hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Baka terhe
Elmaradt a rendszerváltás az igazságszolgáltatásban – mondja Fleck Zoltán jogszociológus

2009. 07. 04.
Baka Andrásnak feudális és antidemokratikus szisztémák feltörésével kell kezdenie munkáját Fleck Zoltán szerint. A jogszociológus kutató még megmenthetőnek tartja a bíróságok tekintélyét, de ehhez egy emberarcú és „felhasználóbarát" struktúrának kellene létrejönnie, amely nem ül hosszú évekig az ügyeken, és minden tekintetben átlátható az állampolgárok számára.

Miért zajlott ilyen csúnya purparlé a főbíróválasztás körül? És vajon miért üdvözölte Sólyom László ennek kapcsán a Lomnici Zoltán nevével fémjelzett korszak végét?

- Egyfelől azért, mert amikor a köztársasági elnök nem jelölte újra a Legfelsőbb Bíróság (LB) regnáló elnökét, akkor Lomnici Zoltán távozása közben sem engedte ki a kezéből az informális hatalmat, és erősen lobbizott azért, hogy meghiúsuljon az utódlás. Arra játszott, hogy az elhúzódó csatározásokban esetleg újra őt jelölik, de legalábbis olyan embert, aki számára és a garnitúrájának is elfogadható. Az illető pedig legrosszabb esetben is felkínál majd neki, mondjuk, egy elnökhelyettesi pozíciót. Ki is szivárgott egyébként, hogy Sólyom jelöltjének, Baka Andrásnak egy ilyen üzletet ajánlott. Ez a típusú érdekérvényesítés egyébként Lomnici megbízatásának hat éve alatt folyamatosan zajlott, ami azért is borzasztó, mert itt egy olyan közjogi méltóságról beszélünk, aki a bírói karból egyedül volt feljogosítva a politikusokkal való legitim kapcsolattartásra. Kifejezetten nincs jó üzenete annak, hogy ezt a lehetőséget saját befolyásának növelésére használta. Eszközeit és céljait tekintve is igazi kádárista káder volt.

Milyen örökséget hagyott Lomnici az új főbíróra?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!