – „…megszabadulunk töled”; 2003. június 8., 13:21 és 13:30 – „…soha nem akarlak latni… a ruhäidat kidobtam”; 2003. június 19., 17:58 – „…megirtam a valopert,holnap beadom,neked is viszek!”; 2003. június 19., 18:07 – „…felejts el nem akarlak làtni azt kivånom szenvedj vàltozatlanul;  2003. július 6., 14:42 – „…rohagy meg egyedül… felejts el minket… neked nincsenek gyerekeid…”.
Emellett egy párbeszédet is citált a polgármester: 2004 szeptemberében a következő beszélgetés hangzott el köztük: „Kui Rózsa: – „…fél évig nem láttalak.” Meggyes Tamás: „Nemhogy fél évig nem láttál,… kidobtál, Rózsa…” Kui R.: – „Ki ám, de mint a huzat!” Meggyes T.: – „Nem egyszer… egy hétig minden nap…” Kui R.: – „… hanem hatszor! …”
A polgármester szerint a szeretgom portál gyűlöletkampánya helyi MSZP-sek és a vele szemben álló képviselők részvételével folyik. Eszközként használják fel a saját állítása szerint is kezelésre szoruló Kui Rózsát. Meggyes azt állítja: jegyző­könyvek, nyilatkozatok, levelek, SMS-ek, hangfelvételek is bizonyítják a megjelentek ellenkezőjét. „2000 márciusában választottak meg az esztergomiak polgármesternek, 2000 májusában kötöttem házasságot. Mindvégig felelősségem tudatában, megbízatásomat tisztelettel fogadva cselekedtem, semmit sem tettem, amit szégyellnem kellene. Az interjúval szemben a valóság az, hogy feleségemhez egy kisujjal sem nyúltam, nem bántottam” – fogalmazott a polgármester.
„2000-ben házasodtunk össze. Férjem 2002 óta gyűjti az SMS-eimet, amelyeket most közzétett. Még ő mondja rólam, hogy zavarodott vagyok, amikor ilyeneket tesz?” – nyilatkozta Kui Rózsa, aki szerint képmutatás, hogy miközben férje politikusként a család szentségéről szónokol, „ő maga tör hűtlenségével a család szentsége ellen”.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!